Wetten en regels

Wet DBA en modelovereenkomsten

  • Achtergrond
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 27 okt 2021
  • 2 min lezen
  • 32.3K
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vervangt sinds 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). De wet DBA is bedoeld om jou als zzp’er en jouw opdrachtgever duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die jullie aangaan. Helaas heeft de wet DBA niet de duidelijkheid gebracht die ervan verwacht werd. De wet is en blijft van kracht, maar wordt niet volledig gehandhaafd totdat er een nieuw kabinet is.

Wet DBA

Samen met je opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de werkrelatie die jullie aangaan. Check samen of er geen sprake is van loondienst en werk volgens een modelovereenkomst als je twijfelt. De Belastingdienst heeft voor elke situatie een modelovereenkomst. Je bepaalt samen met je opdrachtgever welke modelovereenkomst past bij jullie situatie.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) live

Veel opdrachtgevers vinden de regels die gelden voor het inhuren van zzp’ers nog onduidelijk. Voor meer duidelijkheid kunnen zij vanaf 11 januari de pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) op ondernemersplein.kvk.nl raadplegen. Door deze online vragenlijst in te vullen krijgt jouw opdrachtgever vooraf een helder beeld of de opdracht gezien wordt als werk in loondienst of niet. Wel zo handig als jouw opdrachtgever twijfelt of hij jou in kan huren. De pilot is op 10 juli 2021 afgelopen en geëvalueerd maar kan nog steeds worden ingevuld.

Aan de uitkomst van de webmodule kunnen geen rechten ontleend worden, het is een indicatie. Alleen opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en hun opdrachten uitbesteden aan opdrachtnemers in Nederland kunnen gebruik maken van de webmodule.

Handhaving wet DBA

De wet DBA bracht niet de duidelijkheid die er van werd verwacht. De wet DBA is en blijft van kracht, maar wordt niet volledig gehandhaafd. Sinds oktober 2019 houdt de Belastingdienst wel scherper toezicht bij opdrachtgevers. Daar kunnen aanwijzingen uit voortkomen om de arbeidsrelatie aan te passen. Handhaving vindt alleen plaats als de opdrachtgever ‘kwaadwillend' is of gegeven aanwijzingen niet opvolgt.

Meer over wet DBA

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage