ZZP'er of Freelancer

Succesvol ondernemen

U bent een van de 1 miljoen actieve zzp'ers in Nederland. Hier vindt u informatie, contacten en inspiratie voor die stap vooruit en om gewoon lekker te kunnen werken.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer ben ik als zzp’er zelfstandig ondernemer?

  Als zzp’er voert u werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers met een commerciële overeenkomst. U werkt dus in opdracht, zonder dat er sprake is van een dienstverband. Dat laatste is heel belangrijk. Als u zelfstandig ondernemer bent, hoeft een opdrachtgever namelijk geen loonbelasting en premies voor u af te dragen.


  Bekijk de toelichting

 • Wat is een geschikte rechtsvorm als zzp’er?

  Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk om als zzp’er voor te kiezen. De keuze voor een rechtsvorm maakt u op basis van juridische en fiscale aspecten. Meestal kiezen zzp'ers voor een eenmanszaak en in enkele gevallen voor een bv. We hebben alle rechtsvormen op een rij gezet.


  Alle rechtsvormen op een rij

 • Wanneer moet ik me inschrijven bij de KvK?

  In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming. Volgens de wet heeft u een onderneming als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken.


  Moet ik mijn bedrijf inschrijven?

 • Welke verzekeringen heb ik als zzp’er echt nodig?

  Als zelfstandig ondernemer bent u niet verplicht verzekerd voor inkomensverlies door ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. U moet zelf uw verzekeringen regelen. Anders krijgt u geen uitkering als u bijvoorbeeld ziek of arbeidsongeschikt wordt. Het is ook belangrijk om de risico’s van uw aansprakelijkheid te beperken door een goede bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.


  Bekijk de toelichting

 • Hoe bereken ik mijn uurtarief?

  Als ondernemer wilt u toch minimaal hetzelfde verdienen als in loondienst én al uw kosten terugverdienen. Het liefst nog iets meer natuurlijk. Maar hoe bepaalt u wat uw diensten waard zijn? Met een te hoog tarief prijst u zich uit de markt. Een te lage vraagprijs kan het idee geven dat uw werk weinig waard is. Bepaal uw uurtarief aan de hand van ons stappenplan.

Staat uw vraag hier niet bij?