Zwaar weer

In zwaar weer? Het KVK Adviesteam helpt

Zit de omzet van jouw bedrijf in een dip en ben jij op zoek naar een luisterend oor, deskundig advies of doorverwijzing? De zwaar weer experts van het KVK Adviesteam staan voor je klaar. Met een plan van aanpak of een doorverwijzing naar een externe partij zet je de eerste stappen naar verbetering van je situatie. Bel of chat met een ervaren adviseur en ontvang persoonlijk advies.

Als je belt met het KVK Adviesteam, dan neemt de KVK-adviseur de tijd voor je. Je kunt jouw situatie uit de doeken doen en je zorgen en problemen voorleggen. Deze zwaar weer expert luistert naar je verhaal en maakt een korte analyse van jouw knelpunten. Voor iedere situatie hebben wij een route.

4 zwaar weer routes

  1. Met hulp de crisis door: je bedrijf was voor de coronacrisis gezond en kan met (financiële) hulp de crisis overbruggen.
  2. Kies een ander businessmodel: je bedrijf was voor de coronacrisis gezond en kan met aanpassing van het verdienmodel en financiële hulp overleven.
  3. Kiezen voor doorgaan of stoppen: het is niet zeker of je bedrijf levensvatbaar is. Je kunt geen financiering krijgen, maar met diverse coronaregelingen zou je bedrijf kunnen overleven. Hoe neem je de juiste beslissing?
  4. Stoppen met je bedrijf: Je bedrijf is helaas niet in staat om de crisis te overleven. Hoe stop je gecontroleerd?

Bij iedere route past een plan van aanpak. De KVK-adviseur geeft een richting aan, maar je houdt zelf de regie. Je beslist zelf of de route en het plan van aanpak bij jou passen. In sommige situaties verwijst de expert je door naar een externe partij die jou kan begeleiden. KVK werkt met diverse partijen samen, zoals Ondernemersklankbord, MKB Doorgaan, Qredits Crisis Coach.

In paniek

Het KVK Adviesteam is ervaren en getraind in zwaar weer vraagstukken. Hans Litjens is één van de adviseurs. “Ik merk dat ondernemers vaak in paniek zijn als ze bellen. Ze weten niet goed de weg en zitten in een tunnelvisie. Ik wijs ze op de realiteit. Corona hoeft niet het einde van je bedrijf te betekenen. Neem zelf het heft in handen en ga (tijdelijk) iets anders doen. Een ondernemer zit niet vast aan de branche waarin hij nu werkt. Er zijn altijd andere opties. Een zzp’er die werkt in de evenementenbranche kan zich bijvoorbeeld verhuren aan een IT-bedrijf om data in te voeren.” 

Litjens merkt ook hoe gevaarlijk het is als een bedrijf geheel afhankelijk is van de ondernemer. “Ik sprak laatst de vrouw van een bouwondernemer. Haar man had een ongeluk gehad en heeft problemen met zijn geheugen. Er was geen boekhouder en de echtgenote wist niet wat ze moest doen. Ik probeer met een korte analyse van het probleem, de echtgenote op het goede spoor te zetten. Heeft zij inzicht in de financiën van het bedrijf? Wat is het meest urgent? Dat helpt om de zaken weer in perspectief te krijgen.”

Alternatieve financiering

Collega-adviseur Julia Foekema vertelt dat modewinkels in binnensteden het moeilijk hebben. “Ik sprak een ondernemer met een goedlopende zaak in het hogere modesegment. Hij ziet zijn omzet kelderen in de coronacrisis. Toeristen blijven weg en de kosten lopen door. Hij heeft dringend financiering nodig, maar dit lukt hem niet bij de bank. Ik heb met hem gekeken of hij iets kan doen aan de kostenkant en gewezen op het belang van een liquiditeitsbegroting. Via alternatieve financiers kan hij misschien financiering krijgen, zodat hij de crisis kan overbruggen. Uiteindelijk heb ik hem doorverwezen naar Stichting Ondernemersklankbord, zodat hij hierbij begeleiding kan krijgen. Litjens vult aan “Een ondernemer kan met iedere vraag terecht bij het KVK Adviesteam. Wij bekijken dan hoe we het beste kunnen helpen.”

Ondernemen is doorzetten, aanpassen en keuzes maken. Ook als het minder gaat met je bedrijf. Stel je vragen aan het KVK Adviesteam: 0800 21 17
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage