Zwaar weer

Zzp'en in crisistijd, 12 vragen

Nederland telt ruim 2 miljoen zzp’ers. Zij zijn actief in de branches horeca, cultuur, evenementen, bouw, vervoer, onderwijs en zorg. Kortom een diversiteit van dienstverleners die zelfstandig onderneemt. Iedere zzp’er heeft zijn eigen vragen, maar sommige zijn voor elke zzp’er relevant. In dit artikel vind je 12 vragen die zzp’ers vaak aan KVK stellen.

De vragen gaan over ondernemen in crisistijd. En zijn verdeeld over de volgende thema's:

Ondernemen in crisistijd

Wie helpt mijn bedrijf in crisistijd?

In deze coronatijd kun je misschien best een klankbord gebruiken. Iemand die met je meekijkt naar de huidige situatie en de toekomst van je bedrijf. Een adviseur die objectief en onafhankelijk is en je zonder eigen belang helpt en inzicht geeft. Die de (on)mogelijkheden van financiële regelingen kent en je ondersteunt bij aanvragen. Maar ook iemand met een luisterend oor voor niet-financiële vragen. Bekijk de mogelijkheden.


Voor schuldhulp kun je aankloppen bij jouw gemeente. Die is verplicht om ook zzp'ers schuldhulp te bieden. De Nationale ombudsman wil weten of dit ook zo gebeurt. Daarom is de Nationale ombudsman een onderzoek gestart naar de ervaringen van zzp'ers met de toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening. Wil jij je ervaring delen? Meld je via meldpuntzzp@nationaleombudsman.nl.

Terug in loondienst? Hoe werkt dat

Als het minder gaat met je werk als zelfstandige, geeft een baan naast je bedrijf je lucht. Je hebt extra inkomsten uit loondienst zodat je kunt blijven ondernemen. Je krijgt te maken met een aantal belastingzaken en afspraken die je moet maken. Denk aan loonheffing en loonheffingskorting. Bepaal ook hoeveel uur je in loondienst kunt werken zonder dat je het recht op ondernemersaftrek verliest. Ga je voor een baas aan de slag? Maak dan afspraken over je inzetbaarheid en ga na of in je contract een concurrentiebeding staat.

Coronastress, hoe ga ik er mee om?

Het is normaal om tijdens een crisis verdriet, verwarring of angst te voelen. Onveiligheid, somberheid, boosheid; we zagen ze de laatste maanden allemaal langskomen. Het vraagt veel van je. Geen wonder dat je stress stijgt. Laat het je niet verlammen. Herken de signalen en ga aan de slag. Gebruik tips van een stresscoach om vooruit te kijken en beter met je stress om te gaan. Probeer te bedenken wat je nog wel kunt en neem afstand.

Grip op je bedrijf

Je wilt graag blijven ondernemen. De door corona veranderde marktsituatie vraagt een nieuwe aanpak. Margreet Drijvers, directeur van Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) benadrukt de kracht van ondernemers: “Ze zijn flexibel, innovatief en creatief. En gewend om ook met moeilijke situaties om te gaan. Er zijn gelukkig veel mooie en inspirerende voorbeelden van ondernemers die het net even anders zijn gaan doen, waardoor ze konden blijven ondernemen in deze crisis. Ondernemers die vrij snel de stap maakten naar digitaal of juist naar lokaal door samen te werken met andere lokale ondernemers. Ook binnen de culturele sector is de weg naar livestream ontdekt.”

Een crisis? “Die levert ook altijd kansen op. Die liggen vooral in de uitdagingen waar onze samenleving voor staat. Denk aan innovaties in de zorg, uiteraard het klimaat en ook sociale innovaties en cybersecurity. Nieuwe denkkracht wordt gestimuleerd vanuit de overheid en ook zelfstandigen kunnen daar hun kansen grijpen.”

Hoe krijg ik weer grip op de toekomst?

Ondernemen is vooruit kijken. Maar wat als je alleen maar donkere wolken ziet? Dan is aanpassen moeilijk. NLGroeit coach Patrick Driessen vraagt altijd welke kennis, kunde en waarde typerend is voor het bedrijf van zijn cliënt. Hoe zit dat bij jou? En hoe kun je die kracht op een andere manier inzetten voor bestaande en nieuwe markten? Haal inspiratie uit zijn 5 tips.

Onderzoek of het lukt om je businessmodel coronaproof te maken. Ondernemers die dat deden en zich vernieuwden, hebben tips en ideeën voor jou. Stond je er voor de coronacrisis goed voor? Met dit stappenplan raakt je onderneming weer financieel op de rit. Krijg ook inspiratie van 6 nieuwe verdienmodellen.

Ik wil samenwerken met andere zzp’ers, hoe doe ik dat?

Samenwerken is ook een manier om aan kennis, vaardigheden en middelen te komen. Steeds meer zzp’ers zoeken elkaar op om gezamenlijk opdrachten binnen te halen en uit te voeren. Hoe vind je een goede partner en hoe regel je de samenwerking het beste in juridisch opzicht? Het beantwoorden van die vragen is vaak maatwerk. Toch zijn er ook thema’s die voor heel veel ondernemers gelden, zoals je goed voorbereiden én zicht krijgen op de verschillen tussen de belangrijkste samenwerkingsvormen. De antwoorden op deze basisvragen lees je in KVK Samen Ondernemen E-Book.

Hoe ben ik online beter zichtbaar?

We brengen meer tijd online door dan ooit tevoren. Des te belangrijker om ook online vindbaar te zijn voor je klant. Hoe zorg je dat je bedrijf gevonden wordt? Hiervoor zet je online marketing in. Zo bereik je nieuwe klanten en realiseer je jouw groeiambitie. Gebruik de toolkit én stappenplan om online succes te boeken.

Financiering en geldzaken

Hoe kom ik aan financiering?

86,4% van de kleinere bedrijven ziet het positief in als het gaat om hun vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Zo blijkt uit het Conjunctuuronderzoek (CBS en KVK augustus 2021). Van de kleinere bedrijven die het zonnig inzien, heeft 9,4% financiering nodig. Van de kleinere bedrijven met een ongunstige verwachting zoekt 2,4%, extra geld.

De overheid heeft diverse regelingen getroffen om ondernemers door de crisis heen te helpen. Dit zijn je opties: de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten, KKC: kredietregeling voor kleine leningen, Aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits versoepeld, Belastingmaatregelen voor ondernemers (inclusief zzp’ers) en bonus voor zorgprofessionals.

Wil je met een klein bedrag de coronacrisis een paar maanden overbruggen? Ontdek ook financieringsopties om snel tussen 5.000 en 25.000 euro te financieren.

Hoe werkt zakelijk ruilen?

Met ruilhandel houd je de portemonnee gesloten. Je ruilt met zakenpartners producten of diensten zonder dat het je geld kost. Bijvoorbeeld, je doet een ict-klus bij een autodealer die daarvoor in de plaats je bedrijfsauto een onderhoudsbeurt geeft. Zo streep je de factuurwaarde tegen elkaar weg. Lees de voorwaarden, ruilvoorbeelden, voor- en nadelen en waar je ruilpartners vindt.

Hoe zit het met mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Je krijgt wel een uitkering van je arbeidsongeschiktheidsverzekering als je ziek bent geworden door het coronavirus en daardoor niet kunt werken. Werk je niet omdat je niet besmet wilt raken, of omdat je uit voorzorg in quarantaine zit of een bepaald gebied niet mag verlaten, dekt je arbeidsongeschiktheidsverzekering dat niet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt namelijk inkomensverlies als gevolg van ziekte of arbeidsongeschiktheid. En daar is in deze situatie geen sprake van. Denk verder na welke risico’s van je bedrijf nog wilt afdekken. Zet je mogelijkheden op een rij.

Doorgaan of stoppen

Hoe weet ik of ik nog door kan met ondernemen?

Voordat je verdere stappen gaat zetten om je bedrijf door de crisis te loodsen, stel je je uitgangspositie vast met behulp van de KVK Zwaar weer routewijzer. Bepaal aan de hand van je financiële cijfers of je bedrijf levensvatbaar is. Maak de balans op zodat je weet welke kleur jouw stoplicht heeft. Heb je of houd je schulden over? Dan kun je opnieuw starten via je gemeente. Met een idee dat beter past bij deze tijd dan de oude aanpak of activiteit. In een branche met goede overlevingskansen.

Is omscholing voor mij een optie?

Blijven je opdrachten door corona aan de magere kant? En verdwijnt het ondernemersplezier? Je kunt als zelfstandig ondernemer een gratis omscholingsadvies aanvragen. Dit advies bestaat uit 2 onderdelen: een competentie- en interessetest en een omscholings- en loopbaanadvies uitgevoerd door een gekwalificeerde onafhankelijke loopbaanprofessional. De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren omscholing met financiële regelingen. Jouw situatie bepaalt welke korting en subsidie voor jou gelden. Maak je eigen berekening.

Maak je gebruik van een vangnettuitkering zoals de Tozo? Dan moet je zelf actie ondernemen om weer in het eigen levensonderhoud te voorzien, door je te heroriënteren. Lukt dit niet, dan kun je hulp vragen bij de gemeente. Je kunt steun krijgen bij heroriëntatie op een ander verdienmodel of een baan in loondienst. Dat kan via coaching, advies, bij- of omscholing. Gemeenten krijgen daarvoor extra middelen waarmee ze samen met jou inventariseren of, en welke ondersteuning nodig is.

Ik wil stoppen. Hoe doe ik dat?

Stoppen met je bedrijf is een lastige beslissing. Maar als je bedrijf financieel niets of weinig oplevert, is dat een goede beslissing. Daarmee beperk je financiële schade voor jezelf en je schuldeisers. Bespreek je geldzorgen in een vertrouwde omgeving. Denk samen na over mogelijke oplossingen of een andere toekomst. Besluit je te stoppen? Een stappenplan helpt je om dat zoveel mogelijk gecontroleerd te doen. Je bedrijf verkopen is ook een optie.

Regelingen, klanten vinden en een concurrentieanalyse maken? Lees meer over ondernemen als zzp'er of freelancer.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage