Zwaar weer

Hier zit geld voor jou

Stagnerende omzet en doorlopende kosten zorgen voor een flinke hap uit de kas van veel bedrijven. Deze ondernemers snakken naar financiële ademruimte. Herken jij jezelf en kun jij extra financiële mogelijkheden gebruiken? In dit artikel vind je manieren om aan extra liquiditeit te komen.

Ga na waar geld binnen jouw onderneming zit. En hoe je de financiële situatie wat meer naar je hand zet. Ontdek waar ondersteuning te halen valt en wat je zelf kunt doen om uit zwaar weer te komen.

Zorg voor inzicht in je geldzaken

Met een vergrootglas naar je financiën kijken, is confronterend als je onderneming in financiële moeilijkheden verkeert. Je ziet wel direct waar de haken en ogen zitten. Bijvoorbeeld oplopende kosten, klanten die te laat betalen of te weinig opdrachten die geld opleveren. Neem je huidige financiële plan onder de loep of inventariseer hoe je de geldstroom van je bedrijf verbetert, met de middelen die je nu tot je beschikking hebt.

Versterk de geldinstroom

Je kunt de btw op oninbare vorderingen terugvragen. Ook heb je in Nederland veel toeslagen en tegemoetkomingen die je financiële ondersteuning bieden. Bereken waar jij recht op hebt en kijk waar je het aanvraagt. Als je aan de voorwaarden voldoet, heb jij recht op gemeentelijke voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen. Op Berekenuwrecht Plus zie je wat in jouw gemeente geldt. Tot slot kun je gebruik maken van de Bbz-uitkering voor zelfstandigen.

Verminder de gelduitstroom

Naast alternatieve of extra inkomstenbronnen heb je opties om de uitgaven te drukken. Privé heb je misschien recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen die niet in verband staan met je onderneming. Kijk of je gemeente deze mogelijkheid aanbiedt. Ook de kleineondernemersregeling (KOR) kan voor jou interessant zijn.

Heb je een voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? En verwacht je een lagere winst dan andere jaren? Vraag dan verlaging van je voorlopige aanslag aan.

Maak optimaal gebruik van beschikbare bronnen binnen het bedrijf door zakelijk te ruilen, barterdeals te sluiten of de bootstrapping methode.

Denk aan alle belastingaftrekken die je bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt gebruiken. Tot slot zijn er randzaken die het verschil maken. Bespaar op je boodschappen, onnodige kleine uitgaven en haal de bezem door je abonnementen. Of stap over naar een goedkopere energieleverancier, verzekeraar of telecomaanbieder.

Benut de betaaltermijnen

Je krijgt ook financieel wat lucht door betalingen uit te stellen tot een later moment. Gebruik de betaaltermijn op inkomende facturen van leveranciers.

Read this article in English

Zie jij door alle regelingen het bos niet meer? Stel je vraag aan het KVK Adviesteam. Zij denken mee over een oplossing op maat. Bel 0800 21 17
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage
Financiering