Wetten en regels

Wetswijzigingen voor zzp'ers vanaf 1 juli

Ondernemers krijgen vanaf 1 juli 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er voor zzp’ers verandert? Een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen.

1. Meer zekerheid bij platform-to-business

Zakendoen met digitale platforms wordt per 12 juli 2020 transparanter. Dat ga je ervaren je als je reserverings- en vergelijkingswebsites gebruikt of online marktplaatsen en appstores. Of als je zelf een digitaal platform hebt. Platforms moeten namelijk heldere en makkelijk te raadplegen algemene voorwaarden hebben en openheid bieden over de volgorde van zoekresultaten. Ook zijn ze verplicht duidelijkheid te geven over een besluit om een ondernemer van het platform te verwijderen. En over de behandeling van eigen producten in vergelijking met producten van andere organisaties die ook op hun platform worden aangeboden.

Ook als het hoofdkantoor niet in de Europese Unie gevestigd is, maar het platform daar wel actief is, zijn de nieuwe regels van kracht.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

2. Verbetering kwaliteit KVK Handelsregister

Het KVK Handelsregister is mede bedoeld om meer zekerheid te bieden bij het zakendoen. Betrouwbaarheid van gegevens is daarbij van groot belang. Daarom komt er een aantal wijzigingen in de Handelsregisterwet.

Zo krijgt KVK een grotere rol bij de bestrijding van malafide praktijken, komen er scherpere regels bij de ontbinding van rechtspersonen en worden bestuursorganen verplicht geconstateerde onjuistheden in gegevens in het KVK Handelsregister te melden.

Meer informatie vind je op Ondernemersplein.kvk.nl.

3. BPM-tarieven gebaseerd op nieuwe CO2-testmethode

Koop jij een auto die geen bestelauto is, dan betaal je BPM. Vanaf 1 juli is de hoogte van de BPM afhankelijk van een nieuwe CO2 testmethode. De verwachting is dat de BPM op sommige auto’s hoger wordt, terwijl de BPM op andere auto’s lager wordt.

Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl.

4. Overige wetswijzigingen

5. Aankomende wetswijzigingen

Voor eind 2020 is ook een aantal wetswijzigingen aangekondigd. Wat betekent dat voor jou? Bekijk onderstaande voorstellen zodat je je zo nodig kunt voorbereiden.

6. Corona: regelingen, protocollen en maatregelen

Momenteel gelden er verschillende coronaregelingen, -protocollen en -maatregelen die op jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Bekijk hier welke regelingen er zijn en wat je kunt doen.
Op ons KVK Coronaloket vind je daarnaast onder meer een regelingencheck en veelgestelde vragen.

Alle wetswijzigingen en nieuwe regels

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Download de NieuweWetten-app of bekijk alle wetswijzigingen en nieuwe regels op Ondernemersplein.nl.

Wetten en regels voor ondernemers: altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn.
Sergej Schuurman

Als KVK-adviseur en jurist help ik ondernemers verder. Ook met complexere vragen ben je bij mij aan het juiste adres. Ik schrijf juridische artikelen voor KVK.nl en publiceer regelmatig bijdragen met een juridische insteek op LinkedIn.

InspiratiePage