Wetten en regels

Een verpakking ontwerpen, zo pakt dat goed uit

Als je jouw foodproduct in het schap van de supermarkt wilt krijgen, heb je een verpakking nodig met een goed ontwerp, gemaakt van duurzaam materiaal, die aan alle wettelijke eisen voldoet. Volgens Laura Voet, verpakkingsexpert en packaging designer, moet je daarbij rekening met de behoeftes van de consument maar ook van de retailer. Zo moet een product en het merk onderscheidend, gebruiksvriendelijk en enige tijd houdbaar zijn. Samen met ondernemer Berend Eberson van foodbedrijf Grünten geeft Voet tips over hoe je dat voor elkaar krijgt en hoe je tot een goed verpakkingsontwerp komt.

Als voedingsproducent ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je product. Zo moet je ervoor zorgen dat een product zo lang mogelijk houdbaar blijft en de verpakking alle verplichte informatie bevat. Verpakkingsproducenten hebben ook te maken met verplichtingen. Verpakkingen moeten bijvoorbeeld uit zo min mogelijk materiaal bestaan en gerecycled of hergebruikt kunnen worden.

Berend Eberson
  • Berend Eberson Berend Eberson
  • Oprichter GrüntenOprichter Grünten
  • Havermoutproducten met groente én taartsmaakHavermoutproducten met groente én taartsmaak

Berend Eberson

Oprichter

Berend Eberson startte in 2018 zijn bedrijf Grünten. Zijn missie? Nederland meer groente laten eten. Als tiener had Eberson obesitas. Om de strijd tegen overgewicht te winnen, wilde hij alles weten over gezonde voeding. Tijdens de studie gezondheids- wetenschappen ontdekte hij dat ruim 75% van de Nederlanders niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente komt. Zo ontstond het idee voor Veggie Oats.

“Ik verpakte mijn producten eerst in bioplastic. Achteraf was dat één van de slechtste keuzes.”

Doe onderzoek

“Een Minimal Viable Product (MVP) ontwikkelen. Drie jaar geleden had ik werkelijk geen idee wat dat betekende. Inmiddels is dat mijn belangrijkste tip voor andere ondernemers die een product ontwikkelen en een verpakking ontwerpen”, vertelt Eberson enthousiast. “Een MVP is de eerste versie van je product die je zo snel mogelijk door klanten laat beoordelen. In het begin heb ik meerdere kleine oplages geproduceerd. Vervolgens heb ik iedere keer feedback gevraagd. Zo schakelde ik een consumentenpanel, stagiaires en externe specialisten in om feedback te krijgen over de smaak, storytelling en het verpakkingsontwerp. Ook ben ik zelf reacties gaan peilen in supermarkten door consumenten het product te laten proeven. Daar kwam veel nuttige informatie uit. Zo heb ik onder andere de verpakking kleiner gemaakt, het verpakkingsmateriaal aangepast en zelfs de naam van mijn product veranderd: van Groente-ontbijt naar Veggie Oats. Ik ontdekte namelijk dat consumenten mijn product niet alleen als ontbijt willen eten.”

Ook packaging-designer Laura Voet is voortdurend bezig met onderzoek. “Een succesvol product valt qua ontwerp op en is van toegevoegde waarde naast alle andere producten in de winkel. Dat vraagt om onderzoek.”

Laura Voet
  • Laura VoetLaura Voet
  • 2018Laura Voet Brand- & Packaging Designer
  • Opgericht in 20182018

Laura Voet

Brand- en packaging designer

Laura Voet helpt andere ondernemers bij het ontwikkelen en ontwerpen van een verpakking. Hierbij probeert ze het gebruik van verpakkingsmateriaal te verminderen, de consument bewust te maken van dagelijkse gewoontes bij het gebruik van producten en het verpakkingsontwerp visueel uit het schap te laten knallen.

“Ik adviseer vaak verpakkingen van monomateriaal: verpakkingen bestaande uit één materiaal of uit makkelijk te scheiden materialen, zodat de consument dit goed kan recyclen.”

Verpakkingen van monomateriaal

Wat is het meest duurzame verpakkingsmateriaal of wat zijn de beste recyclebare verpakkingen? Die vragen krijgt Voet een paar keer per week. “Ik heb geen pasklaar antwoord. Vaak denken mensen dat karton verantwoord verpakkingsmateriaal is. Het materiaal lijkt duurzamer dan plastic, maar producten blijven daarin vaak veel minder lang houdbaar, waardoor voedsel sneller bederft. Ik adviseer verpakkingen van mono-materiaal: verpakkingen uit één of uit simpel te scheiden materialen, zodat recyclen makkelijk is en plastic hergebruikt kan worden.” Eberson vult aan: “Ik verpakte mijn producten eerst in bioplastic met een kleine sticker als etiket. Ik dacht dat dit de beste en meest duurzame optie was. Achteraf was dat een slechte keuze, omdat de producten snel over de datum gingen. Inmiddels zijn de Veggie Oats verpakt in gesealde plastic bakjes met losse kartonnen wikkel. Op die manier is het karton en het plastic te recyclen.”

Denk na over transport

“Vergis je niet in het transport van het product”, waarschuwt Eberson. Transport naar de winkel kan twee tot drie dagen duren. Dat is lang voor een product met een beperkte houdbaarheid. Ook Voet stipt transport aan als extra aandachtspunt. “Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je product in glazen potten of flessen te verpakken. Glas is een recyclebare verpakking, maar is tegelijkertijd zwaar. Daardoor is de CO2-uitstoot tijdens het transport naar de winkel vaak hoger dan bij lichtere verpakkingen. Het is goed om dat mee te nemen in je keuze voor het materiaal van je verpakking. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een tool: het Sustainable Packaging Compass. Hiermee kun je de duurzaamheid van verpakkingsmateriaal bepalen aan de hand van drie pijlers: recyclebaar, circulariteit en milieu-impact.”

Nieuwe regels voor ondernemers
Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Lees wat de nieuwe regels voor jou betekenen.

Laat je verpakkingsontwerp controleren

Voet bepaalt doorgaans samen met de opdrachtgever en de verpakkingsproducent de vorm en het verpakkingsmateriaal. Daarna gaat zij aan de slag met het packaging design. “Het is vaak een uitdaging om alle informatie op de verpakking te krijgen. Iedere centimeter moet goed benut worden en alles moet kloppen.” De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handboek ontwikkeld met alle etiketeisen. “Inmiddels weet ik de regels, maar mijn advies is altijd: laat het verpakkingsontwerp controleren door een gespecialiseerd bedrijf. Bijvoorbeeld door Normec foodcare of eurowet”, zegt Voet hierover. “Ook ik heb mijn verpakkingsontwerp laten controleren door een externe partij,” vertelt Eberson. “Dat had ik eerst niet gedaan. Door de check kwam ik erachter dat er wat slordigheidsfoutjes op de verpakking stonden. Het geeft een fijn gevoel dat ik weet dat nu alles klopt."

Verpakkingen met alcoholische dranken

Verpak je alcoholhoudende dranken? Vanaf 1 januari 2023 geldt een nieuwe wet. Dan moet je de ingrediënten, voedingswaarden en de hoeveelheid calorieën per 100 ml op het etiket vermelden. Nu staan alleen het alcoholpercentage en allergenen verplicht op de verpakking van alcoholhoudende dranken.

Vertel je verhaal op de verpakking

“Leg de consument uit waarom je voor een bepaald verpakkingsmateriaal hebt gekozen”, adviseert Laura. “Plastic wegwerpartikelen zijn sinds 3 juli 2021 gelukkig verboden , maar voor verpakkingen die een langere weg afleggen, is plastic soms toch de beste keuze.” Ook Eberson benadrukt de kracht van storytelling en packaging design. “In het begin had ik alleen een klein stickertje met de vereiste informatie op de verpakking. Dat zorgde voor verwarring, zelfs bij de retailer. Ik zag mijn havermoutproducten een keer naast de tonijnsalades in de winkel staan. Dat was niet de bedoeling. Inmiddels vertelt de verpakking meer over het product, mijn verhaal en missie. Hierdoor is het logisch dat de Veggie Oats bij de zuilvelvervangers in het schap staan.”

foodverpakkingVerpakking van Veggie Oats.

Keurmerken en certificering

“Met een keurmerk op je verpakking, zoals een Nederlands of Europees bio-certificering, kan je omzet groeien”, aldus Voet. “Zo’n logo op je verpakking zorgt namelijk voor herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Een keurmerk mag je niet zomaar gebruiken. Je bedrijf moet gecertificeerd zijn en je betaalt jaarlijks een bijdrage.” Grünten is niet biologisch gecertificeerd. Eberson vertelt hierover: “Met het Europees biologisch keurmerk mogen mijn producten bijvoorbeeld bij Ekoplaza in het schap liggen. Maar voor nu focus ik me bewust op de grotere supermarkten. Ik wil mijn producten onder de aandacht brengen bij zoveel mogelijk mensen. Dat is belangrijker, omdat dat bijdraagt aan de missie van Grünten.”

Misleiden mag niet

Tot slot geeft Voet nog een paar tips voor het ontwerpen van een verpakking. “Je mag geen misleidende teksten op je verpakking zetten. Bedrijven mogen alleen claims gebruiken als deze wetenschappelijk onderbouwd en wettelijk toegestaan zijn.” Voorbeelden van claims zijn vermeldingen als: ‘vetvrij’ en ‘bron van eiwit’. Verder benadrukt Voet het gebruiksrecht van afbeeldingen en lettertypes op verpakkingen. “Check of je over de juiste licenties beschikt voor lettertypes en afbeeldingen die je wilt gebruiken op je verpakking. Hiermee voorkom je mogelijke boetes.”

Heb je vragen over voedselveiligheid, verpakkingsmaterialen of packaging design? Bel het KVK advies op 0800 2117.
Maurine  La Verge

Iedere ondernemer heeft met wetten en regels te maken. Je eraan houden kan lastig zijn. Ik help je daarbij. Ik volg het laatste nieuws en houd wetswijzigingen in de gaten. Die informatie vertaal ik naar begrijpelijk teksten en video’s.

InspiratiePage
Wetten en regels