Wetten en regels

Wet DBA en model­overeenkomsten

  • Achtergrond
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 19 sep 2022
  • 3 min lezen
  • 10.2K
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vervangt sinds 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). De bedoeling van de wet DBA is om jou als zzp’er en je opdrachtgever duidelijkheid te geven over de arbeidsrelatie die jullie aangaan. De wet DBA heeft niet de duidelijkheid gebracht die ervan verwacht werd. De wet is en blijft van kracht, maar wordt niet volledig gehandhaafd.

Wet DBA: voorkom schijnzelfstandigheid

Samen met je opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de werkrelatie die jullie aangaan. Check samen of er geen sprake is van loondienst en werk volgens een modelovereenkomst als je twijfelt. De Belastingdienst heeft voor elke situatie een modelovereenkomst. Je bepaalt samen met je opdrachtgever welke modelovereenkomst past bij jullie situatie. Door te werken volgens de afspraken in de modelovereenkomst voorkom je schijnzelfstandigheid.

Modelovereenkomsten verlopen na vijf jaar

De geldigheidsduur van een modelovereenkomst is vijf jaar na goedkeuring door de Belastingdienst. Sinds 2021 verlopen hierdoor veel modelovereenkomsten. De Belastingdienst vermeldt tot wanneer de modelovereenkomst geldig is. Het opnieuw gebruiken van een verlopen modelovereenkomst biedt geen zekerheid meer. Je vindt verlopen modelovereenkomsten ook niet meer op de site van de Belastingdienst.
Wil je een modelovereenkomst blijven gebruiken? De oorspronkelijke opsteller kan verlenging van de goedkeuring aanvragen bij de Belastingdienst. Het is verstandig dat minimaal twee maanden voor de verloopdatum te doen. Als de opsteller geen verlenging regelt gebruik dan een ander model. Je mag deze modelovereenkomst op onderdelen aanpassen zodat deze beter aansluit op je situatie.

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA)

Veel opdrachtgevers vinden de regels die gelden voor het inhuren van zzp’ers nog onduidelijk. Voor meer duidelijkheid kunnen zij de pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) op ondernemersplein.kvk.nl raadplegen. Door deze online vragenlijst in te vullen krijgt je opdrachtgever vooraf een helder beeld of de opdracht gezien wordt als werk in loondienst of niet. Wel zo handig als je opdrachtgever twijfelt of hij jou in kan huren. De pilot liep af op 10 juli 2021 en is geëvalueerd, maar kan nog steeds worden ingevuld.

Aan de uitkomst van de webmodule kunnen geen rechten ontleend worden, het is een indicatie. Alleen opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en hun opdrachten uitbesteden aan opdrachtnemers in Nederland kunnen gebruik maken van de webmodule.

Handhaving wet DBA

De wet DBA bracht niet de duidelijkheid die er van werd verwacht. De wet DBA is en blijft van kracht, maar wordt niet volledig gehandhaafd. Sinds oktober 2019 houdt de Belastingdienst wel scherper toezicht bij opdrachtgevers. Daar kunnen aanwijzingen uit voortkomen om de arbeidsrelatie aan te passen. Handhaving vindt alleen plaats als de opdrachtgever ‘kwaadwillend' is of gegeven aanwijzingen niet opvolgt.

Meer over wet DBA

Read this article in English

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Wetten en regels