Gespot in juli: toptijden freelance koks tot oververhitte kerstmannen

Hoe kwam de zzp’er in juli in het nieuws? OESO pleit voor verplichte verzekering. Herman den Blijker, zzp’er of niet? BSN in btw-nummer van de zzp’er; in strijd met wet. Deliveroo wint van fietskoerier, toptijden voor freelance koks en oververhitte kerstmannen in Kopenhagen.

1. OESO pleit voor verplichte verzekering zzp’ers

Nederland zou zelfstandigen moeten verplichten zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook zou het goed zijn als fiscale voordelen van zzp’ers geleidelijk worden afgebouwd. Dat schrijft het internationale orgaan OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) in een advies bij een onderzoek naar de economische situatie in Nederland, meldde de NOS.

De Nederlandse economie groeit stevig en blijft dat naar verwachting de komende 2 jaar doen, voorspelt de OESO in haar rapport. Maar de snelle toename van het aantal zzp’ers baart de organisatie zorgen. Lonen en arbeidvoorwaarden van zzp'ers worden gedrukt, omdat er geen minimumtarieven gelden voor zzp’ers en hun onderhandelingspositie zwak is. De OESO vreest dat dit niet alleen vervelend voor zzp’ers is, maar dat het ook een negatief effect kan hebben op de onderhandelingspositie van mensen in loondienst. Daarom adviseert de OESO het verschil in regelgeving tussen mensen in loondienst en zzp’ers te verkleinen.

Over dit advies zegt zzp-barometer dat zzp’ers zich geen zorgen hoeven te maken: 'Het kabinet is niet van plan afstand te doen van de zelfstandigenaftrek. Het plan van CDA om zelfstandigen alleen fiscale voordelen te geven als ze ook pensioensparen, heeft het in de kabinetsformatie niet gehaald. Wel wil minister Koolmees van Sociale Zaken de laagstbetaalde zzp’er meer bescherming bieden.'

Beschermen tegen risico’s

Ondernemen en verzekeren
Zzp'er en pensioen

2. Is Herman den Blijker zzp’er of werknemer?

Is topkok Herman den Blijker werkzaam als zzp’er of is hij werknemer van RTL? De Belastingdienst onderzocht de werkconstructie van Den Blijker met opdrachtgever RTL. De omroep denkt een zzp’er in te huren en sloot een  overeenkomst af met ‘Herman den Blijker BV’. De belastingdienst vindt de topkok werknemer van RTL. PWnet.nl (site voor HR-professionals, gericht op actuele HR-thema’s en wetgeving) meldt dat er een gang naar de rechter volgde.

De rechter vroeg zich af of er aan alle elementen van een arbeidsovereenkomst werd voldaan? Ontvangt Den Blijker loon, verricht hij persoonlijk arbeid en is sprake van een gezagsverhouding?

Dat Den Blijker zelf voor de camera moest verschijnen en dat hij niemand anders kon sturen was duidelijk. Voor zijn inkomen had hij naast RTL nog veel andere culinaire en commerciële activiteiten. In deze zaak ging het vooral om de gezagsverhouding. Is het de omroep die bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd? 
Den Blijker had onder meer:

  • vrijheid om het verloop van een tv-programma te bepalen op basis van zijn ervaring en expertise. Er was geen sprake van scripts, hij bepaalde zelfstandig en naar professioneel inzicht de inhoud.
  • de mogelijkheid te weigeren aan een programma mee te doen als dat zijn andere belangen kon schaden.
  • ook hoefde hij geen enkele verantwoording af te leggen over hoe hij zijn rol deed.

De rechter oordeelde dat er geen sprake was van een gezagsverhouding. De topkok is geen werknemer van de omroep, hij is wel degelijk zzp’er.

Schijnzelfstandigheid en de Wet DBA

Voorkom schijnzelfstandigheid
Wet DBA en modelovereenkomstenWet DBA voor zzp’ers, veelgestelde vragen

3. BSN in Btw-nummer zzp’er; in strijd met wet

De Belastingdienst mag niet langer het burgerservicenummer (BSN) verwerken in het btw-nummer van zzp’ers, dat is de uitkomst van een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Eerder stelden kamerleden Van der Moln, Omtzigt en Lodders hier al kamervragen over, omdat zij zich afvroegen in hoeverre dit nog strookt met de aangescherpte AVG-regels. Zelfstandigen, veelal zzp’ers, moeten hun btw-identificatienummer vermelden op hun facturen en website. Dit nummer levert hen risico op identiteitsfraude op.

Volgens de NOS heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek vastgesteld dat de verwerking van BSN in het btw-nummer van zzp’ers in strijd is met de wet. AP stelt dat het BSN vertrouwelijk is en dat het alleen is bedoeld voor communicatie tussen overheid en burger.

De AP wil dat de Belastingdienst hier per 1 januari 2019 mee stopt. Zo niet, dan kan de Belastingdienst een dwangsom krijgen opgelegd. Of 1 januari 2019 haalbaar is kan de Belastingdienst niet zeggen. Minister Snel van het ministerie van Financiën heeft in een reactie gezegd de vaststelling van de AP terecht te vinden, en wil de gang van zaken verbeteren. ‘Maar het BSN-nummer zit echt in de haarvaten van het systeem, dat is dus niet iets wat een, twee, drie is opgelost’. Hij zal na de zomer de Tweede Kamer informeren hoe de Belastingdienst het probleem gaat aanpakken.

4. Freelancen als kok; gouden tijden

Volgens het ANP zijn het gouden tijden voor (freelance) koks, want horecabedrijven zitten te springen om personeel. Ook uit de cijfers van het UWV blijkt dat er voor koks en ander horecapersoneel volop werk is. Het aantal banen in de horeca groeit met 3,5% tegenover een groei met 0,6% van het totaal aantal banen. En het blijkt dat bijna 80% van de openstaande vacatures voor kok moeilijk te vullen is.

Freelance kok Enzo Salatiello werkt in en rond Amsterdam. Hij wordt dagelijks door horecabedrijven gevraagd in vaste dienst te komen, maar heeft hier geen interesse in. Er is veel werk en als zzp’er kan hij zelf bepalen wanneer, waar en hoe hij wil werken. Ideaal voor Salatiello, die al 9 jaar werkt als kok, maar nu ook studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Als freelance kok is het goed verdienen vertelt Salatiello. ‘In een jaar tijd is het uurtarief met 30 tot 40 procent omhoog gegaan. En meedelen in de fooi of en extra drankje na sluitingstijd: opdrachtgevers doen er alles aan om je tevreden te stellen.’

Het roer om en starten als zzp'er?

Lees er alles over

5. Deliveroo wint rechtszaak van fietskoerier

De rechtszaak van fietskoerier Sytse Ferweda (ondersteund door de PvdA) tegen maaltijdbezorger Deliveroo, is door de maaltijdbezorgdienst gewonnen. De rechter oordeelde dat Ferweda zzp’er is en geen werknemer.

Vanaf februari is elke koerier van de maaltijdbezorgdienst zzp’er. Ook de bezorger die eerder in loondienst startte. De fietskoeriers krijgen niet meer per uur, maar per bestelling betaald en risico’s en verzekeringen liggen bij de koeriers. Bezorgers, politici en vakbonden spreken van schijnzelfstandigheid. Ferweda die in loondienst bij Deliveroo begon, wil in loondienst blijven.

Volgens de rechter voorziet de wetgeving niet in de arbeidsverhoudingen die voortkomen uit de ‘platform-economie’. Hij geeft aan dat als ‘huidige omstandigheden ongewenst worden geacht’ het aan de politiek is dit aan te passen.

Verzekeringen voor zelfstandigen

Verklein de risico's als zelfstandige: de belangrijkste verzekeringen op een rij

6. Oververhitte kerstmannen in Kopenhagen

Snikheet is het, maar ondanks de hittegolf waren meer dan 130 kerstmannen en kerstvrouwen in hun winterse kerstoutfits te zien in Kopenhagen. De aanleiding: het 61ste wereldcongres voor kerstmannen. Een driedaags evenement waarbij de kerstmannen van over de hele wereld, onder meer strijden om het officieuze wereldkampioenschap wie de snelste pakketbezorger is. Een aantal kerstmannen nam een duik in zee om af te koelen.

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?