Zwaar weer

Herstel met een nieuw businessmodel

De toekomst van jouw bedrijf ziet er rooskleurig uit. Je business loopt goed en omzet groeit. Totdat een flinke dip jou treft. Je omzet droogt op en je beseft al snel dat het anders moet. Een nieuw businessmodel is voor jou de kans om te herstellen. Je bent wendbaar en positief, dus pak je deze uitdaging met beide handen aan. Gebruik het stappenplan.

Jouw bedrijf maakt een dip door. Om er weer bovenop te komen, ga je jouw businessmodel veranderen. Met dit stappenplan bepaal je jouw verwachte omzet en stel je vast hoe groot je liquiditeitsprobleem is. Je berekent hoeveel geld je voor je nieuwe aanpak nodig hebt en welke financieringsvorm bij jou past.

1. Ga in gesprek over mogelijke oplossingen

Je ervaart een hoop stress en zorgen om de moeilijke financiële situatie van je onderneming. Het liefst houd je die zorgen voor jezelf en dop je jouw eigen boontjes. Dat is nou eenmaal ondernemers eigen. Toch is het aan te raden naar je omgeving te stappen voor hulp. Dan kom je erachter dat je er niet alleen voor staat en dat er meer ondernemers zijn die ook in zwaar verkeren.

Gesprekken met organisaties helpen je ook. Zij adviseren over jouw situatie. En wanneer dit nodig is, denken ze mee over een schuldenregeling en andere oplossingen.

2. Haal inspiratie uit innovatie

Innovatie is een ander woord voor vernieuwen. Jouw bedrijf met andere ogen bekijken, biedt kansen.

Product of dienst

Onderzoek hoe je een nieuw of vernieuwd product of een nieuwe dienst kunt aanbieden. Welke extra service willen je klanten? Bied bijvoorbeeld onderhoudsservice op je product. Lever je een dienst? Bied die dienst ook online aan, via een website of platform. Daarmee verlaag je de drempel voor vaste klanten en werf je nieuwe klanten.

Verdienmodel

Er zijn meer dan 50 verdienmodellen om uit te kiezen. Denk naast goederenverkoop, uurtje-factuurtje en een abonnement bijvoorbeeld ook aan personalisatie: het op maat maken van je product of dienst voor de koper. Of het gratis-model of freemium. Je deelt gratis informatie of een basisdienst in de vorm van een app. Voor meer diensten moet de klant betalen.

Bedrijfsvoering en techniek

Ook je bedrijfsvoering, organisatiecultuur en processen kun je vernieuwen. Met nieuwe materialen en technieken maak je je product mooier, duurzamer of goedkoper. Ontwikkeling van nieuwe kennis en vaardigheden en onbekend talent bij je personeel ontdekken, dragen bij aan nieuwe producten, diensten of processen. Via digitalisering van bedrijfsprocessen werk je sneller, slimmer en met minder fouten. Bijvoorbeeld via digitaal factureren of een CRM-systeem voor klantbeheer.

Trends

Je kunt ook aansluiten bij trends zoals digitalisering en duurzaamheid. Onderzoek of je van jouw product of dienst ook een digitale variant kunt maken. De trend duurzaamheid gaat over oplossingen met een lagere belasting voor het milieu. Je voorkomt verspilling en vermindert milieuschade. Bijvoorbeeld via elektrisch rijden, zonnepanelen en milieuvriendelijke verpakkingen. Voor een duurzame aanpak zijn subsidies beschikbaar.

3. Vernieuw je businessmodel

Heb je ideeën voor het aanpassen van je dienst, product of bedrijf? Breng dan met behulp van het Business Model Canvas de situatie van jouw onderneming in kaart inclusief de nieuwe plannen. In het canvas beschrijf je alle onderdelen van het bedrijf. Denk aan de organisatie, waardepropositie, de klanten, leveranciers, kosten en opbrengst. Het canvasmodel maakt in één oogopslag duidelijk wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en waar de behoefte van de klant ligt.

De basis van je bedrijf is de waardepropositie. Dit vertelt exact welke toegevoegde waarde jij levert aan je klanten, waar jouw klanten naar zoeken en waarom ze voor jou kiezen en niet voor je concurrent. Heb je dit duidelijk, dan is het tijd het verdienmodel op te stellen. Want bij nieuwe producten of diensten, horen ook nieuwe kosten en opbrengsten. Heb je alles tot in detail uitgewerkt? Dan ontdek je of jouw bedrijf levensvatbaar is voor de toekomst.

Werken als zzp’er?

Werk je als zzp’er? Dan is een heel nieuw businessmodel misschien niet nodig. Overweeg tijdelijk wat anders te doen. Of kies ervoor om voor bepaalde tijd in loondienst te gaan. Totdat de situatie weer terug is bij normaal en je weer als zzp’er verder kunt.

4. Stel een exploitatiebegroting op

Zodra je nieuwe businessmodel helder is, maak je op basis daarvan een exploitatiebegroting. Breng voor een jaar in kaart wat de omzetdaling van de afgelopen periode voor invloed heeft op de totale winstverwachting en de verwachte opbrengst van het nieuwe businessmodel. Je doet dit door de (verwachte) omzet per maand te berekenen en dit door te rekenen naar een jaar. Houd rekening met inverdientijd. Het kost namelijk tijd om voor je nieuwe businessmodel een klantenbestand op te bouwen en het van de grond te krijgen.

5. Maak een liquiditeitsbegroting

Vervolgens werk je een liquiditeitsbegroting uit. Hierin maak je voor jezelf duidelijk hoeveel geld je overhebt of tekortkomt per kwartaal. Zodra je dit in kaart hebt gebracht, zoek je naar mogelijkheden om je cashflow, het verschil tussen je inkomsten en uitgaven, te verbeteren. Je kunt een liquiditeitsbegroting ook per maand opstellen. Vergeet ook niet nieuwe investeringen mee te nemen in de liquiditeitsbegroting.

6. Organiseer je schulden

Dat je jouw businessmodel omgooit, betekent helaas niet dat de schulden die bij het oude businessmodel horen, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Die moet je met een goed plan aanpakken. Daar zijn verschillende oplossingen voor. Zo is er het minnelijk traject. Hierin maak je met schuldeisers afspraken over de terugbetaling. Vanaf januari 2021 kun je onder voorwaarden een akkoord bereiken op een schuldregeling met een deel van de schuldeisers, dat voor alle schuldeisers bindend kan zijn. Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze wet helpt bedrijven die nog wel levensvatbaar zijn om niet aan de schulden ten onder te gaan. Het kan fijn zijn als er een adviseur met je meekijkt naar de opties.

7. Bepaal je financieringsbehoefte

Uit je liquiditeitsbegroting haal je wat je financieringsbehoefte is. Hoe? Je ziet het eindsaldo wat je overhoudt. Is dat negatief, dan kan een financiering het gat dichten zodat jouw nieuwe businessmodel een eerlijke kans maakt. Onderzoek waar je financiering aanvraagt en welke financieringsvorm het beste bij je onderneming past.

8. Zoek de juiste financiering

Je hebt de financieringsbehoefte bepaald. Nu is het zaak te zoeken naar de juiste financiering die het beste past bij jouw onderneming. Je hebt de keuze tussen tijdelijke steunmaatregelen van de overheid of andere, langere termijn financieringsvormen. Controleer vooraf ook wat je te wachten staat als de steun wegvalt. Hoe staan je financiën er dan voor?

Tijdelijke steunmaatregelen

  • Vanaf half november is de subsidie Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) opnieuw beschikbaar. Deze subsidie is voor ondernemers die in Q4 2021 minimaal 30% minder omzet hebben dan in Q4 2019. De steun voor ondernemers in de nachthoreca, onder de naam VLN, wordt vervangen door de TVL Q4 2021.
  • De Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C) geldt voor financiering tussen 50.000 euro en 1,5 miljoen. De overheid staat voor 67,5% garant. Banken en alternatieve financiers hanteren daarbij een maximale kredietlooptijd van 4 jaar. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021.
  • De Kleine Kredieten Coronaregeling (KKC). Is je bedrijf nog redelijk gezond? Dan kun je met deze regeling relatief makkelijk en snel een kleine lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. De overheid staat voor 95% garant bij leningen van 10.000 tot maximaal 50.000 euro. De looptijd is maximaal 5 jaar tegen een rente van maximaal 4%. Aanvragen kan tot en met 31 december 2021.

Andere financieringsopties

Deze financieringsopties helpen je als je onderneming in zwaar weer zit. Zo kun je altijd onderzoeken of er subsidies zijn om aan te vragen.

Als ondernemer kun je een aanvraag doen bij de gemeente waarin je woont voor inkomensondersteuning of een krediet via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Heb je maximaal 1,5 jaar een onderneming, dan kun je tot 37.000 euro krediet krijgen. Wanneer je langer onderneemt is dat maximumbedrag 205.000 euro.

Je hebt altijd de mogelijkheid om reguliere financiers te gebruiken. Of je kiest voor non-bancaire financiering. Denk aan crowdfunding of een business angel. Hoe levensvatbaarder je bedrijf, hoe groter de kans dat je een financier kunt vinden die wil investeren.

Zwaar weer routewijzer

Dit stappenplan is onderdeel van route 2 Herstel met een ander businessmodel van de KVK Zwaar weer routewijzer. Naast deze route, zijn er nog 3 andere opties. Blijkt deze route toch niet de juiste voor jou? Doorloop dan de routewijzer en ontdek welke route bij jouw onderneming past.

Wil je sparren over je toekomstplannen of persoonlijk advies over jouw stappen? Bel gratis met het KVK Adviesteam: 0800 21 17.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage