Zwaar weer

Mijn bedrijf heeft schulden, wat nu?

Je merkt dat het allemaal wat minder gaat met je bedrijf. Klanten bestellen minder en het gebeurt steeds vaker dat je rekeningen niet op tijd kunt betalen. Schulden dreigen, de bank stelt vragen en leveranciers willen misschien ook alleen nog tegen contante betaling leveren.

Herken je hier iets van in je eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om bij deze signalen stil te staan.

Sta op tijd stil bij de signalen

Heeft jouw bedrijf ook schulden? Dan is het de hoogste tijd om scherp naar je bedrijf te (laten) kijken. Beoordeel de levensvatbaarheid van je bedrijf, zoek naar een oplossing en stippel een route uit om het tij te keren. De KVK Zwaar weer routewijzer helpt je hierbij. Door op tijd maatregelen te nemen, vergroot je de kans om je financiële problemen op te lossen.

Financiële problemen oplossen

Marktmogelijkheden

Als het (financieel) minder gaat met je bedrijf, is financiering (geld lenen) niet altijd de oplossing. Onderzoek met hulp van een extern adviseur wat er écht aan de hand is. Beoordeel de marktmogelijkheden van je product of dienst. Misschien moet je je richten op een nieuw product of dienst? De marktomstandigheden wisselen immers steeds sneller. Is er voldoende perspectief? Breng dan het nieuwe aanbod met een gerichte campagne onder de aandacht.

Geld uit eigen bedrijf

Een doorstart of nieuwe weg inslaan, vraagt de nodige investeringen. Bekijk daarvoor eerst de mogelijkheden binnen het bedrijf. Deze bronnen kun je vaak snel en goedkoop inzetten.

Externe financieringsmogelijkheden

Is een externe financiële impuls nodig? Onderzoek of je voor de coronaregelingen in aanmerking komt. En kijk of herfinanciering van bestaande kredieten mogelijk is. Dit kan via een bank of via (een combinatie) van alternatieve financieringsbronnen.

Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Bij de gemeente kun je een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Je moet voor deze financiële hulp wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Schuldsanering

Soms is de bestaande schuldenlast gewoon te groot. Ondanks een in de kern gezonde bedrijfsvoering is de rente en aflossing niet meer op te brengen. Dan is sanering van schulden een oplossing die veel betrokkenen bij je onderneming helpt. Ook de schuldeisers. Bij een vrijwillige betalingsregeling (het minnelijk traject)kan het bedrijf in principe blijven bestaan. Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap (natuurlijke personen) is schuldsanering vaak een betere oplossing dan een faillissement.

Neem contact op met een KVK-adviseur

Wil je met iemand over jouw situatie sparren? Neem dan contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk. Zij denken met je mee en brengen je in contact met andere organisaties, zoals:

  • Ondernemersklankbord : een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en -specialisten. Zij helpen je kritisch naar je bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen je donateur te worden van de Stichting Ondernemersklankbord.
  • MKB Doorgaan : een landelijke organisatie die hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp'ers om hun (in de kern levensvatbaar) bedrijf gezond te houden. Een eerste gesprek is kosteloos.

Bekijk ook het overzicht van organisaties die gespecialiseerd zijn in schuldhulpverlening aan (ex)-zelfstandigen.

Als het dan toch mis gaat

  • Doe altijd op tijd je belastingaangiften. Als je niet kunt betalen, meld dan je betalingsonmacht voor belastingen en premies. Hiermee voorkom je dat de Belastingdienst een aanslag stuurt met een geschat belastingbedrag plus een boete.
  • Kun je het loon van je medewerkers niet betalen? Meld de betalingsonmacht bij het UWV.
  • Blijf zelf aan het roer van je bedrijf staan. Zet vroeg genoeg de nodige stappen en wacht niet tot de bank het krediet opeist of er beslag gelegd wordt door een leverancier.
  • Overweeg na overleg met je adviseur of de wettelijke schuldsanering (WSNP) een oplossing kan zijn. Je moet je bedrijf dan stoppen.

KVK Podcast Bedrijf stoppen

Luister naar de podcast over bedrijf stoppen. Daarin legt Paul Overwater, directeur van MKB Advies Partners, uit wat je moet regelen als je met je bedrijf gaat stoppen. Hoe zit het bijvoorbeeld met personeel en de belastingen? Overwater geeft tips.

Deze podcast kun je alleen afspelen als je de cookies accepteert. Ververs (F5) vervolgens deze pagina, zodat je de podcast kunt bekijken.

Je kunt jouw voorkeuren wijzigen op http://www.kvk.nl/cookies.

Werkloos geworden door einde bedrijf

Ben je 55 jaar of ouder en werkloos geworden omdat je bedrijf is beëindigd? Dan kun je misschien een beroep doen op de Wet inkomensvoorziening oudere of gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Je inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau. Je vraagt deze uitkering aan bij de gemeente waar je woont. Let op, een aanvraag voor een IOAZ-uitkering moet je aanvragen voordat je bedrijf is beëindigd.

Wil je sparren over je toekomstplannen of het beëindigen van je bedrijf? Bel met het KVK Adviesteam: 0800 2117.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage