Wetten en regels

Wetswijzigingen voor starters per 1 januari 2020

Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er verandert? We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor starters op een rij gezet.

1. Nieuw btw-id voor iedere eenmanszaak

Alle eenmanszaken hebben een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst ontvangen. Uit dit nieuwe nummer is het burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is.
Vanaf 1 januari 2020 moet je het nieuwe nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Het oude btw-nummer gebruik je vanaf nu als omzetbelastingnummer voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert.
Ook als je een eenmanszaak start ná 1 januari 2020 krijg je 2 nummers. Het omzetbelastingnummer om mee te communiceren met de fiscus en het btw-identificatienummer om te vermelden op je website en facturen.

2. Nieuwe kleineondernemersregeling

Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan € 20.000 op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Voldoe je aan deze omzet- en ondernemerseis en wil je gebruikmaken van de KOR? Meld je dan aan bij de Belastingdienst.

Start je binnenkort een onderneming? Dan kun je pas voor het volgende btw-tijdvak (meestal een kwartaal) een aanvraag doen. Je aanvraag moet 4 weken voor de start van het nieuwe tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. In het kwartaal waarin je jouw onderneming start, breng je btw in rekening en doe je aangifte. Niet erg, want je kunt de btw op je aanloopkosten terugvragen. Vanaf het volgende kwartaal krijg je dan vrijstelling van btw, houd je een vereenvoudigde administratie bij en hoef je geen btw-aangifte te doen.
Bijvoorbeeld: Start je per 1 januari 2020? Dan kun je pas voor het volgende btw-tijdvak van 1 april een aanvraag doen. Deze aanvraag moet voor 3 maart bij de Belastingdienst binnen zijn.
Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je geen btw aan je klanten in rekening brengen en zelf mag je de aan jou in rekening gebrachte btw niet verrekenen. Dat kan een nadeel zijn. Reken dus eerst goed na of de KOR voor jou geschikt is.

De keuze voor de nieuwe KOR geldt voor de eerstvolgende 3 jaar of tot de transactie waarmee je de grens van € 20.000 per jaar overschrijdt. De regeling geldt voor iedere ondernemer en voor elke rechtsvorm.

3. Aftrek voor zelfstandigen omlaag

Begin je een bedrijf, ziet de Belastingdienst je als ondernemer en voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur? Dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Met deze aftrekmogelijkheid verlaag je de winst en betaal je minder inkomstenbelasting. Vanaf 2020 gaat deze zelfstandigenaftrek geleidelijk omlaag van € 7.280 naar € 5.000 per jaar in 2028. De aftrekmogelijkheid bouwt af in 9 stappen. Je mag straks dus minder aftrekken, maar daar staat tegenover dat de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting hoger worden. Dit compenseert de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Onder de streep ga je er in 2020 nauwelijks tot niets op achteruit.

4. Btw op e-books en digitale kranten omlaag

Verkoop jij elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften? Of ga je dat doen? Vanaf 1 januari 2020 geldt voor deze producten het lage btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. Er is geen verschil meer in btw-tarief tussen digitale en fysieke versies. Het lagere tarief geldt ook voor: betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften, onafhankelijke journalistieke platforms en downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen.
Het lage tarief geldt overigens niet voor publicaties die bestaan uit reclame, video of muziek. Dit zijn onder andere betaalde abonnementen op streamingsdiensten voor films en muziek.

5. Teruggave bpm bij aanschaf taxi’s afgeschaft

Start je of heb je een taxibedrijf? Vanaf 1 januari 2020 krijg je geen bpm (belasting op personenauto's en motorrijwielen) meer terug bij de aanschaf van nieuwe voertuigen. Met het afschaffen van de bpm-teruggave stimuleert de regering de taxibranche om sneller over te stappen op minder vervuilende of uitstootvrije voertuigen. Op deze voertuigen is de bpm namelijk al lager. Voor uitstootvrije voertuigen geldt zelfs al geen bpm.
Heb je een straattaxi of doe je aan contract- en doelgroepenvervoer? Dan krijg je hier ook mee te maken.

6. Overige wetswijzigingen voor starters

Er zijn meer wetswijzigingen voor starters op komst:

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl.

Wetten en regels voor ondernemers, altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.
Sergej Schuurman

Als KVK-adviseur en jurist help ik ondernemers verder. Ook met complexere vragen ben je bij mij aan het juiste adres. Ik schrijf juridische artikelen voor KVK.nl en publiceer regelmatig bijdragen met een juridische insteek op LinkedIn.

InspiratiePage