Zwaar weer

Extra financiële ruimte met een over­bruggings­krediet

Jouw bedrijf krijgt misschien overheidsondersteuning of financiële ondersteuning uit je zakelijke of privé netwerk. Maar genoeg om al je kosten te dekken is het niet. Gelukkig zijn er verschillende overbruggingsfinancieringen mogelijk. Zo kom jij sterk door de dip van je onderneming. We vertellen je wat de overbruggingskredieten zijn en waar je ze vindt.

Soms kan een extra financiële aanvulling net genoeg zijn om jouw bedrijf door een lastige periode te helpen. Het geeft je ademruimte en perspectief om verder te kijken. En het kan net die extra steun zijn waardoor jij weer een investering kunt doen.

Wat is overbruggingskrediet?

Overbruggingsfinanciering is tijdelijke financiering voor je onderneming waarmee je een periode van 3 tot 12 maanden overbrugt. Het helpt je financieel moeilijkere tijden door te komen. Waar je het voor gebruikt in je bedrijf, kies je zelf. Bijvoorbeeld als werkkapitaal voor inkoop van goederen en het betalen van loon en huur of als investering voor een nieuw verdienmodel.

Selectiecriteria voor de juiste financiering

Je wil het overbruggingskrediet kiezen dat het beste bij jouw bedrijf past. De volgende selectiecriteria helpen je kiezen.
  • Het bedrag. Aan de hand van een liquiditeitsbegroting zie je welk bedrag je tekortkomt en aanvult met overbruggingsfinanciering.
  • De voorwaarden. Onderzoek wat de kosten zijn van het afsluiten van de financiering en wat de rente is. Zoek ook uit of je financiering voor een vast of flexibel bedrag nodig hebt. Bij een vast bedrag heet het een lening en bij een flexibel bedrag een krediet.
  • Het onderpand. Bezit je onderpand in de vorm van gebouwen, machines of voorraad? Een financier wil dit soms weten.
  • Snelheid van afwikkeling. Hoe snel behandelt de financier jouw aanvraag? Het liefst had jij het geld gisteren al. Zoek uit hoe snel je het geld kunt verwachten.

Aanvraag voorbereiden

Met een zorgvuldig voorbereide aanvraag kom je goed beslagen ten ijs. Regel onderstaande zaken zodat je aanvraag goed verloopt.
  • Zorg dat je administratie actueel is. Zo kan een financier je aanvraag snel beoordelen.
  • Bereken de rente van de financier om naar een jaarrente en kijk of dat tarief voor je werkt. Stichting MKB Financiering geeft een richtlijn voor kosten inclusief rente van maximaal 20% per jaar.
  • Vergelijk aanbiedingen van 3 financiers om een weloverwogen keuze te maken. Zo heb je voldoende vergelijking maar houd je het overzicht.
  • Lees altijd de kleine letters van het kredietvoorstel. Je wil een begrijpelijk contract. En dat de financier een keurmerk en lidmaatschap van een brancheorganisatie heeft. Zo weet je dat de financier zich aan de gedragscode houdt.
  • Overweeg hulp van een financieringsadviseur.

Vormen overbruggingskrediet

Bij financiers vind je verschillende vormen van overbruggingsfinanciering. Denk aan rekening-courantkrediet, flexibel krediet, een zakelijke lening of factoring. We lichten de verschillen toe.

Zakelijke lening

Bij deze financieringsvorm leen je een vast bedrag dat je maandelijks in delen terugbetaalt. Over welke periode, spreek je af met de financier. Je kunt geld lenen bij banken of bij non-bancaire of alternatieve financiers.

Rekening-courantkrediet en flexibel krediet

Sluit je een rekening-courantkrediet af bij een bank, mag je tot een maximumbedrag rood staan. Deze optie is er ook non-bancair: een flexibel krediet of overbruggingskrediet van maximaal 25.000 euro via Qredits. Voor startende ondernemers ligt het maximum van een Qredits overbruggingskrediet op 35.000 euro.

Factoring

Wanneer je klanten hun facturen laat betalen, is factoring een optie. Dit is het voorfinancieren van debiteurenfacturen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je binnen 24 uur het geld al ontvangen. Deze financiering kan al vanaf 100 euro.

Fintech of online kredieten

Fintechfinanciers onderzoeken of jij in aanmerking komt voor krediet met online technologie. Via geautomatiseerde beoordelingen van data, zoals transacties op je zakelijke rekening, stelt de bank vast of je een financiering krijgt. Dit gaat een stuk sneller dan wanneer mensen dit uitzoeken. Verschillende banken hebben een eigen fintechkanaal, bijvoorbeeld de Rabobank (Fundr), ABN AMRO (New10) en ING (Funding Options).

Pinvoorschot en webvoorschot

Via financier pinvoorschot kun je via je pinautomaat een voorschot krijgen op de verwachte omzet. Het bedrag ligt tussen de 2.000 en 50.000 euro. In 3 tot 6 maanden los je dagelijks een percentage van de omzet af. Dit kan ook voor webshops met online betalingssystemen.

Kom je er zelf niet uit of wil je advies van een expert? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar om met je mee te denken. Bel 0800 21 17.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering