Wetten en regels

Mondkapje vanaf 1 december verplicht in openbare ruimte

  • Achtergrond
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 13 jan 2021
  • 3 min lezen
  • 34.3K
Vanaf 1 december moet iedereen die een publieke ruimte binnenkomt verplicht een mondkapje dragen. In winkels, musea, benzinestations, restaurants en theaters geldt vanaf dan een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Leef je de regel niet na, dan riskeer je een boete van 95 euro. De mondkapjesplicht geldt in ieder geval voor 3 maanden. Daarna bekijkt het kabinet of verlenging nodig is.

Van 15 december 2020 tot en met 9 februari 2021 geldt in Nederland een lockdown. Niet-essentiële winkels, musea, theaters, horecabedrijven en sportscholen zijn gesloten. Niet-medische contactberoepen mogen niet worden uitgeoefend, evenementen zijn verboden en thuiswerken blijft de norm.

Winkeliers mochten tot en met 30 november zelf bepalen of zij klanten zonder mondkapje weigeren. Omdat het mondkapje zowel voor- als tegenstanders heeft, zorgt dit tijdens het winkelen voor grote verschillen. Hoe gingen ondernemers om met het mondkapjesadvies? Een rondgang langs verschillende ondernemers, begin oktober.

Goede voorbeeld

Ondernemers die geloven in het nut van een mondkapje dragen er vaak zelf een tijdens hun werk. Neem Jeanette Hendriks, eigenaar van een cadeauwinkel in Helmond: “Tijdens de persconferentie heb ik besloten: in mijn winkel zet ik een mondkapje op. Ik wil het goede voorbeeld geven.” Ook de Rotterdamse fotograaf Suzan Alberts draagt tijdens haar werk een mondkapje: “Je geeft aan anderen de boodschap af dat je voorzichtig wilt zijn. En als ik geen mondkapje op heb, merk ik dat mensen minder afstand houden.”

Doe maar af

Van veel klanten hoeft zo’n mondkapje niet, merkt Alberts: “Ik hoor vaak: doe maar af. Op Instagram heeft iemand me zelfs ‘ontvolgd’ toen ik een selfie plaatste met een mondkapje.” En hoewel Hendriks tot nu toe vooral positieve reacties krijgt, vond ze het tijdens de eerste dag wel spannend om haar mondkapje op te zetten. Zij merkt: “Klanten stellen eerlijkheid op prijs. Dus ik leg uit waarom ik het doe.”

Mondkapje verplicht

Bij de snackbar van Akwan Cheung in Wormer is een mondkapje verplicht. Klanten zonder mondkapje kopen er een voor 20 cent. Cheung gaat niet in discussie, ook al is er weleens onenigheid. Met zijn aanpak hoopt hij een totale lockdown te voorkomen. “Als ik het kan voorkomen dat 1 persoon corona krijgt, help ik op lange termijn honderden mensen”.

 Display waarmee Cheung zijn klanten duidelijk maakt dat mondkapjes in zijn snackbar verplicht zijn.Cheung : ‘Bij de ingang staat dit display om klanten te informeren over de mondkapjeslicht.’

Geen voorstander

Er zijn ook ondernemers die niet overtuigd zijn van het nut van een mondkapje. Robert Bentvelzen, eigenaar van een dierenspeciaalzaak in Den Haag: “Ik geef iedereen de ruimte, maar ik ben persoonlijk geen voorstander van mondkapjes. Ik zie ze bij zoveel mensen onder hun neus hangen. Mensen ontsmetten hun handen en we proberen voldoende afstand te houden. Ik denk dat dat genoeg is.” Klanten zonder mondkapjes zijn welkom bij hem in de zaak. “Iemand die iets bij mij wil kopen, zou ik gaan weigeren? Dat is niet realistisch.”

Geen politieagent

Er zijn maar weinig ondernemers die hun klanten actief vragen een mondkapje te dragen. “Ik wil geen politieagent spelen,” legt kapper Dick Buijze uit Terneuzen uit. Hij en zijn personeel dragen sinds vorige week een mondkapje tijdens het werk. “Sommige klanten vragen of het moet, maar dan zeg ik: daarin bent u vrij.” Ook Bonne van der Ree, die in Amsterdam een sieradenzaak heeft, laat de keuze voor een mondkapje aan de klant. “Ik zie wel steeds meer mensen die een mondkapje opzetten als ze binnenkomen, omdat ze dat zelf prettig vinden.”

Liever mondkapje dan lockdown

Over de zin van een eventuele mondkapjesplicht zijn de meningen onder ondernemers verdeeld. Verstandig, vindt de een. Weinig zinvol, vindt de ander. Maar dat zo’n plicht er waarschijnlijk komt, daar gaan ze wel van uit. “Ik zit eerlijk gezegd niet te wachten op nog meer regels,” zegt Van der Ree, die overigens niet voor of tegen mondkapjes is. “Maar ik heb liever een mondkapje dan een dikke vette lockdown.”

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage