Zzp'er of freelancer

Gespot! Nieuws voor zzp'ers

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 10 jan 2020
  • 3 min lezen
  • 5.3K
De belangrijkste nieuwtjes voor jou als zzp'er.

Ruim 130.000 ondernemers kiezen voor KOR

10 januari 2020 - Vanaf 1 januari 2020 ging de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in. Ruim 130.000 ondernemers meldden zich hier inmiddels voor aan bij de Belastingdienst, bericht ZZP Nederland. Inmiddels is de aanmeldperiode voor het tweede kwartaal gestart. Ondernemers moeten zich namelijk 4 weken voor het eerstvolgende btw-aangiftetijdvak aanmelden. Als je per 1 april 2020 gebruik wilt maken van de KOR moet je je uiterlijk 29 februari aangemeld hebben bij de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling verandert

Zzp'ers positiever over financiële positie

3 december 2019 - Volgens Accountant zijn zzp’ers tevredener over hun financiële positie. Dit blijkt uit onderzoek van CBS en TNO. 53% van de ruim 1,1 miljoen zzp’ers is tevreden met hun inkomen en het behoud van opdrachten. 4 jaar geleden was dit 43%. Zzp’ers maken zich daarnaast minder zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Ook blijkt dat steeds meer zzp’ers geld reserveren voor hun pensioen.

Hoe start je als zzp’er?

Zzp’ers laten belastinggeld liggen

27 november 2019 - Ruim 50% van de zzp’ers spaart in box 3 voor de oude dag en maakt zo geen gebruik van fiscale voordelen. Deze zzp’ers weten niet dat ze recht hebben op belastingaftrek bij sparen en beleggen voor hun pensioen in box 1. Zo zijn ze geen vermogensrendementsheffing verschuldigd en het pensioenvermogen is beschermd tegen beslag door derden. Dit blijkt uit onderzoek door Motivaction, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Zzp’er en pensioen

Architectuur heeft primeur minimumtarief zzp’ers

20 november 2019 - Architecten zijn de eerste beroepsgroep met een cao waarin een minimumtarief voor zelfstandigen is vastgelegd, bericht NU.nl. Zelfstandige architecten die voor een architectenbureau werken krijgen met de nieuwe cao minstens 150 procent van het (bruto)loon dat vaste werknemers krijgen. De bepaling geldt niet voor zelfstandige architecten die voor een ander soort opdrachtgever werken dan een architectenbureau.

Bepaal je uurtarief

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering overschat

7 november 2019 - Op NU.nl lees je dat bijna de helft van de ondernemers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) de premie van zo’n verzekering te hoog inschat. Soms wel 2 tot 3 keer te hoog. Deze groep ondernemers is daardoor minder geneigd een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Pensioenakkoord dwingt zzp’er tot AOV

Rechter stopt onredelijke tarieven (foto)journalisten

5 november 2019 - De rechter heeft 2 freelance (foto)journalisten in het gelijk gesteld bericht ZZP Nederland. De rechter oordeelde dat de tarieven die zij voor hun werk kregen van DPG Media, niet billijk zijn. De 13 cent per woord en 42 euro per foto zijn door de rechter met 50% verhoogd. Met terugwerkende kracht moet DPG Media beide freelancers extra nabetalen over 2018. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) die de 2 bijstond is verheugd met deze uitspraak. Een startschot voor NVJ om met alle mediaorganisaties in gesprek te gaan over betere tarieven voor freelancers.

Houd je uurtarief op peil

KVK geeft je tips om jouw ondernemersvaardigheden te verbeteren en houdt je op de hoogte. Onderneem succesvol als zzp'er.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage