Zwaar weer

Wie helpt mijn bedrijf in crisistijd?

In deze coronatijd kun je misschien best een klankbord gebruiken. Iemand die met je meekijkt naar de huidige situatie en de toekomst van je bedrijf. Een adviseur die objectief en onafhankelijk is en je zonder eigen belang helpt en inzicht geeft. Die de (on)mogelijkheden van financiële regelingen kent en je ondersteunt bij aanvragen. Maar ook iemand met een luisterend oor voor niet-financiële vragen. Bekijk de mogelijkheden.

Met je vragen kun je altijd bij het KVK-adviesteam terecht via 0800 2117. We snappen wat er bij jou leeft, ook in deze tijd. We beantwoorden je vragen en denken graag met je mee in oplossingen. Aanvullend daarop kunnen onderstaande organisaties je soms net wat meer tijd en aandacht geven. Vaak ook over een langere periode. 

Ondernemersklankbord

Ondernemersklankbord begeleidt al ruim 40 jaar mkb’ers in elke bedrijfsfase: bij de start van de onderneming, bij de bedrijfsuitoefening, bij faillissementspreventie en bij de bedrijfsopvolging. Dat gebeurt in een klankbordtraject van 6 maanden. Ondernemersklankbord matcht je vraag met een geschikte adviseur in jouw regio. De adviseurs zijn gemotiveerde oud-ondernemers en specialisten die hun kennis en praktijkervaring vrijwillig inzetten om jou te helpen. De diensten van het Ondernemersklankbord zijn in de coranaperiode tijdelijk gratis.

Qredits CrisisCoach

Een Qredits CrisisCoach helpt door met je te sparren over vragen en problemen waar je nu tegen aan loopt. Hoe ga ik om met mijn personeel terwijl er geen inkomsten zijn? Welke stappen kan ik bedrijfsmatig nu zetten? Welke creatieve draai kan ik geven aan mijn product of dienst zodat ik niet vastloop? Wanneer moet ik een extra krediet aanvragen? De coaches geven je onafhankelijk advies over deze en andere vragen. Je kunt de gratis coaches elke werkdag bereiken.

MKBDoorgaan

MKBDoorgaan staat met meer dan 160 gespecialiseerde partijen klaar om je te helpen met één of meerdere vraagstuk(ken) waarmee je worstelt. Via hun vragenlijst krijg je een overzicht van partijen op het gebied van bedrijfsadvies, coaching en financiering die jou kunnen helpen. Via de website kun je direct contact opnemen met een voor jou geschikte partij. MKBDoorgaan is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroege signalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf. Een eerste oriënterend gesprek is altijd kosteloos.

155 Help een bedrijf

155-Help-een-bedrijf heeft online tools die hulp bieden bij allerlei problemen. Denk aan teruglopende omzet, oplopende schulden of klanten die jouw facturen niet betalen. Ook bij conflicten, een scheiding of dreigende beslaglegging door de Belastingdienst helpt 155. 155-Help-een-bedrijf is een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Jaarlijks ondersteunt het honderden ondernemers met dringende hulpvragen. Veel gemeenten bieden deze begeleiding gratis aan voor ondernemers. Het eerste contact is altijd kosteloos.

Over Rood

Over Rood* begeleidt en ondersteunt ondernemers bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. Ook krijg je toegang tot nuttige informatie, word je gespiegeld en gecoacht. Je krijgt inzicht en overzicht in je financiën en ontdekt wat je moet doen om je situatie te verbeteren. Over Rood is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk. Bij Over Rood helpen ondernemers elkaar hun problemen op te lossen en te werken aan een financieel gezonde toekomst. Het lidmaatschap van Over Rood kost vanaf 20 euro per maand, exclusief btw. Dit tarief is afhankelijk van je woonplaats. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

DNZO

De Nederlandse Zaak voor Ondernemers (DNZO)* zet je weer op de goede weg als je in zwaar weer zit en ondersteunt je bij bedrijfsproblemen. Hbo-studenten én onafhankelijke oud-ondernemers geven die steun en bieden een begeleidingstraject als je in nood zit. Zij doen dat in samenwerking met gemeenten die ondernemers met een hulpvraag doorverwijzen naar de ondersteuners. Zij helpen je in de regio een half jaar met concrete begeleiding bij financiële en/of commerciële bedrijfsproblemen. De tarieven kunnen per regionale 'Zaak' verschillen. DNZO is de koepel van regionale ‘Zaken’.

nlgroeit

Ben je ondernemer en heb je een omzet vanaf 1 miljoen? En heb je behoefte om over de coronaproblematiek binnen je onderneming te praten? Meld je bij nlgroeit en kies één van de beschikbare mentoren voor een sparringsgesprek. Je mentor biedt handvatten die je verder op weg helpen of verwijst je door naar een expert. Aanmelden is gratis.

TechLeap

TechLeap biedt startups ondersteuning bij allerlei disciplines van het ondernemerschap. Techleap werkt nauw samen met verschillende overheden, kennisinstellingen, investeerders en startups. Jouw startup krijgt hulp tijdens de coronacrisis met de volgende initiatieven:

  • Office Hours: Neem deel aan de tweewekelijkse Office Hours webinars, op dinsdagen en donderdagen. In de Office Hours webinars gaan 2 experts in gesprek met founders over uitdagingen die zijn ontstaan door de coronacrisis.
  • COVID-19 Startup Guide: In deze toolkit staan alle relevante bronnen en contacten voor startups in Nederland. Techleap.nl houdt deze toolkit continu up-to-date.
  • Free Expert Consultations: Raadpleeg experts over onderwerpen als kostenverlaging, arbeidsrecht, belastingen en management in tijden van crisis.

NLvoorelkaar

Wil je als bedrijf hulp bieden aan mensen die een steuntje in de rug nodig hebben in coronatijd? Gebruik dan het platform NLvoorelkaar. Daar komen hulpvragen en hulpaanbod bij elkaar. Bijvoorbeeld van vrijwilligersorganisaties, bedrijven en particulieren. Het motto van NLvoorelkaar is 'samen zijn we er voor elkaar'. Het platform is ook voor bedrijven.

Regio

Regionaal en provinciaal zijn er ook uiteenlopende initiatieven die ondersteuning bieden. Bel het KVK-adviesteam voor mogelijke opties bij jou in de buurt.

Meldpunt schuldhulpverlening zzp

Voor schuldhulp kunnen zzp'ers aankloppen bij hun gemeente. De gemeente moet ook hen schuldhulp bieden. De Nationale ombudsman wil weten of dit ook zo gebeurt. Daarom is de Nationale ombudsman een onderzoek gestart naar de ervaringen van zzp'ers met de toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening. Hij roept zzp'ers op zich te melden via meldpuntzzp@nationaleombudsman.nl. Het onderzoek geeft een beeld van mogelijke knelpunten bij schuldhulpverlening voor zzp'ers.

Aandachtspunten

Waar moet je op letten als je start met een coachingstraject?

  • Je gaat samen met je coach aan de slag. Doe actief mee, maar houd wel zelf de touwtjes in handen.
  • Informatie deel je volgens het privacyreglement van de hulpinstantie. Vraag bij zeer vertrouwelijke bedrijfsgegevens naar een aanvullende geheimhoudingsverklaring.
  • Zorg voor een actueel ondernemingsplan. Dan sta je sterker bij financiers.

*= DNZO en Over Rood zijn qua regio aanvullend op elkaar

Wil je sparren over je toekomstplannen of het beëindigen van je bedrijf? Bel met het KVK Adviesteam: 0800 2117.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage