Gespot in oktober: phishing en acquisitiefraude en zzp’er tevreden over variatie in werk

Hoe kwam de zzp’er in oktober in het nieuws? Phishing en acquisitiefraude, tevreden met variatie in je werk, meer zzp’ers in de zorg, twee derde zzp'ers in de bouw niet goed verzekerd en notoire thuiswerker huurt kantoor.

1. Zzp'ers te onbezorgd over internetcriminaliteit

Ruim de helft van de zzp’ers en kleine bedrijven heeft last van internetcriminelen. Phishing en acquisitiefraude worden hierbij het meeste gebruikt. Minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat ondernemers goede informatie krijgen over risico’s en maatregelen. Want uit cijfers blijkt dat zzp’ers en kleine bedrijven zich hierover te weinig zorgen maken, meldt ZZP Nederland.

Meer over de digitale veiligheid van jouw bedrijf

Fraude online voorkomen
10 tips voor een digitaal veiliger bedrijf

2. Variatie in werk zorgt voor tevreden zzp'er

Zowel De Telegraaf als ZZP Barometer berichten dat zzp’ers positiever zijn over de variatie, autonomie en werkdruk dan werknemers. Zzp’ers geven aan dat het nodig is om nieuwe dingen te leren en dat hun werk creativiteit vereist waardoor het werk vaker leerzaam is. Werknemers in loondienst zijn over het algemeen tevredener over hun inkomen en werkzekerheid. Lees hierover meer in de analyses van CBS en TNO: zzp’ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers.

Starten als zzp'er?

Hoe sterk ben jij in ondernemen: KVK Krachtmeting
Starten als zzp’er: 7 belangrijke stappen

3. Loonkosten lopen op door inhuren zzp'ers in de zorg

Volgens de Volkskrant komen zorginstellingen in de problemen omdat werknemers in de zorg met een contract steeds vaker ontslag nemen om zich daarna als zzp'er te laten inhuren. De loonkosten nemen hierdoor toe en de werkdruk van het vaste personeel wordt nog hoger. Diezelfde werkdruk is voor werknemers juist de reden om als zelfstandige aan de slag te gaan, net als de administratieve lasten.

Wat is jouw uurtarief?

Het perfecte uurtarief in 5 stappen
Zo verhoog je je uurtarief

4. Twee derde zzp'ers in de bouw niet goed verzekerd

Volgens belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw zijn zzp’ers in de bouw steeds minder vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In 2010 had 72 procent van de leden een verzekering, vorig jaar was dat 31 procent. Trouw schrijft verder dat volgens verkeringsmaatschappijen en belangenclubs vooral zzp’ers boven de 45 jaar aanlopen tegen hoge premies en weigerachtige verzekeraars wanneer ze zich willen verzekeren tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Heb jij jouw zaken goed geregeld?

10 belangrijkste verzekeringen voor starters
ZZP Check

5. Notoire thuiswerker huurt kantoor als experiment

In het AD vertelt journaliste Jette Pellemans over haar experiment om als zzp’er buiten de deur te werken. Ongegeneerd tosti’s en omeletten bakken tijdens de lunch ruilt ze in voor een werkdag in een ‘flexwerk-kas’. Het hebben van collega’s staat hoog aangeschreven in wat mensen belangrijk vinden aan een baan. Na een maand constateert Pellemans dat het sociale, collegiale contact haar blij maakt. En door haar verbeterde productiviteit en betere scheiding tussen werk en privé verlengt ze haar huurcontract. Pellemans geeft nog 3 tips mee: spreek een kantooretiquette af, evalueer regelmatig en richt de omgeving prettig in.

Thuiswerken of toch buiten de deur?

Van zolderkamer naar bedrijfsverzamelgebouw (interview)
Bedrijfsruimte huren: hier moet je op letten

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?