Reprorecht: zo zit het

De kans is groot dat je bedrijf met reprorecht te maken krijgt. Lees hieronder wat reprorecht is, wanneer je een factuur krijgt en hoe de hoogte van dat bedrag is bepaald.

Reprorecht is een vergoeding die ondernemers en organisaties elk jaar betalen voor het kopiëren van tekst of beeld voor eigen gebruik. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld een artikel uit een krant door dat op intranet te plaatsen.  

De Auteurswet geeft aan dat alleen een maker van een werk het recht heeft zijn werk openbaar te maken of te publiceren. Een ander kan dat ook als hij een vergoeding betaalt aan de maker: reprorecht. Een maker kan een schrijver, fotograaf, uitgever, vertaler, vormgever of illustrator zijn.

Waarom Stichting Reprorecht?

Omdat het niet te doen is voor bedrijven of organisaties individueel af te rekenen met een maker, is de Stichting Reprorecht opgericht. De stichting vraagt geld aan bedrijven en organisaties die (digitale) informatie uit boeken, tijdschriften en kranten kopiëren. Dat geld wordt onder 'makers' verdeeld.

Hoe is het bedrag bepaald?

De bijdrage is wettelijk verplicht voor bedrijven die teksten en beelden van uitgevers gebruiken. De prijs hangt af van het aantal medewerkers en de branche waarin je actief bent. Bedrijven tot 20 medewerkers betalen altijd ruim 20 euro. Grotere bedrijven betalen een stuk meer. Ook speelt dan mee of het bedrijf intensief gebruikmaakt van informatie of niet. Dat bepaalt de stichting met SBI-codes. De tarieven vind je in het vergoedingenoverzicht.

Wat mag wel, wat niet?

Als je een vergoeding betaalt aan de Stichting Reprorecht mag je publicaties van een ander gebruiken. Maar daar zitten wel voorwaarden aan. Zo mag je dat niet te vaak doen. Ook mag je bijvoorbeeld digitale en papieren kopieën alleen binnen je eigen organisatie delen.

Heb ik een spookfactuur ontvangen?

Krijg je post van Stichting Reprorecht en denk je dat het een spookfactuur is? Ga dan naar de website van de Stichting Reprorecht en log in met de gegevens op je factuur. Je kunt ook telefonisch contact opnemen.

Kan ik bezwaar maken?

Krijg je een factuur terwijl je nooit digitaal of op papier kopieert? Log dan in op de website van de stichting en geef dit aan. Dan hoef je geen vergoeding te betalen. Voor bedrijven met meer dan 20 werknemers geldt een andere regeling. Die moeten kopieergedrag bijhouden en een en ander aantonen.

Vind je dat je verkeerd bent ingeschaald? Ook dit regel je via de website. Kom je er dan nog niet uit? Dan kun je bezwaar maken. Doe dat wel binnen drie maanden na de factuurdatum.

Krijgen zzp’ers een factuur? 

Volgens afspraken met VNO-NCW en MKB-Nederland stuurt Stichting Reprorecht bedrijven waar minder dan drie fte werken, niet meteen een factuur. Deze bedrijven kopiëren vaak niet. Het sturen van een factuur levert dan onnodige administratieve belasting op. Dat is overigens geen wettelijke vrijstelling voor zzp’ers die voor intern gebruik wél kopieën maken. Die moeten wel reprorecht betalen.

Hulp

Heb je vragen over reprorecht en kom je er niet uit? Neem dan contact op met KVK. Samen kunnen we kijken wat je situatie is en hoe we je verder kunnen helpen.