Gespot in november: tarieven IT’ers omhoog, uitstel zzp-wet en je werk in je broekzak

Hoe kwam de zzp’er in november in het nieuws? Tarieven IT’ers omhoog door krappe markt, jeugd zit liever op kantoor dan op de bouw, pensioenoverleg mislukt, zzp'er wacht nog minstens een jaar op nieuwe wet en je werk in je broekzak.

1. Tarieven IT’ers omhoog door krappe markt

Freelance ontwikkelaars verdienen volgens AG Connect tot drie keer zo veel dan wanneer ze in loondienst zouden werken. Zo blijkt uit gegevens van Freelance.nl. Vooral overheid en financiële bedrijven zetten freelancers in bij grote projecten. Deze IT’ers hebben het werk voor het uitkiezen en kunnen zodoende hoge tarieven vragen. Steeds meer werknemers gaan hierdoor uit loondienstverband en worden freelancer.

Hoe bepaal jij jouw uurtarief?

Het perfecte uurtarief in 5 stappenZo verhoog je jouw uurtarief

2. Jeugd liever op kantoor dan op de bouw

Van der Post van brancheorganisatie Bouwend Nederland vertelt in het AD dat bouwbedrijven graag willen investeren in het vinden van personeel. Ze huren vaak zzp'ers in, wat op korte termijn voor personeel zorgt. Bouwend Nederland startte anderhalf jaar geleden een instroomcampagne 'Je gaat het maken', waarin verschillende kanten van de bouw worden belicht. Vooral vakmensen zijn schaars zoals elektriciens, metselaars, loodgieters en stukadoors.

Ben jij een ondernemende jongere?

Starten onder de 18Starten als student

3. Pensioenoverleg mislukt

Werkgevers en vakbonden bereikten geen akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Vakbonden FNV, CNV en VCP staakten de onderhandelingen omdat ze vinden dat het kabinet onvoldoende tegemoetkomt aan de eis voor het langzamer laten stijgen van de AOW-leeftijd. Ander thema is het pensioen voor zzp'ers, en specifiek laagbetaalde zzp'ers. Voor partijen als GroenLinks en PvdA en de zzp-afdeling van de FNV moet een zzp-pensioen onderdeel uitmaken van het pensioenakkoord. Het kabinet en de zzp-organisaties voelen niets voor een verplicht zzp-pensioen.

Hoe regel je jouw pensioen?

Zzp'er en pensioenLaat je nabestaanden niet onverzekerd achter (interview)Even je pensioen checken, wel zo makkelijk (interview)

4. Zzp'er wacht minstens jaar op nieuwe wet

De uitwerking van de nieuwe zzp-wet loopt minimaal een jaar vertraging op, bericht Nu.nl. De Europese Commissie staat mogelijk niet achter de invulling ervan. De wet treedt vanaf 2021 in werking, schreef minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees aan de Tweede Kamer. De nieuwe zzp-wet moet schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Pijnpunt hierin is de bescherming van zelfstandige ondernemers met lage tarieven. Het kabinet sprak hier de afgelopen periode over met de Europese Commissie.

Wetten waar jij als zzp'er wat aan hebt

Wet DBA: veranderende wetgevingBelangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers per 1 januari 2019NieuweWetten-app

5. YoungOnes: je werk in je broekzak

Via een app op je smartphone snel je banksaldo aanvullen door een goedbetaalde klus. Dat kan bij tech start-up YoungOnes vertelt Emerce. Als freelancer bepaal je zelf waar en wanneer je werkt. Door gebruikers van het freelance-platform worden onder andere horeca-, retail-, koeriers- en verhuiswerk aangeboden. Het platform voor kortstondige klussen matcht vraag en aanbod zonder tussenpersoon.

Aan de slag als zzp’er of freelancer?

Parttime ondernemenStarten als zzp’er, 7 belangrijke stappen

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?