Zzp'er of freelancer

Gespot! Nieuws voor zzp'ers

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 23 jul 2019
  • 4 min lezen
De belangrijkste nieuwtjes voor jou als zzp'er.

ACM staat zzp’ers tariefafspraken toe

23 juli 2019 - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft in een ‘concept Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ duidelijkheid aan zzp’ers over de mogelijkheden om collectief tariefafspraken te maken. Deze Leidraad sluit aan bij de initiatieven van het kabinet om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren. Het kabinet wil in 2021 een wettelijk minimumtarief voor zzp’ers invoeren van 16 euro per uur. De ACM legt geen boetes meer op aan zzp'ers die nu al gezamenlijk dit minimumuurtarief gaan hanteren.

Het perfecte uurtarief in 5 stappen

Nieuwe wet moet positie franchisers versterken

12 juli 2019 - Zelfstandige ondernemers die winkels runnen volgens een franchise, worden binnenkort beter beschermd. Het kabinet wil de positie van de franchisers ten opzichte van de bedrijven versterken. Dit meldt de NOS. Nederland telt zo'n 34.000 franchisers.

Meer over de aankomende franchisewet

Zzp’ers zijn negatieve framing zat

9 juli 2019 - Eenpitters zouden hulpbehoevend zijn. Dit frame van zielig zijn komt vanuit verschillende kanten op zelfstandigen af. Tot irritatie van henzelf. Maar waarom kiest iemand ervoor om zzp’er te worden? Is het een bewuste keuze of wordt iemand gedwongen om te kiezen voor het ondernemerschap? Deze en meer vragen komen aan de orde in het Trouw-artikelZzp’er wil niet zielig gevonden worden en is dat wellicht ook niet.

Wat komt er eigenlijk kijken bij zzp’en?

Geen voorziening arbeidsongeschiktheid 40% zzp’ers

4 juli 2019 - Uit tweejaarlijks onderzoek van TNO en CBS onder 5.000 zzp’ers blijkt dat 40% van alle zelfstandigen zonder personeel geen reserves heeft voor het geval zij arbeidsongeschikt raken. Deze zzp’ers hebben geen spaargeld of beleggingen en vinden een verzekering te duur. Ongeveer een derde van de zzp'ers zegt terug te kunnen vallen op spaargeld of beleggingen. 1 op de 5 heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarna volgen de eigen woning en/of een broodfonds als financiële reserve bij arbeidsongeschiktheid.

Pensioenakkoord dwingt zzp’er tot AOV

Uurtarief zzp'ers naar minstens 16 euro per uur

21 juni 2019 - Er komt een minimumtarief voor zzp’ers. Zij mogen vanaf 2021 niet minder dan 16 euro per uur betaald krijgen. Dit meldt de NOS. Van de 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, werken zo’n 85.000 nog onder dat tarief. Vaak zelfs onder een tientje. Zelfstandigen met zo’n laag uurtarief werken vooral bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer.

Moeite met het bepalen van je uurtarief? Check deze 5 stappen

Principe-akkoord, geen verplicht pensioen zzp’er

5 juni 2019 - Het principe-akkoord pensioenen van kabinet, werkgevers en vakbonden betekent voor zzp'ers dat er geen verplicht pensioen komt. Een fiscale regeling die het aantrekkelijker maakt om een pensioen op te bouwen staat wel in de plannen, schrijft de NOS. De FNV en het CNV leggen het pensioenakkoord nog voor aan hun leden.

Zzp'er en pensioen

Veel zzp’ers onzeker over financiën

21 mei 2019 - Bijna tweederde van de zzp’ers (63%) voelt zich onzeker over zijn financiën. Onderwerpen als pensioen, geen opdrachten, belastingzaken en arbeidsongeschiktheid zorgen voor financiële onzekerheid. Of je als zzp’er genoeg pensioen hebt opgebouwd voor later, houdt zzp’ers het meeste bezig. Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met KNAB onder 995 zzp’ers.

Zzp'er en pensioen

KVK geeft je tips om jouw ondernemersvaardigheden te verbeteren en houdt je op de hoogte. Onderneem succesvol als zzp'er.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage