Gespot zzp nieuws in augustus: Van zzp’er voor de klas tot drama door stoeptegel

Hoe kwam de zzp’er in augustus in het nieuws? Gouden kansen in technologie, zwangerschapscompensatie voor duizenden zzp'ers. OBR ook voor zelfstandigen, zzp’er voor de klas en drama door losse stoeptegel.

1. Overbruggingsregeling AOW ook voor zzp’ers

Op kamervragen heeft mininister Koolmees laten weten dat zelfstandigen net als werknemers beroep kunnen doen op de Overbruggingsregeling AOW (OBR), als zij aan de voorwaarden voldoen, meldt Salarisnet. De OBR is een tijdelijke regeling die loopt tot 1 januari 2023. De OBR is bedoeld voor mensen die vóór hun 65e jaar een laag inkomen hebben uit een prepensioen- of vergelijkbare regeling en na hun 65e inkomensverlies ondervinden door de AOW-leeftijdsverhoging. De OBR biedt een uitkering op minimumniveau.

Meer over de Overbruggingsregeling AOW

Overbruggingsinkomen bij te weinig inkomen

2. Zelfstandigen zien gouden kansen in technologie

De helft van hoogopgeleide zelfstandige professionals in zakelijke dienstverlening, verwacht een positief effect van opkomende technologieën op de flexibele arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van ZP Facts. Meer uitkomsten:

  • de meeste zzp’ers denken meer opdrachten te krijgen door technologieën als block chain en robotisering.
  • 54% denkt dat nieuwe technologien een positieve invloed zullen hebben op de flexibele arbeidsmarkt.
  • de ondervraagde zzp’ers verwachten dat opdrachten de komende 2 jaar inhoudelijk gaan veranderen. Vooral kunstmatige intelligentie gaat grote impact hebben
  • tweederde van de zzp’ers ziet Artificial Intelligence (en machine learning in het bijzonder) als kans voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst.
  • zelfstandige professionals zijn het best bekend met internet of things (IoT), gevold door drones, virtual reality en blockchain.
  • de helft van de ondervraagde de zzp’ers denkt training nodig te hebben om mee te komen met technologische ontwikkelingen, maar driekwart van hen is niet van plan een training te volgen.

Meer over opkomende technologiën:

Blockchain
Intenet of Things
Big data

3. Duizenden zzp'ers vragen compensatie aan

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en geen bevallingsuitkering ontvingen kunnen tussen 15 mei en 30 september van dit jaar compensatie aanvragen bij UWV. De Centrale Raad van Beroep oordeelde eerder dit jaar dat de ontbrekende uitkering tegen het VN-vrouwenverdrag indruist. UWV had volgens NRC Handelsblad begin augustus ruim 12.000 aanvragen ontvangen. Aanvragen die na 30 september binnenkomen worden door UWV niet meer in behandeling genomen. De compensatie die UWV uitvoert, zal ongeveer 5.600 euro bruto per persoon bedragen.

Hoe zit het precies met compensatie of huidige uitkering?

Compensatieregeling voor zelfstandigen met kind
Huidge zwangerschapsuitkering zelfstandigen

4. Tekort aan leraren: (dure) zzp’ers voor de klas

Bij het begin van dit schooljaar bleek er een groot tekort aan leerkrachten te zijn, zowel bij basis- als middelbare scholen. Volgens De Telegraaf werden er 200 leraren gezocht voor basisscholen en nog 400 voor het voortgezet. Als tussenoplossing zetten scholen ook in op zzp’ers.

Het tekort aan leraren lijkt een goudmijn voor zelfstandig docenten. Door het tekort verkeren leraren in een riante positie, waar sommigen slim gebruik van maken. EenVandaag sprak Jan-Willem Duin die een website runt om zzp-leerkrachten te koppelen aan scholen. Hij begon die site toen hij zag dat commerciële bureau’s goed geld verdienen aan het detacheren van tijdelijke leerkrachten. Uit principe verdienen zijn zzp’ers niet meer dan reguliere leraren.

Toch loopt het loon van externen vaak hoog op. ‘Zowel de zzp’ers als uitzendbureau’s zijn gemiddeld duurder, stelt Robert Sikkes, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. ‘Scholen moeten afwegen of ze een dure leerkracht kunnen inhuren.'

Zzp'er af door drama met stoeptegel

Deze zomer mondde een onbezorgd scooterritje voor een Eindhovens echtpaar uit in een nachtmerrie, meldt Omroep Brabant. Zzp’er Cor en zijn vrouw Rita (gefingeerde namen), werden op weg naar huis vanuit het niets gelanceerd. De oorzaak: een losse stoeptegel.

Beiden eindigden in het ziekenhuis waarbij vooral Rita met een hersenkneuzing, gebroken jukbeen en een dubbele oogkasfractuur, zwaargewond raakte. Ook heeft het stel momenteel geen inkomsten. Werken zit er namelijk voor zzp’er Cor tijdelijk niet in, door de fysiek en emotioneel zware tijd. En hij heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe wapen je je tegen onheil

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Bedrijfsrisico's afdekken

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?