Zwaar weer

Zo krijg je grip op je omzetverlies, 7 tips

Geldzorgen zijn voor duizenden ondernemers de realiteit. Jij bent er daar een van. Klanten blijven weg en rekeningen stapelen zich op. Jij wil dolgraag terug naar jouw bruisende bedrijf van voor de problemen. Schulden dreigen, als jij nu geen stappen onderneemt. Het is tijd voor actie. Wat kun je doen om je financiële problemen op te lossen?

Wanneer je op tijd grip krijgt op de situatie, kun je het verlies weer ombuigen. Zo wordt jouw onderneming weer de oude. En kun jij doen wat je het liefste doet: ondernemen.

1. Bepaal de stand van zaken

Meten is weten, neem dus je huidige bedrijfssituatie onder de loep. Gebruik de KVK Zwaar weer routewijzer waarmee jij kunt inschatten in welke mate van zwaar weer je onderneming verkeert. Via de vragen in de routewijzer kom je uit op de routekaart die het beste bij jouw omstandigheden past. Zo kom je erachter of er voor jouw bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. Bij elke route vind je een stappenplan dat hulp biedt naar een weg uit de crisis. Gebruik ook de Toekomstcheck voor meer inzicht in de liquiditeit van je bedrijf. Met de check weet je hoe je er financieel voor staat en wat de prognose is voor de komende 12 maanden.

2. Erken je geldzorgen

Je slaapt slecht, je blijft tobben over hoe nu verder en ziet door de bomen het bos niet meer. Het begin naar financieel herstel start bij erkenning. Je geldzorgen zijn reëel en het is tijd om ze aan te pakken. Door dit op tijd te doen voorkom je bijvoorbeeld dat de bank krediet opeist of een leverancier beslag legt.

Herken de signalen

Bepaalde signalen wijzen je op donkere wolken boven je onderneming. Gaan de volgende alarmbellen bij jou af?

  • Je krijgt veel betalingsherinneringen en de bank stelt vragen.
  • Leveranciers leveren alleen tegen contante betaling.
  • Je omzetcijfers zijn aanhoudend laag.
  • Je omzetverwachting is slecht.
  • Ruimte om verder te bezuinigen ontbreekt.
  • Je kunt niet meer aan je aflossings- en betalingsregelingen voldoen.

3. Denk in mogelijkheden

Het helpt om over obstakels heen te blijven kijken. Zelf of samen met een externe adviseur. Onderzoek bijvoorbeeld de marktmogelijkheden van je product of dienst. Is het verstandig om te gaan voor een nieuw verdienmodel? De marktomstandigheden veranderen tenslotte constant.

Onderzoek of herfinanciering van bestaande kredieten mogelijk is. En bekijk of je alternatieve financiering in kunt zetten. Denk ook aan regelingen zoals het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

4. Pak schulden aan

Schulden lossen zich helaas niet vanzelf op. Bedenk dat er altijd een uitweg is naar een betere situatie. Het Stappenplan schulden helpt je met vinden van een oplossing voor je schulden. Laat je adviseren door je finaniceel adviseur of accountant. Sinds 1 januari 2021 kun je via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) je schulden reorganiseren. Ondertussen kan je bedrijf doorgaan. Je kunt de WHOA ook gebruiken om na een akkoord te stoppen met je bedrijf.

Bij de vrijwillige betalingsregeling (het minnelijk traject) kan je bedrijf in principe ook blijven bestaan. Lukt een minnelijk traject niet? Dan kun je een beroep doen op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dit is voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap (‘natuurlijke personen’) meestal een betere optie dan een faillissement.

5. Benut de betaaltermijnen

Tijd geeft ademruimte. Kun jij na het doen van je belastingaangifte je belasting niet betalen? Kijk of je uitstel kunt krijgen of een betalingsregeling kunt afspreken. Doe altijd op tijd je belastingaangifte. Je voorkomt zo hoge geschatte aanslagen en een boete. Wanneer je het loon van je medewerkers niet meer kunt betalen, meld je de betalingsonmacht bij het UWV.

6. Bepaal de levensvatbaarheid van je bedrijf

Wanneer de moeilijkheden zich opstapelen, is het goed om de levensvatbaarheid van je bedrijf te bekijken. Het is geen makkelijke keuze om te stoppen met je bedrijf. Maar wel een terrein om te verkennen als de vooruitzichten slecht blijven. Als je bedrijf niet meer levensvatbaar is, wil je financiële schade zoveel mogelijk beperken. Het KVK Adviesteam helpt je bij de afrondingen en verwijst je door naar andere partijen als dat nodig is.

Na het beëindigen van je bedrijf heb je een andere bron van inkomsten nodig. Wanneer je je inschrijft bij het UWV als werkzoekende, kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Ben je boven de 55 jaar en werkeloos door het beëindigen van je bedrijf? Dan is de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen (IOAZ) wellicht een optie. Let op: Je vraagt deze aan bij de gemeente waar je woont vóór je je bedrijf uitschrijft bij KVK.

7. Vraag op tijd om hulp

Financiële problemen kunnen beter niet te lang aanhouden. Als je schulden blijven oplopen, is het steeds lastiger om ze terug te betalen. Blijf daarom niet met je geldzorgen rondlopen en zoek op tijd hulp. De experts van het KVK Adviesteam adviseren jou over de beste oplossing voor jouw bedrijf. En helpen je met een stappenplan op maat waarmee je uit de financiële problemen kunt komen. Ook bieden zij een luisterend oor voor je zorgen.

Wil je jouw geldzorgen uiten of advies over een oplossing? Bel met het KVK Adviesteam: 0800 21 17.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage
Financiering