Zwaar weer

Je emoties de baas bij financiële problemen

De afgelopen maanden zag je jouw omzet opdrogen, terwijl jouw kosten doorliepen. Je voelt je machteloos en maakt je zorgen over de (financiële) toekomst. Frustratie, boosheid en onzekerheid wisselen elkaar af. Je wil rationeel blijven handelen, maar je emoties zitten in de weg. Bedrijfspsycholoog Lea Donselaar van Koers en KVK-adviseur Hans Litjens vertellen hoe je daarmee omgaat.

Weet dat er allerlei instanties, organisaties en mensen zijn die je willen helpen. Met de situatie van je bedrijf. Maar ook zeker met jouw welzijn. Je onderneming bestaat niet zonder jou. Ben jij gezond, dan kun je je optimaal inzetten om je onderneming er bovenop te krijgen.

Machteloos

De onduidelijkheid en onzekerheid geven je het gevoel van machteloosheid. Je verliest grip op de situatie, wat dit gevoel alleen maar vergroot. Hierdoor is het lastig om objectief naar bijvoorbeeld financiële zaken te kijken. Een onafhankelijke, frisse blik is precies wat je nodig hebt.

“Als het financiële overzicht ontbreekt, dweil je met de kraan open”, stelt KVK-adviseur Litjens. “Je kunt niet goed inschatten welke stappen je moet zetten. Bespreek daarom je zorgen met anderen zodat je meer overzicht krijgt. Dat is niet makkelijk, maar daarmee zet je wel de eerste stap.”

Het is niet raar dat je het lastig vindt eerlijk naar jezelf te zijn over de situatie. Maar je kop in het zand steken is geen duurzame oplossing. Accepteer je de situatie dan ga je sneller vooruit. Litjens adviseert om niet te blijven hangen in de oude situatie. “De oude weg is niet meer altijd de juiste. Volg een gestructureerd stappenplan of schakel een adviseur in om een helder beeld te krijgen.”

Beschaamd

Geldproblemen zijn doorgaans geen zaken waar je mee te koop loopt. Je schaamt je er misschien voor of het voelt alsof je faalt als ondernemer. Totaal onnodig natuurlijk. Toch is het begrijpelijk dat jij je desondanks zo voelt. Schaamte of faalangst komt allemaal uit overtuigingen, zegt bedrijfspsycholoog Lea Donselaar van Koers.

“Ondernemers werken vaak met doelen. Wanneer je deze niet haalt, voelt het misschien alsof je faalt. Ga na welke doelen je stelde. Zijn deze wel reëel? Leg je de lat niet te hoog? Vaak blijkt dat eerder het geval dan dat je faalt. Bekijk je de situatie realistisch, dan voel je je minder alsof je gefaald hebt.” Litjens adviseert ook te focussen op je successen. Bedenk dat jij de meest waardevolle asset van je onderneming bent. “Zonder jou, geen bedrijf.”

Wanneer jouw zorgen zich opstapelen, heeft dat psychische klachten als gevolg. Donselaar adviseert om tijdig hulp te zoeken. “Dat is best een stap. Omdat je ervan overtuigd bent dat je het zelf moet kunnen en geen zwakte wil tonen. Realiseer je dat deze gevoelens niet altijd vanzelf overgaan. Praat met iemand die dicht bij je staat en zoek samen naar hulp.”

Hulp bij psychische klachten

Verschillende hulpverleners zijn er voor je om te helpen bij psychische klachten. Je vindt ze hier.

 • De Luisterlijn
  Deze telefoonlijn is dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek. Geheel anoniem en vertrouwelijk. De Luisterlijn is bereikbaar op 0900 0767.
 • MIND Korrelatie
  De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie bieden anonieme, professionele psychische en psychosociale hulp. Ze helpen je bij mentale klachten door financiële problemen en verwijzen je door indien nodig. Bel ze op 0900 1450 of chat online.
 • Het Rode Kruis
  Bij quarantaine of thuisisolatie biedt het Rode Kruis een luisterend oor, advies of extra hulp. Ze zijn te bereiken op 070 445 58 88.
 • 113 Zelfmoordpreventie
  De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar voor jou. Wanneer je suïcidale gedachten hebt of iemand hiermee kent, helpen de experts je. De lijn is geheel anoniem en te bereiken via 0800 0113.
 • MKB-noodlijn
  De MKB-noodlijn is bedoeld voor mensen die advies of hulp willen bij hun bedrijf. Dit is een initiatief van de ondernemersvereniging ONL en IMK. De lijn is te bereiken via 088 999 00 00.

Zakelijke hulp

Wanneer jij op zoek bent naar advies en hulp voor jouw onderneming kun je terecht bij de volgende instanties.

 • KVK Adviesteam
  Het KVK Adviesteam luistert naar jouw situatie. Geeft passend advies en verwijst je eventueel door naar andere organisaties. Ze zijn te bereiken op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op 0800 21 17.
 • Ondernemersklankbord
  Oud-ondernemers, managers en specialisten met een specifiek vakgebied bundelen hun krachten in het Ondernemersklankbord. Ze zijn doordeweeks bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur op 070 349 0600 voor advies en hulp.
 • Schuldsanering
  Je schulden lopen op en je ziet geen uitweg meer. Schuldsanering is misschien de oplossing voor jou. Neem contact op met je woongemeente.

Read this article in English

Meer weten over schulden aanpakken? Meld je aan voor één of meer webinars over schulden en leer van experts en andere ondernemers.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage
Financiering