Wetten en regels

Wetswijzigingen voor mkb'ers vanaf 1 juli

Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er voor het mkb verandert? Een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen.

1. Aan deze tabaksregels moet je voldoen

Ondernemers hebben sinds 1 april te maken met nieuwe tabaksmaatregelen. Eerst stegen de accijnzen en kwam er een verbod op sigaretten met een smaakje. Op 1 juli komt daar een uitstalverbod voor supermarkten bij. Er volgen nog meer regels, zoals neutrale verpakkingen en een uitstalverbod voor alle aanbieders van tabakswaren. Wat de wijzigingen concreet voor jouw onderneming betekenen, lees je in het artikel: Aan deze tabaksregels moet je voldoen.

2. Personeel krijgt recht op aanvullend verlof

Als je personeel in loondienst hebt, houd er dan rekening mee dat deze vanaf 1 juli recht hebben op aanvullend verlof als een partner een kind heeft gekregen.
Jij vraagt dit partnerverlof als werkgever aan bij UWV. UWV betaalt aan jou de uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Je mag zelf bepalen of je de uitkering aanvult.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

3. Zorgverleners verplicht tot digitale inzage

Ben jij een zelfstandig zorgverlener? Bijvoorbeeld een arts, fysiotherapeut, verpleegkundige of tandarts? Dan leg je in een medisch dossier de gegevens van je patiënten vast. Per 1 juli 2020 ben je verplicht je patiënten digitaal toegang te geven tot hun eigen medische gegevens. Dit betekent dat je je ICT-systemen zo in moet richten dat je dit veilig kunt doen.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

4. Meer zekerheid bij platform-to-business

Zakendoen met digitale platforms wordt per 12 juli 2020 transparanter. Dat ga je ervaren je als je reserverings- en vergelijkingswebsites gebruikt of online marktplaatsen en appstores. Of als je zelf een digitaal platform hebt. Platforms moeten namelijk heldere en makkelijk te raadplegen algemene voorwaarden hebben en openheid bieden over de volgorde van zoekresultaten. Ook zijn ze verplicht duidelijkheid te geven over een besluit om een ondernemer van het platform te verwijderen. En over de behandeling van eigen producten in vergelijking met producten van andere organisaties die ook op hun platform worden aangeboden.

Ook als het hoofdkantoor niet in de Europese Unie gevestigd is, maar het platform daar wel actief is, zijn de nieuwe regels van kracht.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

5. Maaltijdbezorgers moeten tenminste 16 jaar zijn

Je maaltijden laten bezorgen door iemand onder de 16 jaar mag niet meer. Je mag jongeren onder de 16 jaar namelijk niet meer zelfstandig maaltijden laten bezorgen met een (elektrische) fiets. Te voet mag dit wel.
Dit geldt alleen voor het bezorgen van maaltijden. Jongeren onder de 16 jaar mogen bijvoorbeeld wel nog kranten bezorgen.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

7. Aankomende wetswijzigingen

Voor eind 2020 is ook een aantal wetswijzigingen aangekondigd. Wat betekent dat voor jou? Bekijk onderstaande voorstellen zodat je je zo nodig kunt voorbereiden.

8. Corona: regelingen, protocollen en maatregelen

Momenteel gelden er verschillende coronaregelingen, -protocollen en -maatregelen die op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Bekijk hier welke regelingen er zijn en wat je kunt doen.
Op ons KVK Coronaloket vind je daarnaast onder meer een regelingencheck en veelgestelde vragen.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl.

Wetten en regels voor ondernemers: altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.
Sergej Schuurman

Als KVK-adviseur en jurist help ik ondernemers verder. Ook met complexere vragen ben je bij mij aan het juiste adres. Ik schrijf juridische artikelen voor KVK.nl en publiceer regelmatig bijdragen met een juridische insteek op LinkedIn.

InspiratiePage