Gespot in december: nieuw btw-nummer eenmanszaken en ziekenhuis test ‘Tinder’-app

Hoe kwam de zzp’er in december in het nieuws? Belastingdienst start portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk, de grootte van de zzp-economie, wat als je wilt stoppen als zzp’er, nieuw btw-nummer wordt losgekoppeld van BSN-nummer en ziekenhuis Dordrecht test 'Tinder'-app voor roosters.

1. Mijn Belastingdienst Zakelijk van start

Zzp’ers en eenmanszaken kunnen vanaf 3 januari 2019 inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal van de Belastingdienst. Je kunt hierop je btw-aangifte doen en corrigeren, intracommunautaire prestaties opgeven (handelstransacties binnen de EU) en je rekeningnummer doorgeven of wijzigen. In de loop van 2019 kunnen alle ondernemers aangifte doen voor btw, loonheffingen en vennootschapsbelasting in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Meer over administratie en geldzaken

Geldboek voor ondernemersGeld voor je plannen

2. Hoe groot is de zzp-economie?

De totale jaarinkomsten van zo’n 1,3 miljoen fulltime en parttime zzp’ers in Nederland bedragen 41,7 miljard euro. Jeroen Sakkers van ZZP Barometer stelt: ”Crisis of geen crisis, de zzp’er is nog steeds in opmars. Zowel het aantal zzp’ers als het aandeel van de zzp’er in de economie blijft stijgen. Er is echter nog ruimte voor groei, als de zzp’er meer investeert in zichzelf en zijn bedrijf.” Lees het hele artikel en bekijk de infographic.

Doorgroeien als zzp'er?

Doe de ZZP CheckSamenwerken, pak het goed aan

3. Wanneer je stopt als zzp'er

Komt er een leuke baan voorbij en besluit je te stoppen als zzp’er en in loondienst te gaan? Business Insider benoemt hiervoor de volgende stappen: ga na of je echt wilt stoppen als zzp’er, regel je zaken goed bij KVK en de Belastingdienst, en wat doe je met je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. Lees meer over hoe je jouw nieuwe leven in dienstverband regelt.

Stoppen of parttime verder?

Parttime ondernemen als zzp’erJouw bedrijf stoppen in 7 stappenJe onderneming uitschrijven

4. Nieuw btw-nummer eenmanszaken

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit is goed nieuws voor zzp’ers, omdat hierdoor de koppeling van het btw-nummer aan het BSN-nummer (burgerservicenummer) vervalt. Als zelfstandige met een webwinkel kun je nu al stoppen met het vermelden van je btw-identificatienummer op je website.

Meer over wetten en regels in 2019

Nieuw btw-nummer voor alle eenmanszakenBelangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers per 1 januari 2019

5. Ziekenhuis test 'Tinder'-app

Het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht zet een bemiddelingsapp in om acute personeelstekorten op te lossen. Via de MedicPlanner-app schakelt het ziekenhuis naar eigen zeggen eenvoudig betrouwbare freelance artsen en verpleegkundigen in. De app wordt gekscherend vergeleken met datingapp Tinder en taxi-app Uber bericht Computable. Het ziekenhuis test de app eerst intern.

Handige apps voor zzp'ers

KVK Bedrijvenradar, de starters en stoppersKVK Connect, kom met elkaar in contact

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?