Gespot in mei: AVG, nog geen boetes tot zzp-kok in opkomst

Hoe kwam de zzp’er in mei in het nieuws? Nog geen boetes AVG, zzp’ers zijn gelukkiger, gat in inkomsten bij musici, zzp’er met schulden treft gesloten loket en de zzp-kok rukt op.

1. AVG: Minister Dekker stelt zzp’er gerust

Op 25 mei ging de nieuwe privacywetgeving in. Zo'n 42% van de middelgrote organisaties was nog niet helemaal klaar voor de nieuwe wet, bleek uit onderzoek van adviesbureau PwC onder 385 middelgrote organisaties. ZZP Nederland schatte dat 8 op de 10 zzp’ers niet op tijd zou voldoen aan de nieuwe regels.

Ook meldden ze dat Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming liet weten dat er in het begin schappelijk met kleine bedrijven zal worden omgegaan: Kleine bedrijven en ondernemers hoeven niet bang te zijn dat ze direct boetes gaan krijgen als ze persoonlijke gegevens nog niet goed hebben beschermd. Maar ze moeten wel kunnen aantonen dat ze bezig zijn alles op orde te krijgen.

De Autoriteit Persoonsgegevens liet in een reactie weten dat de regels voor iedereen gelden, maar ‘we zullen niet direct naar de bakker of de slager op de hoek gaan. We zijn een redelijke toezichthouder. ‘

Nieuwe privacywetgeving

Voldoen aan de AVG

Zzp’er is gelukkiger dan de werker in loondienst

Zzp’ers zijn op alle vlakken blijer met hun werksituatie: Ze zijn gelukkiger, hebben meer plezier, ervaren minder stress en zijn trotser op het werk dan ze doen dan werknemers in loondienst. Dat blijkt uit een onderzoek dat PanelView uitvoerde onder ruim duizend zzp’ers en werknemers in loondienst. De zzp’er beoordeelt zijn werksituatie gemiddeld met een 7,9.

Uit het onderzoek bleek ook dat 81% van de zzp’ers het onwaarschijnlijk acht weer in vaste dienst te gaan. 13% van de ondervraagde werknemers overweegt de stap naar het zelfstandig ondernemerschap te zetten.

Zzp’ers nemen minder vakantiedagen op dan de mensen in loondienst. Toch geeft 55% van hen aan een droombaan te hebben, tegenover 32% van de mensen in dienst.

Meer cijfers over zzp'ers

Hoe staat het met de zzp'er in Nederland? Ontdek de cijfers

3. Minder inkomsten musici door blessures

70% van de professionele musici in Nederland kunnen jaarlijks 2 weken niet werken door blessures, terwijl rondkomen als muzikant vaak al niet makkelijk is. Dit komt grotendeels door onkunde, zegt revalidatiearts Kees Hen Woldendorp in het AD. Woldendorp promoveert op dit onderwerp aan de universiteit Groningen. ‘Musici moeten een goede warming-up en cooling-down doen om klachten te voorkomen, daar zijn inmiddels instructiefilms voor’.

Voor een violist betekent een concert van Schubert al snel 40.000 bewegingen voor een gewricht in de linkerhand, aldus Westendorp. Een warming-up is onder muzikanten niet gebruikelijk. 'Topmuzikanten starten veelal direct met inspelen,' vervolgt Woldendorp. Volgens hem ligt het aantal muzikanten dat tijdelijk niet kan werken, nog hoger dan uit de cijfers blijkt. ‘Het gros van de musici werkt als zzp’er. Bedrijfsartsen realiseren zich vaak niet dat een parttime ict’er klachten heeft omdat deze daarnaast probeert rond te komen als beroepsmuzikant.’

Verkleinen van risico's bij ziekte

Wat zelf te regelen voor minder inkomstenverlies

4. Gesloten loket voor zzp’er in de schulden

Zzp’ers die het financieel moeilijk hebben, worden door 4 van de 10 gemeenten weggestuurd als ze daar voor hulp aankloppen bleek vorig jaar uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En dat terwijl in 2012 de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) van kracht werd, die bepaalt dat niemand zomaar mag worden uitgesloten van schuldhulpverlening, aldus een artikel in Trouw. Volgens sommige gemeenten vallen zzp’ers daar buiten, omdat zij een bedrijf zijn en geen privépersoon. Pas als zij hun bedrijf opzeggen krijgen ze hulp. 'Dat is ten onrechte,' zegt Marco Florijn van NVVK (Nederlandse Vereniging VolksKrediet).’ Zzp’ers zijn gewone mensen en hebben daarom recht op hulp’.

Het ‘Besluit bijstandsverlening zelfstandigen’(Bbz) is een andere regeling voor ondernemers. Bij financiële problemen kan men via de gemeente een kredietverstrekking of lening voor levensonderhoud krijgen, mits het bedrijf levensvatbaar is. Deze regeling blijkt vrij onbekend. 80% van de ondernemers is niet op de hoogte van deze regeling, bleek uit een onderzoek onder de achterban van ZZP Nederland.

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Wat is het en kom je in aanmerking?

Van chef-kok naar zzp-kok

Ook koks hebben het freelancen ontdekt. De laatste jaren wint de freelance-kok steeds meer aan populariteit volgens derestaurantkrant.nl. Zij interviewden hierover Joost Flink. Flink is een half jaar geleden voor zichzelf gestart, na een lange carrière in dienst waarbij hij zijn sporen dik heeft verdiend. Omdat hij de uitdaging miste er elke dag het maximale uit te halen zegde hij zijn baan als chef-kok op. ‘Dat is door dit leven helemaal terug.’ De afwisseling vindt hij heerlijk. Flink werkt nu een aantal vaste dagen in de week voor een hotelketen. Daaromheen kan hij zijn andere opdrachten kwijt. Flink schreef zich in bij een culinair detacheringsbureau, maar door zijn netwerk heeft hij daar geen gebruik van hoeven maken.

Inspiratie uit de praktijk

De koffiekoers van snelgroeier Doppio EspressoHet bedrijfsnaamgeheim van The Avocado ShowBrexit-proof ondernemen met Bio Brass

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?