Gespot in september: regels en rechtszekerheid en wat kost thuiswerken

Hoe kwam de zzp’er in september in het nieuws? Regels en rechtszekerheid, zzp’ers in de bouw, wat kost thuiswerken, spaargeld van zzp’ers en taarten bakken in je achtertuin.

1. Kabinet moet zorgvuldig zijn met zzp-regelgeving

Rechtszekerheid bieden zonder onnodige regels voor opdrachtgevers en opdrachtnemers zo vindt Stichting ZZP Nederland. Als het kabinet dit zorgvuldig aanpakt met voldoende draagvlak voor regelgeving kunnen zelfstandigen zonder belemmeringen ondernemen en komen opdrachtgevers geen onverwachte sancties tegen.

Meer over zzp-regelgeving

Wet DBA en modelovereenkomsten
Bepaal je uurtarief

2. Wat kost thuiswerken je nou echt

Met de herfst in zicht is het heerlijk om thuis te werken. Als zzp’er bepaal je dit zelf. ZZP Barometer bericht dat het goed is om de kosten hiervan eens op een rijtje te zetten, want wie betaalt deze eigenlijk? Denk aan de energierekening, je beeldscherm en je kopjes koffie of thee. En zet daar ook eens de kosten van een flexplek of afspraak buiten de deur naast.

Meer over thuiswerken:

Bedrijf aan huis starten
Arboregels voor zzp’ers

3. Deel zzp'ers bouw kwetsbaar, geef ze perspectief

Geef kwetsbare zzp’ers in de bouw perspectief, vindt Maarten Post, voorzitter van de stichting ZZP Nederland. In de Cobouw vertelt Post dat meer dan tienduizend zzp’ers in de bouw kwetsbaar en arm zijn. Op een totaal van zo’n honderdduizend. En dat schijnconstructies nog steeds veel voorkomen. Dit vindt Post nadelig voor het imago van de ‘echte’ ondernemer. Daarom wil hij dat kwetsbare zzp’ers geholpen worden met ondernemen of uitzicht op een baan krijgen. Met het merendeel van de zzp’ers gaat het wel goed, benadrukt Post.

Wat doe je aan schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid voorkomen

4. Oudere zzp'er meer spaargeld dan jongere

Onderzoek van ZZP barometer laat zien dat oudere zzp’ers behoorlijk meer spaargeld hebben dan de jongere zzp’er. Gemiddeld hebben ze ruim 33.000 euro om op terug te vallen als het wat minder gaat of als ze arbeidsongeschikt raken. Dit is meer dan de gemiddelde Nederlander die op zo’n 22.000 euro uitkomt. Dat zzp’ers hier bovenuit komen is positief, ze lopen meestal ook een groter financieel risico. In deze infographic staat meer informatie.

Start jij nog een bedrijf?

Een bedrijf starten als 55-plusser
Geldboek voor ondernemers

5. Taarten bakken vanuit je achtertuin

Arie Bos betekent als zzp’er in de zorg veel voor dementerende ouderen in de Zoetermeerse verzorgingshuizen en bakt daarnaast taarten in zijn eigen bakkerij aan huis. Indebuurt Zoetermeer berichtte over deze uit de hand gelopen hobby. Wil jij naast jouw baan ook ondernemen? Wat is jouw passie? Wie weet is parttime ondernemen iets voor jou.

Hoe maak jij van je hobby je beroep?

Parttime ondernemen

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?