Help! Mijn klant negeert de coronaregels
- Tips
- Annelies den Breejen
- Bijgewerkt 11 dec 2020
- 3 min lezen
- 9.9K
Je bent als ondernemer verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in de zaak en het naleven van de gedragsregels. Wanneer je je willens en wetens niet aan de regels houdt kun je een boete krijgen. Bijvoorbeeld wanneer er te veel mensen in je zaak zijn en jij niet ingrijpt. Het is dus belangrijk dat jij je houdt aan de mondkapjesplicht, RIVM-regels en dat je het protocol van jouw branche volgt. En dat je klanten en personeel weten welke regels er in jouw zaak gelden. Spreek de klant op een respectvolle manier aan wanneer je een overtreding opmerkt.
De mondkapjesplicht is geregeld in de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19. Die is op 1 december ingegaan en duurt 3 maanden, met de mogelijkheid tot verlenging.
De verantwoordelijkheid van je klant
De klant is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag. Jij bent als winkelier binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet bevoegd handhavend op te treden. Wel ben je verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in je winkel. Ook moet je een actief deurbeleid voeren. Dit houdt onder andere in dat je consumenten per 1 december moet wijzen op de mondkapjesplicht, bijvoorbeeld met een poster bij de ingang van je winkel. Je kunt consumenten die geen geldige reden hebben om geen mondkapje te dragen de toegang tot jouw winkel weigeren. Als ondernemer ben je de beheerder van het gebouw en mag je eigen regels doorvoeren.
De klant heeft zich te houden aan de RIVM-regels die jij hebt vertaald naar de gedragsregels voor je bedrijf. In noodgevallen kun je een beroep doen op handhaving door de overheid. Handhavers kun je, net als bij winkeldiefstal, vragen om naar je zaak te komen. De politie of buitgewoon opsporingsambtenaar (boa) probeert de klant te kalmeren. Met als eerste doel minder agressie. Het is raadzaam om de nummers van handhavers op te slaan in je telefoon.
Zo voorkom je noodsituaties
- Communiceer duidelijk de regels van je bedrijf naar je personeel én klanten.
- Spreek de klant op een respectvolle manier aan wanneer je een overtreding opmerkt.
- Zet eventueel meer personeel in om de extra taken rondom corona te verdelen.
- Instrueer je personeel hoe ze klanten op de juiste manier kunnen aanspreken. Bied eventueel een training aan.
- Schakel eventueel een beveiliger in voor jouw zaak.
- Raadpleeg je brancheorganisatie voor advies.
Handhaving politie en gemeente
Ondernemers moeten zich houden aan de landelijke RIVM-maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veiligheidsregio’s bepalen in hun noodverordening de uitvoering en invulling van het landelijke beleid. De politie en de boa’s handhaven deze noodverordeningen, met het oog op de volksgezondheid.
De handhaver beoordeelt elke situatie apart. De politie of boa zal iemand die in overtreding is eerst aanspreken op zijn of haar verantwoordelijkheid. Als de overtreding niet stopt, dan kan de politie een boete uitschrijven.
Bezwaar maken?
Heb je toch een boete gekregen en wil je bezwaar maken? Dat kan bij CJIB. Kies de optie ‘andere boete’.

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.