Wetten en regels

Dit moet je weten over de mondkapjesplicht

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 14 dec 2020
  • 2 min lezen
  • 7.1K
Mijn werknemers willen een faceshield dragen in mijn essentiële winkel. Mag dat? Iemand loopt zonder mondkapje mijn zaak in. Kan ik daar een boete voor krijgen? Lees hier de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen van ondernemers over de verplichting om mondkapjes in publieke ruimtes te dragen.

Vanaf 15 december 2020 is Nederland in lockdown. Onder andere essentiële winkeliers en ondernemers met een medische contactberoep werken door. De mondkapjesplicht geldt in publieke binnenruimtes en is van toepassing in deze sectoren.

Moet ik de mondkapjesplicht in mijn winkel handhaven?

Je bent als winkelier binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet bevoegd handhavend op te treden. Je kunt geen boete krijgen als een klant zich niet aan de mondkapjesplicht houdt. Wel ben je verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in de winkel. Ook wordt een actief deurbeleid verwacht. Dit houdt in dat je consumenten per 1 december moet wijzen op de mondkapjesplicht, bijvoorbeeld met een poster bij de ingang van de winkel.

Mogen mijn medewerkers faceshields dragen in plaats van mondkapjes?

Wanneer werkzaamheden niet goed uitgevoerd kunnen worden, of als het dragen van een mondkapjes fysiek zwaar is volstaat een faceshield dat het hele gezicht bedekt. Werkgevers besluiten of een medewerker een spatscherm mag dragen in plaats van een mondkapje. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Afstand houden blijft belangrijk.

Kan ik iemand zonder mondkapje de toegang van mijn winkel verbieden?

Je kunt consumenten zonder mondkapje weigeren. Als ondernemer ben je de beheerder van het gebouw en mag je eigen regels doorvoeren. Respecteert een klant jouw mondkapjesregels niet, dan kun je hulp vragen bij de gemeentelijke handhaving.

Ik heb een spatscherm op de toonbank staan, vervalt hiermee de mondkapjesplicht?

Iedereen is verplicht om een mondkapje te dragen, ook achter de kassa. Valt iemand onder de uitzondering vanwege chronische ziekte of een beperking, dan is het mogelijk om andere beschermingsmiddelen te gebruiken. Dat moet je wel kunnen aantonen.

Geldt de mondkapjesplicht als ik op afspraak werk en mijn winkel dus niet vrij toegankelijk is?

Een winkel is in principe een voor het publiek toegankelijke ruimte. Daarom moeten klanten en medewerkers ook bij ‘private shopping’ een mondkapje dragen. Als het verkoopgesprek aan tafel wordt gevoerd en de klanten een vaste zitplaats hebben mogen de mondkapjes af.

Moeten de medewerkers in mijn horecakeuken of op kantoor een mondkapje dragen?

Kantoren, werkplaatsen en productieruimtes, waaronder een horecakeuken, worden niet gezien als publieke binnenruimtes. Hier geldt de mondkapjesplicht niet. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Lukt dat niet, dan gelden de richtlijnen voor contactberoepen. In dat geval moeten medewerkers een mondkapje dragen. De werkgever zorgt voor een gezonde en veilige werkplek en kan ervoor kiezen om mondkapjes te verplichten.

Hoelang duurt de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht is geregeld in de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19. Die is op 1 december ingegaan en duurt 3 maanden, met de mogelijkheid tot verlenging.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage