Wetten en regels

Wetswijzigingen voor starters vanaf 1 juli

Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er verandert? Een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen voor starters.

1. Verbetering kwaliteit KVK Handelsregister

Het KVK Handelsregister is mede bedoeld om meer zekerheid te bieden bij het zakendoen. Bij de start van je onderneming wel zo prettig. Betrouwbaarheid van gegevens is daarbij van groot belang. Daarom komen er een aantal wijzigingen in de Handelsregisterwet.

Zo krijgt KVK een grotere rol bij de bestrijding van malafide praktijken, komen er scherpere regels bij de ontbinding van rechtspersonen en worden bestuursorganen verplicht geconstateerde onjuistheden in het KVK Handelsregister terug te melden.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

2. Zorgverleners verplicht tot digitale inzage

Ga jij zelfstandig aan de slag als zorgverlener? Bijvoorbeeld als arts, fysiotherapeut, verpleegkundige of tandarts? Dan leg je in een medisch dossier de gegevens van je patiënten vast. Per 1 juli 2020 ben je verplicht je patiënten digitaal toegang te geven tot hun eigen medische gegevens. Dit betekent dat je je ICT-systemen zo in moet richten dat je dit veilig kunt doen.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

3. Meer zekerheid bij platform-to-business

Zakendoen met digitale platforms wordt per 12 juli 2020 transparanter. Dat ga je ervaren je als je reserverings- en vergelijkingswebsites of online marktplaatsen en appstores gaat gebruiken. Of als je zelf een digitaal platform begint. Platforms moeten namelijk heldere en makkelijk te raadplegen algemene voorwaarden hebben en openheid bieden over de volgorde van zoekresultaten. Ook zijn ze verplicht duidelijkheid te geven over een besluit om een ondernemer van het platform te verwijderen. En over de behandeling van eigen producten in vergelijking met producten van andere organisaties die ook op hun platform worden aangeboden.

Ook als het hoofdkantoor niet in de Europese Unie gevestigd is, maar het platform daar wel actief is, zijn de nieuwe regels van kracht.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

4. Personeel krijgt recht op aanvullend verlof

Al je start met personeel in loondienst, houd er dan rekening mee dat je personeel vanaf 1 juli recht heeft op aanvullend verlof als zijn of haar partner een kind heeft gekregen.
Jij vraagt dit partnerverlof als werkgever aan bij UWV. UWV betaalt aan jou de uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Je mag zelf bepalen of je de uitkering aanvult.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

5. Nieuwe arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerde werknemers

Ga je starten met een bedrijf dat gebruikmaakt van uitzendkrachten uit andere EU-landen? Dan is het goed te weten dat deze groep werknemers vanaf 1 juli meer rechten heeft. Bijvoorbeeld bij huisvesting en overige vergoedingen. De rechten van deze uitzendkrachten worden hiermee bijna helemaal gelijkgetrokken met die van Nederlandse uitzendkrachten.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

Let op! De ingangsdatum van deze wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

7. Aankomende wetswijzigingen

Voor eind 2020 is ook een aantal wetswijzigingen aangekondigd. Wat betekent dat voor jou? Bekijk onderstaande voorstellen zodat je je zo nodig kunt voorbereiden.

8. Corona: regelingen, protocollen en maatregelen

Ook als je nog van start moet gaan met je bedrijf, zijn er momenteel coronaregelingen, -protocollen en -maatregelen die op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Bekijk hier welke regelingen er zijn en wat je kunt doen.
Op ons KVK Coronaloket vind je daarnaast onder meer een regelingencheck en veelgestelde vragen.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl.

Wetten en regels voor ondernemers: altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.
Sergej Schuurman

Als KVK-adviseur en jurist help ik ondernemers verder. Ook met complexere vragen ben je bij mij aan het juiste adres. Ik schrijf juridische artikelen voor KVK.nl en publiceer regelmatig bijdragen met een juridische insteek op LinkedIn.

InspiratiePage