Stap 2 van 5: Hoe ziet de toekomst eruit?

Bedenk hoe je verder wil gaan met je bedrijf. Ga je voor een nieuwe aanpak? Maak een inschatting van de financiële gevolgen. En vraag jezelf af of je nog genoeg energie krijgt van ondernemer zijn.

Wat wil je zelf?

Je denkt in mogelijkheden om met je onderneming door te gaan. Je ziel en zaligheid zit er in. En het is je bron van inkomen, daarom wil je door. Maar als je eerlijk naar jezelf bent, heb je dan de energie om door te gaan? Je bedrijf weer op de rit krijgen, vraagt een flinke inspanning van jou. Hoe sta je daar zelf in en wat vinden je partner of gezin daarvan? Ondernemen vergt veel vaardigheden die je misschien niet allemaal leuk vindt of waar jij je niet prettig bij voelt. Levert jouw onderneming je werkplezier op?

Een nieuw businessmodel

Heb je ideeën voor het aanpassen van je dienst, product of bedrijfsactiviteit? Breng dan met behulp van het Business Model Canvas de situatie van jouw onderneming in kaart, inclusief de nieuwe plannen. In het canvas beschrijf je alle onderdelen van het bedrijf. Denk aan de organisatie, waardepropositie, de klanten, leveranciers, kosten en opbrengst. Het canvasmodel maakt in één oogopslag duidelijk wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en waar de behoefte van de klant ligt.

De waardepropositie is de basis van je bedrijf. Dit vertelt exact welke toegevoegde waarde jij levert aan je klanten, waar jouw klanten naar zoeken en waarom ze voor jou kiezen en niet voor je concurrent. Heb je dit duidelijk, dan moet je ook het verdienmodel opstellen. Want bij nieuwe producten of diensten, horen ook nieuwe kosten en opbrengsten.

Stel een exploitatiebegroting op

Als je een alternatief businessmodel of verandering van bedrijf voor ogen hebt, werk je dat uit in een exploitatiebegroting. Heb je meerdere opties? Werk ze dan allemaal uit. Je ontdekt hierdoor of er 1 tussen zit die ervoor zorgt dat jij uit de moeilijkheden komt. Verwerk hierin de verwachte omzetstijging uit de mogelijke businessvormen. Maak ook hiervan versies voor de goede tijden en de mindere tijden. Dat kost wat tijd en energie, maar zo ben je op alle situaties voorbereid.

Maak een liquiditeitsbegroting

Vervolgens ga je aan de slag met de liquiditeitsbegroting. Je volgt de inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd en die je verwacht uit de verschillende nieuwe businessmodellen die je bedacht. Houd ook rekening met de kosten van eventuele aanvullende financiering. Onderzoek in deze stap ook de mogelijkheden om je cashflow te verbeteren. De belangrijkste liquiditeitsbegroting die je maakt is die van het meeste realistische scenario, met een variant voor mindere en betere tijden.

Maak een investeringsbegroting

In de investeringsbegroting zet je welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt om je plannen te realiseren. Bijvoorbeeld een nieuwe machine die meer kan dan de huidige of een verbouwing van je bedrijfspand. De investeringen die daarbij horen, zet je op een rij. Grote investeringen onderbouw je met offertes. Houd ook rekening met de voorfinanciering van de btw en neem een bedrag op voor onvoorziene kosten.

Als zzp’er tijdelijk in loondienst

Wil je snel iets bijverdienen? Een baan naast je werk als zzp’er biedt mogelijk uitkomst. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer lucht, zodat je kunt blijven ondernemen. De combinatie heeft mogelijk gevolgen voor belastingen. Zoek een baan bij een werkgever die niet je opdrachtgever is. Lees waar je op moet letten en kies wat voor jou het meest gunstig is.

KVK Adviesteam

Heb je vragen over je businessmodel of een van de begrotingen? Bel met het KVK Adviesteam 0800 21 17.

InfoPage