Wetten en regels

Geen domeinnaam vrij? Dit kun je doen

Heb je na talloze brainstormsessies eindelijk de perfecte naam voor je nieuwe website gevonden, blijkt deze niet beschikbaar te zijn. Geen paniek, er zijn drie mogelijkheden om alsnog die vrije domeinnaam te gebruiken: een andere extensie dan .nl kiezen, de domeinnaam kopen of de domeinnaam claimen.

In 2021 kwamen er 900.000 nieuwe .nl-domeinnamen bij. Daarmee staat de teller van het aantal .nl-domeinnamen op maar liefst 6,2 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Geen wonder dat veel domeinnamen al in gebruik zijn. In dit artikel delen twee experts drie opties die je hebt als je gedroomde domeinnaam al vergeven is.

1. Andere domeinextensie kiezen

Elke domeinnaam is uniek. Het is de naam van je website en een belangrijk onderdeel van je e-mailadres. Denk aan www.kvk.nl en redactie.online@kvk.nl. Wil je weten of de .nl-domeinnaam die je op het oog hebt nog vrij is? Check de beschikbaarheid op SIDN.nl. Is het domein al bezet? Registreer dan de url met bijvoorbeeld .com, .info, .nu of .net. 

2. Bestaande domeinnaam kopen

Is je gewenste domeinnaam niet beschikbaar en wil je geen .net of .com extensie? Dan heb je nog een andere optie. Soms kun je een bestaande domeinnaam kopen, bijvoorbeeld via een handelsplatform als Sedo. “Ondernemers denken onterecht dat ze veel geld kwijt zijn om eigenaar te worden van een domeinnaam. In de media zie je duizelingwekkende bedragen. Maar niet ieder domein kost een miljoen. De gemiddelde prijs voor een .nl-domeinnaam bij een veiling is 700 euro,“ zegt Michiel Henneke van SIDN. “Maar een bestaande url kan ook zomaar meer opleveren. De eigenaar van relatiegeschenk.nl beëindigde dit domein een aantal jaar geleden. Later werd de domeinnaam verkocht voor 76.000 euro. Dat is zuur. Hef daarom nooit zomaar je domeinnaam op.”

3.Domeinnaam claimen

Een derde optie is een domein claimen als je een domeinnaam tegenkomt die jouw merk- of handelsnaam bevat. Hiervoor start je een juridische procedure. Normaal gesproken heeft de eigenaar van de domeinnaam alle rechten. Deze rechten vervallen als de naam inbreuk doet op een handelsnaam of merknaam van een ander bedrijf. Check bij de eigenaar van de domeinnaam waarvoor hij deze gebruikt en hoe lang hij dit al doet. Je staat juridisch sterk als je voldoet aan een van de volgende criteria: 

  1. De .nl-domeinnaam die je wilt claimen moet (bijna) identiek zijn aan jouw handelsnaam of merk. Je staat juridisch sterker als jouw naam of merk langer bestaat dan de domeinnaam.
  2. De domeinnaam eigenaar heeft geen of minder belang bij de domeinnaam dan dat jij hebt. Een rechtmatig belang ontbreekt bijvoorbeeld wanneer de term ‘Nike’ in de domeinnaam gebruikt wordt, terwijl het bedrijf geen producten met die merknaam verkoopt.
  3. De derde eis is dat de domeinnaam met slechte bedoelingen is geregistreerd of wordt gebruikt. Denk aan meeliften op het succes van een bekend merk. Commercieel voordeel is hier dan het enige doel.

“Heb je de check bij de huidige eigenaar van de domeinnaam uitgevoerd en kun je deze drie punten of een daarvan goed onderbouwen? Dan kun je de domeinnaam proberen te claimen,” zegt juridisch adviseur Esther Flierman van ICTrecht. “De vraag is wel of je het ook moet willen. In theorie kan het, maar besef dat een domeinnaam opeisen geld kost. Een procedure bij het SIDN kost 1.500 euro en je hebt geen garantie dat je de domeinnaam in handen krijgt. Schakel je juridische hulp in? Dan komt daar snel een bedrag van minimaal 2.000 euro bij.”

Lees voor meer informatie over internationale extensies als .com of .eu. het artikel Domeinnamen in Europa.

Heb je moeite met het bedenken van de juiste bedrijfsnaam? Lees dan dit artikel.

Maurine  La Verge

Iedere ondernemer heeft met wetten en regels te maken. Je eraan houden kan lastig zijn. Ik help je daarbij. Ik volg het laatste nieuws en houd wetswijzigingen in de gaten. Die informatie vertaal ik naar begrijpelijk teksten en video’s.

InspiratiePage
Wetten en regels