Doorgaan of stoppen met je bedrijf

Jouw bedrijf heeft het al langere tijd moeilijk. Kun je het nog voortzetten? Bij jou past de route: doorgaan of stoppen met je bedrijf.

Stappenplan

Doorgaan of stoppen met je bedrijf

Jouw bedrijf is je ziel en zaligheid. Maar je ziet scheurtjes ontstaan in je onderneming die je misschien niet meer kunt lijmen. Je bedrijf brengt te weinig op om door te gaan maar te veel om ermee te stoppen. Je staat voor een lastige keuze. Als je verder wilt, kan dat dan ook? En wat heb je daarvoor nodig? Of kun je beter stoppen? Je komt erachter met het stappenplan Doorgaan of stoppen.

Misschien ben je hier terechtgekomen via de KVK Zwaar weer routewijzer. Dan past jouw situatie het beste bij deze route.

Doorloop het stappenplan

De stappen in het kort

Stap 1: Breng je situatie in kaart

Bekijk of je voldoende grip op je geldzaken hebt door je financiën op een rij te zetten. En maak de kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf inzichtelijk met een SWOT-analyse. Schakel waar nodig hulp in. Die is er ook voor emotionele vraagstukken.

Direct naar stap 1

Stap 2: Hoe ziet de toekomst eruit?

Ga je voor een andere aanpak met een nieuw businessmodel of activiteit? Zet de opties naast elkaar en reken uit wat een nieuwe aanpak op kan leveren. Bedenk bovendien wat je zelf wil. Stel jezelf de vraag of je nog voldoende energie krijgt van ondernemer zijn.

Direct naar stap 2

Stap 3: Maak een keuze voor doorgaan of stoppen

De cijfers heb je in beeld, nieuwe plannen doorgerekend en bovendien heb je bedacht of je nog energie hebt om door te gaan. Met deze ingrediënten is het tijd voor een keuze. Dat is niet gemakkelijk. Praat erover met bekenden en professionals.

Direct naar stap 3

Stap 4: Stoppen, zo pak je het aan

Stoppen is ook ondernemen. Je moet veel zaken regelen. Wat precies hangt af van jouw situatie en rechtsvorm. Heb je schulden? Zorg voor een goede afwikkeling. Bekijk ook welke opties je hebt voor een inkomen na beëindiging van je bedrijf.

Direct naar stap 4

Stap 5: Vraag om hulp

De keuze tussen doorgaan met ondernemen of stoppen, hoef je niet alleen te maken. Leg je vragen voor aan professionals. Ontdek waar je met jouw vragen terecht kunt.

Direct naar stap 5

Advies op maat van het KVK Adviesteam

Neem contact op met de adviseurs van het KVK Adviesteam. Zij nemen de tijd voor jou en brengen de mogelijkheden voor jouw bedrijf in kaart. Denk aan een extra financiële impuls of nieuwe activiteit, gericht op doorgaan. Of bespreken hoe je jou schulden kunt aanpakken en wat er allemaal bij komt kijken als je tijdig je bedrijf wilt stoppen. Bel 0800 21 17.

Deze partners helpen je verder

De adviseurs van Ondernemersklankbord bieden persoonlijke begeleiding via een klankbordtraject. Zij kijken mee naar de huidige situatie en de vervolgstappen voor je bedrijf. VNO-NCW en MKB-Nederland helpen je op weg met praktische informatie en tools.

Logo van OndernemersklankbordLogo van MKB NederlandLogo van VNO NCW