Gemak en zekerheid met online boekhouden

De Belastingdienst wil het zzp‘ers makkelijker maken om aangifte te doen. Daarom is een proef met het keurmerk Zeker-OnLine gestart. Wessel van Ee van de Belastingdienst en Peter Potters van Informer, een van de aangesloten leveranciers van boekhoudsoftware, vertellen welke kansen de proef biedt voor zzp‘ers.

Vertel eens meer over keurmerk en proef?

Potters: “Zeker-OnLine is een onafhankelijk keurmerk voor boekhoudsoftware, die voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaarden, alle wet- en regelgeving, de eisen van de Belastingdienst en daarnaast AVG-proof is.”
Van Ee: “Met Zeker-Online dien je vanuit je online boekhouding automatisch je omzetbelastingaangifte in en betaal je via iDEAL. Je voorkomt hiermee veelgemaakte fouten. Dit geeft zzp’ers rust en inzicht in hun financiële en fiscale positie.”

Welke rollen hebben ondernemer en boekhouder?

Potters: “Waar vroeger het eigenaarschap van de boekhouding bij de adviseur lag, neemt de ondernemer nu zelf deze rol over. Een boekhouder kan altijd ‘in de cloud’ meekijken en spreekt samen met de ondernemer een taakverdeling af.”
Van Ee: “De financieel dienstverlener probeert vanuit zijn rol een weg te vinden voor de traditionele klant met een hele schoenendoos vol administratie. Zo horen wij terug van koepelorganisaties die we regelmatig spreken.”

Wat levert een online boekhouding op?

Van Ee: “Gemak en zekerheid. Online boekhouden voorkomt ongemakken die je bij aangifte in ons portaal wel tegenkomt. Zoals je wachtwoord kwijt zijn of een verkeerd betalingskenmerk meegeven waardoor jouw aangifte niet wordt afgerond. Ook zonder boekhoudopleiding is dit prima te doen.”
Potters: “De iDEAL betaling vergroot de snelheid van betaling en maakt het verschil tussen wel of geen boete van de Belastingdienst. Op tijd betalen is zo heel eenvoudig.”

Welke aandachtspunten zien jullie?

Van Ee: “Het is nog een proef. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk, net als wanneer je alles via een boekhouder regelt. Tijdens de proef ontvangen deelnemers op vaste momenten een enquête. Deze input verbetert het product en helpt zzp’ers op een eenvoudige manier aan hun administratieve en financiële fiscale verplichtingen te voldoen.”

Wat zijn jullie tips?

Potters: “Boekhouden kun je echt zelf. Daardoor zit je beter op je eigen cijfers, wat je helpt om beter te ondernemen. Dit zien we terug in de praktijk. Houd je boekhouding direct bij, wat al heel eenvoudig kan door een foto te maken van je bonnetje.”
Van Ee: “Bij ondernemerschap hoort boekhouden en dit is veel eenvoudiger dan je denkt. Zorg dat je bij blijft, het liefst met hulp van een online boekhoudpakket. Meedoen aan de proef geeft je actueel fiscaal inzicht. Zodat je weet wat je moet reserveren om aan je verplichtingen te voldoen.”

Een slotboodschap?

Potters: “Klanttevredenheid en zzp helpen beter ondernemen. Dat is voor ons het hoofddoel van deze proef. Gedoe met cijfers, van dat beeld moeten we af.”
Van Ee: “Zzp’er, dit is je kans. Maak je boekhouding makkelijker en eenvoudiger. Wij willen graag van je horen wat je nog meer nodig hebt om aan je verplichtingen te voldoen.”

Aanmelden en meer informatie

Meld je aan voor de proef
Wijzer met de video's Succesvol ZZP'en

Video: Een goede boekhouder is cruciaal

InfoPage