Zwaar weer

Houd je bedrijf gezond, 10 tips

Wanneer je een periode van financiële problemen of andere tegenslag hebt doorstaan en alles weer op de rit hebt, wil je dat graag zo houden. Natuurlijk is niet alles te voorkomen. Maar, deze 10 tips helpen wel om jouw bedrijf financieel gezond te houden.

1. Zorg voor een goede liquiditeitsbegroting

Met een goede liquiditeitsbegroting zorg je ervoor dat je inzicht hebt in jouw financiële situatie. Weet je welke rekeningen je nog moet betalen, wanneer je btw af moet dragen en wanneer je het beste kunt investeren? En of jouw klanten betaald hebben? Houd de liquiditeitsbegroting daarom altijd goed bij. Dan weet je altijd hoe je er financieel voor staat.

2. Organiseer je debiteurenbeheer

Regel je debiteurenbeheer. Dan weet je zeker dat facturen op tijd betaald worden. Slecht betalende debiteuren kosten je namelijk veel tijd en geld. Zeker in economisch zware tijden kunnen klanten die niet willen betalen een serieuze bedreiging zijn voor de cashflow binnen je bedrijf.

Meldpunt ACM

Ben jij een mkb-ondernemer of zzp’er en lever je aan grote bedrijven? Als je niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaald krijgt, dan kun je dit vanaf 26 januari anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb niet wordt nageleefd.

3. Verbeter je cashflow

Onderzoek hoe je de in- en uitstroom van liquide middelen binnen je bedrijf kunt verbeteren. Je financieel plan, debiteurenbeheer en de juiste balans tussen jouw privé en zakelijke financiën, helpen om grip te houden op je financiën.

4. Ruim tijd in voor acquisitie en netwerken

Ook als je druk bezig bent, is het zaak om tijd in te ruimen voor contacten onderhouden en acquisitie. Je moet je naamsbekendheid op peil houden of vergroten. Zowel online als offline. En loopt een opdracht af of ben je in een afrondende fase? Zoek dan een nieuwe opdracht. Kortom, weet hoe je klanten kunt vinden en binden.

5. Zorg voor een financieel vangnet

Weet hoe je aan geld kunt komen als dat nodig is. Spaar hiervoor of overweeg een lening af te sluiten. Maar ga ook na of je aanspraak kunt maken op subsidies of regelingen.

6. Financieringsmogelijkheden

Denk je erover na om geld te lenen voor je bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende eigen middelen hebt? Er zijn steeds meer andere financieringsmogelijkheden. Welke voor jou interessant zijn, is deels afhankelijk van de reden waarvoor je financiering zoekt.

7. Investeer in de relatie met je bank

Het loont de moeite om te investeren in een goede relatie met je bank. Wees altijd eerlijk en open over de financiële positie van je bedrijf. Heb je extra financiering nodig? Geef dit dan op tijd aan. Een proactieve houding helpt. Dus laat de bank zien wat je hen aan zekerheden te bieden hebt. Banken staan namelijk niet te trappelen om je financiering te verstrekken als blijkt dat het water je al aan de lippen staat. Onderhoud daarom regelmatig contact met je bank. Ook in goede tijden. Het is namelijk ook leuk om successen met elkaar te delen.

8. Kijk kritisch naar je verdienmodel

Waar verdien jij je geld mee? Er bestaan meer dan 50 verdienmodellen, waarvan goederenverkoop en uurtje-factuurtje misschien wel de bekendste zijn. Maar alles om ons heen ontwikkelt continu. Een model dat gisteren voor jou nog winstgevend was, is dat morgen misschien niet meer. Een actueel verdienmodel maakt je bedrijf klaar voor de toekomst.

9. Benut online marketingkansen

Internet biedt je veel mogelijkheden om met (nieuwe) klanten in contact te komen en te blijven. Met slimme tips kom je onbetaald hoger in zoekmachines. Op online marktplaatsen vind je nieuwe opdrachten en via sociale media breng je jouw onderneming en je aanbod onder de aandacht. Welke marketingtips ga jij toepassen?

10. Verken je kansen in het buitenland

Heb je al eens gedacht aan internationaal ondernemen? Misschien is importeren iets voor jou of kun je je producten of diensten exporteren. Onderzoek de mogelijkheden.

Wil je sparren over de financiële situatie van je bedrijf? Bel met de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage