Wetten en regels

'Regel het voordat je dood gaat'

Aniel Autar, notaris en ondernemersadviseur bij Kooijman Autar Notarissen in Rotterdam: "ik ken een café dat 30 jaar lang heeft gedraaid. Toen de eigenaar overleed bleek dat hij niets had geregeld. Zijn vriendin die jaren in de zaak had gewerkt erfde niets. De achterneef kreeg het bedrijf. Daarom, regel het voordat je dood gaat. Neem het zekere voor het onzekere."

Risico’s lopen we allemaal

“Voordat je aan bv’s of huwelijkse voorwaarden denkt, kijk je eerst naar je risico’s. Stel je bent vertaler, dan kun je je goed verzekeren. Maar als je elektricien bent, is het risico dat je loopt waarschijnlijk een stuk groter. Je kunt deze risico’s ondervangen door je werk goed te doen, goede algemene voorwaarden te hanteren en de juiste aansprakelijkheidsverzekeringen af te sluiten. Alleen bij bijzondere risico’s zijn extra maatregelen nodig. Een risicoprofiel, met een inschatting van persoonlijke risico’s en van je bedrijf, maakt duidelijker op welke manier jij jezelf het beste kunt beschermen.”

Echtscheiding overkomt een derde gehuwden

“De kans op echtscheiding is vele malen groter dan op faillissement. Als je een bedrijf start dan is het een vrij standaard advies om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Beide risico's verdienen de aandacht. Met huwelijkse voorwaarden kun je voorkomen dat (de waarde van) je bedrijf moet worden verdeeld ingeval van echtscheiding, maar je kunt er ook mee voorkomen dat jouw schuldeisers niet bij eigendommen van je echtgenoot kunnen.

Aniel AutarAniel Autar, Kooijman Autar Notarissen (IXI bedrijfsfotografie)

De nieuwe Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen per 1 januari 2018 biedt een standaardoplossing. Maar die pakt slecht uit voor ondernemers. Standaard is lang niet voor iedereen goed. Veel ondernemerszaken zijn in die standaardoplossing niet geregeld. Meestal kunnen problemen wel worden opgelost. Maar het oplossen van problemen kost in de regel veel tijd en vaak duizenden euro’s. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maak dus huwelijkse voorwaarden die bij jullie wensen aansluiten in plaats van te vertrouwen op de wettelijke regeling.

Het allerbelangrijkste is dat je samen met je partner het gesprek voert. Niemand wil dat zijn persoonlijk vermogen wordt aangesproken. Ik raad aan een preambule in de huwelijkse voorwaarden op te nemen. Hierin leg je duidelijk vast wat de bedoeling is van de huwelijkse voorwaarden. Daar kan dan later geen misverstand meer over bestaan.“

Stel je komt plotseling te overlijden

“Maak gelijk bij de start van je bedrijf een testament. Zorg vooral dat je een executeur benoemt. Bij overlijden regelt de executeur direct de praktische zaken voor je bedrijf; als een erfgenaam dat doet kunnen schuldeisers zich op het standpunt stellen dat de erfgenaam de erfenis zuiver aanvaard heeft. Als de nalatenschap negatief blijkt te zijn, mag de erfgenaam dan uit eigen zak bij betalen. Dat is niet fijn.

Het probleem in de praktijk is eigenlijk meer dat veel ondernemers alles in hun hoofd hebben zitten. Ofwel, het thuisfront weet niets van het bedrijf. Bijvoorbeeld kennis over lopende opdrachten, welke bankrekeningen zijn er, wie is de boekhouder. Mijn tip: zorg ervoor dat je nabestaanden op de hoogte zijn van wat er gebeurt binnen het bedrijf. En dat ze in elk geval jouw belangrijkste adviseurs kennen en vertrouwen. Maak van je nabestaanden geen spoorzoekers.”

Het verschil tussen testament, ondernemerstestament en ondernemingsakte

“Een ondernemerstestament is een modebegrip. Het is geen wettelijk begrip. Dit geldt ook voor de ondernemingsakte. Een goed testament is een testament dat speciaal voor jouw situatie is gemaakt.”

Stel je raakt in coma

“Daarvoor kennen we het ‘levenstestament’. Dit levenstestament geldt wanneer je zelf niet meer kunt beslissen, wanneer je wilsonbekwaam bent. In het levenstestament kun je regelen wie jouw zaak in zo’n geval waarneemt. Veel mensen denken dat het levenstestament iets voor ouderen is, maar dat is niet juist. Ook ondernemers kunnen hier hun voordeel mee doen.”

Aniel Autar
  • Kooijman Autar NotarissenKooijman Autar Notarissen
  • RotterdamRotterdam
  • 2929

Aniel Autar

Notaris en ondernemersadviseur

Aniel Autar van Kooijman Autar Notarissen, adviseert ondernemers het zekere voor het onzekere te nemen. En je zaken goed te regelen, voor het te laat is. Bijvoorbeeld door een testament te maken bij de start van je bedrijf.

“De kans op echtscheiding is vele malen groter dan op faillissement.”

5 manieren om je bedrijf te beschermen

Van de verschillende manieren die er zijn noemt Autar er hier 5:

  1. Kies voor je bedrijf een rechtspersoon, bijvoorbeeld een besloten vennootschap.
  2. Regel huwelijkse voorwaarden. En pas de huwelijkse voorwaarden aan als zich veranderingen voordoen. Maak de huwelijkse voorwaarden vóórdat je gaat ondernemen.
  3. Stel een testament op. Bezoek eens in de 5 jaar jouw notaris voor een testament-check. Soms is het verstandig je testament te updaten. Maar nog belangrijker: vertel je naasten over je bedrijf.
  4. Stel een levenstestament op (bij wilsonbekwaamheid).
  5. En dan de open deuren: zorg voor een goede boekhouding, doe op tijd je fiscale aangiften, betaal de belastingaanslagen op tijd, hanteer up-to-date algemene voorwaarden en zorg dat die ook écht van toepassing zijn.
Wat is de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf? Wanneer je jezelf inschrijft bij KVK, kies dan de rechtsvorm die het beste past bij je onderneming.
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.

InspiratiePage