Zwaar weer

Verder ondernemen met financiering

Jouw bedrijf loopt goed en is winstgevend. Je heb grootse toekomstplannen. Maar de omzet loopt terug en je voelt de (financiële) gevolgen. Nu is het tijd jouw bedrijf weer een oppepper te geven. Ga voor een financiële impuls. Met dit stappenplan kan jouw bedrijf weer jaren verder.

Schat in hoeveel verlies je lijdt, welke tekorten er zijn en hoe je die gaat oplossen. Dit stappenplan helpt jou op weg.

1. Overleg over mogelijke oplossingen

De onzekere situatie zorgt voor stress. We begrijpen dat je financiële zorgen niet altijd graag deelt met familie, vrienden of andere ondernemers. Toch lucht dat vaak op. En je ontdekt dat je niet de enige bent met deze problemen.

Samen kom je tot nieuwe inzichten en oplossingen waar je zelf niet aan dacht. Of neemt een frisse blik op je problemen de zorgen iets weg. Je boekhouder is bijvoorbeeld iemand om je financiële zorgen mee te bespreken. Weet dat er ook verschillende organisaties zijn waarmee je jouw situatie bespreekt, de opties voor een schuldenregeling bekijken en die met je mee naar oplossingen zoeken.

2. Stel een exploitatiebegroting op

Maak een exploitatiebegroting. Eventueel samen met je boekhouder of adviseur. Bedenk wat de invloed van je omzetdip op de totale winstverwachting van het hele jaar is. Zo krijg je direct inzicht in je tekorten.

3. Maak een liquiditeitsbegroting

In een liquiditeitsbegroting maak je inzichtelijk welke inkomsten en uitgaven je verwacht per maand of per kwartaal. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, weet je hoeveel geld je over hebt of tekort komt.

4. Bepaal je financieringsbehoefte

Wanneer je de liquiditeitsbegroting rond hebt, kun je de financieringsbehoefte van je onderneming peilen. Blijkt dat je geld tekort komt, dan is financiering mogelijk de oplossing. Verschillende financieringsvormen en overbruggingsmogelijkheden kunnen je bedrijf een impuls geven voor een gezonde voortzetting.

5. Zoek naar financiering

Om je bedrijf te helpen zijn er verschillende tijdelijke steunmaatregelen van de overheid. Maar er zijn ook andere, minder tijdelijke financieringsvormen.

Tijdelijke steunmaatregelen

  • De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) helpt bij het betalen van je vaste lasten als je minimaal 30% omzetverlies hebt.
  • De Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C) geldt voor financiering tussen 50.000 euro en 1,5 miljoen.  De overheid staat voor 67,5% garant. Banken en alternatieve financiers hanteren daarbij een maximale kredietlooptijd van 4 jaar.
  • De Kleine Kredieten Coronaregeling (KKC). Is je bedrijf nog redelijk gezond? Dan kun je met deze regeling relatief makkelijk en snel een kleine lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden. De overheid staat voor 95% garant bij leningen van 10.000 tot maximaal 50.000 euro. De looptijd is maximaal 5 jaar tegen een rente van ten maximaal 4%.

Andere financieringsvormen

Naast de tijdelijke coronasteun, zijn er ook financieringsopties die je altijd kunt aanvragen als je bedrijf in zwaar weer verkeert. Onderzoek bijvoorbeeld of je bedrijf recht heeft op subsidie.

Zit je als gevestigde ondernemer tijdelijk in financiële moeilijkheden, dan kun je een aanvraag doen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze regeling biedt een krediet van maximaal 37.000 euro voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar bestaan. Bestaat je onderneming al langer, dan is het maximumbedrag 203.000 euro. Van 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2021 is er een vereenvoudiging in de Bbz regeling. Er is bijvoorbeeld geen vermogenstoets.

Je kunt altijd een beroep doen op reguliere financiers. Maar overweeg ook eens non-bancaire financiering of een overbruggingsfinanciering. Ziet de toekomst van jouw bedrijf er goed uit, dan is de kans groter dat een reguliere financier met je in zee gaat.

6. Houd je bedrijf gezond

Naast financiering voor overbrugging van je omzetdip, kun je nadenken over slimme investeringen om je bedrijf gezond te houden. Zijn jouw bedrijfsprocessen aangepast aan de toekomst of kun je een digitaliseringsslag maken? Je kunt bijvoorbeeld investeren in duurzame bedrijfsmiddelen of een duurzamer bedrijfspand. Daarmee kun je op de lange termijn kosten besparen.

7. Zoek nieuwe klanten

Je houdt je omzet op peil of laat 'm groeien met een gebalanceerd klantenbestand. Je bedrijf is kwetsbaar als je afhankelijk bent van een paar grote klanten. Bedenk of je klanten ook op een andere manier kunt werven dan je nu gewend bent. Je kunt bijvoorbeeld online klanten werven via social media, je website, influencers of online platforms.

Zwaar weer routewijzer

Dit stappenplan is onderdeel van route 1 Verder ondernemen met financiering van de Zwaar weer routewijzer. Past deze route toch niet bij jou? Doorloop dan de routewijzer en ontdek welke route bij jouw onderneming past.

Het KVK Adviesteam is er voor jou met een luisterend oor en advies op maat. Bel 0800 21 17.
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage