Zwaar weer

Gecontroleerd je onderneming stoppen

Jouw onderneming liep goed. Maar nu blijft jouw omzet al enige tijd achter en lopen de kosten door. Financieel zit je in de knel. De onvermijdelijke keuze om je onderneming te staken wordt steeds reëler. Dit stappenplan helpt je jouw zaken netjes afsluiten. Voor jezelf en de partijen waarmee je samenwerkt.

Stoppen met je bedrijf is een lastige keuze. Met dit stappenplan houd je controle over de stappen die bij de afronding van je bedrijf horen.

1. De keuze gemaakt

Elk jaar stoppen zo’n 120.000 ondernemers met hun bedrijf. Het is totaal geen teken van falen, maar eerder van een gezonde, realistische kijk. Jouw bedrijf is je ziel en zaligheid. Het is niet niks om dat op te geven. Weet dat je niet de enige ondernemer bent die een bedrijf stopt. Toegeven dat je bedrijf het niet meer redt, is zeker zo sterk als maar blijven rekken.

Neemt niet weg dat het staken van een eigen onderneming moeilijk is. Het is niet gek dat jij een periode van rouw doorgaat. Emoties nemen soms de overhand. Neem de tijd om deze stap te verwerken. Natuurlijk lopen er in de tussentijd zaken door die geregeld moeten worden. Haak daar een expert bij aan om je te helpen. Hij kijkt namelijk objectief met je mee wanneer jouw emoties te veel worden.

2. Maak je administratie in orde

Het is belangrijk te beginnen met je administratie in orde te krijgen. Zo heb je inzicht en kun je direct aan de slag wanneer je bijvoorbeeld iets moet regelen bij de Belastingdienst, KVK, het UWV en leveranciers. Een adviseur kan nalopen of de administratie compleet is. Het is ook belangrijk als er een eventueel schuldsaneringstraject start.

3. Regel je schulden

Als je jouw bedrijf stopt, betekent dat in sommige gevallen dat je met schulden achterblijft. Die wil je zo snel mogelijk aflossen. Zorg ervoor dat je de totale bedrijfsschuld in beeld hebt. Bespreek met een schuldhulpverlener van de gemeente of je dit in een minnelijk traject kunt saneren. Stel dat de schuldenlast onoplosbaar blijkt, dan ga je het wettelijke traject Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) aan. Of volgt er een faillissement.

Sinds januari 2021 is het voor stoppende ondernemers makkelijker om een akkoord te bereiken op een schuldregeling. Dat scheelt je een hoop zorgen. Dankzij de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun je tot een akkoord komen, ook zonder dat elke schuldeiser daar akkoord op geeft. Met het Stroomschema Schulden zie je welke regeling past bij jouw situatie en wat dit voor jou betekent.

4. Zoek passende inkomensvoorziening

Er zijn verschillende regelingen die jou helpen met inkomensvoorziening wanneer je jouw bedrijf stopt. Zo kun je als zelfstandige financiële steun krijgen in de vorm van Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Voor ondernemers van 55 plus is de IOAZ-regeling ook een optie. Let op, deze regeling moet je aanvragen voor je de onderneming uitschrijft bij KVK. Zo loop je geen financiële hulp mis.

5. Maak de afronding compleet

Voor een groot deel zit de voorbereiding voor de afronding erop. Het is nu tijd om contracten te beëindigen en je klanten in te lichten dat je stopt. Geef het stoppen van het bedrijf door aan KVK. Vergeet ook zeker alle kleine dingen niet. Denk aan verzekeringen opzeggen, abonnementen stopzetten, vergunningen en telefoonnummers annuleren. Stiekem zijn dat een hoop zaken waar je hoofd niet naar staat. Een adviseur helpt je en wijst je op deze zaken.

Zwaar weer routewijzer

Dit stappenplan is onderdeel van de KVK Zwaar weer route 4 Gecontroleerd stoppen met je bedrijf. Naast deze route, zijn er nog 3 andere routes om je uit de crisis te helpen. Blijkt deze toch niet de juiste voor jou? Doe de routewijzer en ontdek welke bij jouw onderneming past.

Wil je met iemand sparren over de financiële situatie van je bedrijf? Bel de adviseurs van het KVK Adviesteam: 0800 21 17.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage