Wetten en regels

Waar heb je als sekswerker recht op?

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 25 jun 2020
  • 4 min lezen
  • 566
Als sekswerker mag je vanaf 1 juli weer aan het werk. Ben jij tijdens de coronacrisis je baan verloren en had je geen ander inkomen Check of jij recht hebt op noodsteun of een uitkering.

Sekswerk is legaal in Nederland. Je hebt als sekswerker dezelfde rechten als andere werkenden en dus recht op bescherming van de overheid. Jouw situatie en de manier waarop je staat geregistreerd bepalen of je recht hebt op noodsteun of een uitkering.

Nog niet aan het werk

Omdat je als sekswerker vaak direct contact hebt met anderen binnen een afstand van 1,5 meter, valt je beroep onder de contactberoepen. Andere voorbeelden zijn de kapper en de masseur. Zij mochten vanaf 11 mei weer aan het werk, met inachtneming van de regels voor contactberoepen. Sekswerkers zouden eigenlijk tot 1 september moeten wachten, omdat het risico op besmetting volgens het RIVM nog te groot was. Die datum is nu naar voren gehaald, waardoor sekswerk vanaf 1 juli weer mag.

Belangenorganisaties als Sekswerkexpeditie, PROUD, VER en SOR hebben inmiddels een protocol voor seksbedrijven en sekswerkers gemaakt. Hierin staat hoe je als sekswerker veilig aan de slag kunt binnen de 1,5 metersamenleving. Je vindt in het protocol bijvoorbeeld maatregelen om de gezondheid van je klant te checken en om elkaars 'vochtige adem zone' te vermijden.

Noodsteun of uitkering voor sekswerker in loondienst

Heb je een arbeidscontract met je werkgever? Dan kan deze een aanvraag indienen voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze regeling is er voor ondernemers die verwachten dat ze in 3 maanden tijd minstens 20% minder omzet maken. Na goedkeuring krijgt je werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten. Zo kan hij jouw salaris doorbetalen.

Raak je toch je baan kwijt? Vraag dan een WW-uitkering aan bij het UWV.

Noodsteun voor zelfstandige sekswerkers

Het maakt niet uit of jij jezelf zzp’er of freelancer noemt. Sta je ingeschreven bij KVK? En betaal je belasting over de diensten die jij aanbiedt? Dan ziet de Belastingdienst jou waarschijnlijk als ondernemer. Twijfel je of dat zo is? Doe dan de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst.

Als zelfstandig sekswerker kun je in de gemeente waar je woont een aanvraag indienen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Er zijn 2 vormen mogelijk:

  1. Jouw inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum. Dat is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om van te leven. Hoeveel je krijgt, hangt af van je leeftijd en je leefsituatie. Kijk op de website van het UWV welk bedrag dat voor jou is.
  2. Je krijgt een lening voor bedrijfskapitaal. Je leent maximaal 10.157 euro tegen 2% rente. Deze rente wordt berekend vanaf de dag dat je de lening krijgt. De looptijd van de lening is maximaal 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoef je nog geen rente en aflossing te betalen.

De regeling is verlengd tot 30 september en er gelden nieuwe voorwaarden. Check of jij als zelfstandige in aanmerking komt voor de Tozo.

Bijstand voor sekswerker via opting-in

Bij een seksclub of escortservice werk je vaak niet in loondienst, maar ook niet als zelfstandige. Er is een tussenvorm waarbij je voor een exploitant mag ‘werken volgens het voorwaardenpakket’. Hierin maak je samen afspraken over zaken als werktijden, uitbetaling en wie je als klant wilt. Je leest er meer over op prostitutiegoedgeregeld.nl, een initiatief van de overheid en Soa Aids Nederland.

Een van de voorwaarden in het pakket is dat de exploitant en jij de opting-in regeling gebruiken. De exploitant houdt dan loonbelasting en premies in op jouw inkomsten. Die draagt hij af aan de Belastingdienst. Jij krijgt een nettoloon en je hoeft geen administratie bij te houden.

Werk je via opting-in, dan heb je geen ontslagbescherming. Een exploitant kan de samenwerking op elk moment stopzetten. Voor de Belastingdienst en het UWV ben je geen werknemer, maar ook geen ondernemer. Je hebt daardoor geen recht op WW en je komt niet in aanmerking voor de Tozo. Wel kun je een bijstandsuitkering aanvragen via werk.nl. Soms kan dat ook bij de gemeente zelf.

Bijstand voor sekswerker uit EU-land

Kom je uit een ander EU-land en ben je geen werknemer of zelfstandige? Ook dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen via werk.nl of bij de gemeente waar je woont. Of je bijstand krijgt hangt af van hoe lang je in Nederland bent en wat jouw kans is om werk te vinden.

Let op! Bijstand aanvragen kan gevolgen hebben voor je verblijfstatus. Dat geldt voor iedereen met een verblijfsvergunning, dus ook voor EU-burgers. Wel houdt de overheid er rekening mee dat je in deze periode moeilijker terug kunt naar je land van herkomst. Daarom is de controle minder streng op wie langer blijft dan is toegestaan. Dat wordt je later niet aangerekend als je opnieuw een verblijfsvergunning of visum aanvraagt, of als je na de coronacrisis wil uitreizen naar je land van herkomst. Zonder geldige verblijfstatus heb je geen recht op bijstand.

Val je buiten de regelingen?

Heb je geen recht op WW, bijstand of noodsteun? Bijvoorbeeld omdat je geen geldige verblijfstatus hebt?

  • Informeer bij je eigen gemeente of er andere vormen van noodsteun zijn voor jou. Bijvoorbeeld via maatschappelijk werk.
  • Het Dutch Emergency Fund is een startend noodfonds dat sekswerkers ondersteunt die in directe geldnood zitten.
  • Mag je werken volgens de wet? Dan is het advies van belangenorganisaties om dat op afstand te doen, bijvoorbeeld via de webcam.

Op prostitutie.nl en zustersite prostitutiegoedgeregeld.nl van Soa Aids Nederland vind je meer informatie over corona en sekswerk.

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage