Houd je bedrijf financieel gezond, 8 tips

Een gezond bedrijf begint met goede financiën. Houd de geldzaken van je bedrijf daarom precies bij. Gebruik de cijfers voor de beslissingen die je neemt. En stuur op tijd bij. Hoe je dat doe? Met deze tips houd je jouw bedrijf financieel gezond. Ga vandaag nog aan de slag.

1. Ken je financiële ruimte

Met een liquiditeitsbegroting houd je zicht op de financiën van je bedrijf. Je volgt wat er met het geld van je bedrijf gebeurt. Je begroot wat je op je rekening hebt, hoeveel je ontvangt en wat er uitgaat. Je weet zo of je in bepaalde maanden krap. En ook wanneer je kunt investeren. Gebruik de Toekomstcheck. Die geeft je meer inzicht in je liquiditeit en een prognose voor de komende twaalf maanden.

KVK Zwaar weer routewijzer

Gaat het minder met je bedrijf? Ontdek hoe je verder kunt met de routewijzer.

Doorloop de routewijzer

2. Beheer je debiteuren

Als het minder gaat met de economie, betalen klanten vaker te laat. Of soms helemaal niet. Slecht betalende debiteuren kosten je tijd en geld. Dat wil je voorkomen. Spreek een betalingstermijn af of laat je klant vooraf (een deel of de helft) betalen. Stuur op tijd een herinnering. Als je klant nog steeds niet betaalt, stuur je een aanmaning.

3. Verbeter je cashflow

Kijk eens goed naar de in- en uitstroom van de liquide middelen, de cashflow of kasstroom. Waar komen de verschillende uitgaven en inkomsten vandaan? En wanneer worden betalingen van je rekening afgeschreven? Misschien gaat de huur van het kantoorpand er aan het einde van de maand af en krijg je pas aan het begin de meeste inkomsten. Dan zit je iedere maand even krap bij kas. Onderzoek of je in de planning betalingen kunt aanpassen voor een betere cashflow.

4. Zorg voor een financiële buffer

Je financiële positie kan altijd tegenvallen. Daarom wil je een reserve of buffer hebben. Gaat het even wat minder? Dan zit je niet meteen in de problemen. Weet hoe je aan geld kunt komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld een aanvullende lening van familie of vrienden. En zorg dat je wat spaargeld hebt staan. Of bekijk financieringsvormen.

5. Werk aan een goede relatie met je bank

Een goede relatie met je bank is waardevol. Wanneer je altijd eerlijk en open bent over je financiële situatie, bouw je aan een band op. Heb je financiering nodig? Dan helpt het als je altijd open bent geweest over de situatie van je bedrijf. Dan is de bank niet verrast als je bedrijf het minder goed doet.

6. Bekijk je verdienmodel

Is je verdienmodel al sinds het begin van je onderneming hetzelfde? Bijvoorbeeld uurtje-factuurtje of goederenverkoop. En verdien je daar nu niet genoeg mee? Kijk dan eens kritisch naar je huidige verdienmodel en ontdek waar de problemen zitten. Maak je bedrijf  weer klaar voor de toekomst. Gebruik de MKB Diagnosetool voor een analyse van je toekomstmogelijkheden. Zijn er kansen om te groeien, moet je aanpassen of stoppen? De tool vertelt je meer over de financiële gezondheid van je bedrijf. Over de online zichtbaarheid en hoe je bedrijf binnen jouw sector presteert.

7. Maak tijd voor netwerken en acquisitie

Plan tijd in voor netwerken en verkoop (acquisitie). Doe je dit regelmatig en ben je zichtbaar? Dan haal je daar ook nieuwe klanten mee binnen. Zorg ervoor dat klanten jou weten te vinden en zoek ze ook actief op.

8. Gebruik online marketing

Zichtbaarheid van je bedrijf zit in netwerken en acquisitie. Maar ook in online vindbaar zijn. Investeer daarom in online marketing. Zorg er met goede SEO voor dat je stijgt in de zoekmachines. Werk aan je zichtbaarheid op verschillende sociale mediakanalen en houd deze actief bij. Zo valt je bedrijf op bij nieuwe klanten. Zoek zelf ook op online marktplaatsen naar opdrachten.