Gespot in juni: geen zomerbesluit rond DBA, 'hacktips' voor de zzp'er

Hoe kwam de zzp’er in juni in het nieuws? Stand van zaken vervanging wet DBA, compensatie Bbz, Nationale Hypotheek Garantie voor zzp’ers, 'hacktips' voor de zzp'er, tot een mislukte onderneemster die succesvol opkrabbelt.

1. Geen zomerbesluit rond wet DBA

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan vervangende wetgeving voor de wet DBA. Volgens ZZP Barometer en ZZP Nederland lijkt de minister wat te worstelen met het zzp-dossier. Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland: "Het ministerie heeft al aangegeven dat de plannen in het regeerakkoord moeilijk uitvoerbaar zijn”.

Een aangekondigd breed overleg met werkgevers- bemiddelaars- en zzp-organisaties wordt over de zomer getild. Dit gebeurt zodat de aanwezigen zich beter kunnen voorbereiden, liet een woordvoerder van de minister weten.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de minister de Tweede Kamer geïnformeerd over de plannen, op 27 juni zijn deze met de Tweede Kamer besproken.

Meer lezen over de wet DBA?

Wet DBA en modelovereenkomstenRegeerakkoord 2017 – vervanging wet DBA

2. Weinig gebruik van Nationale Hypotheek Garantie door zzp’ers

Sinds december 2016 zijn de regels voor zzp’ers rondom de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) versoepeld. Al na 1 jaar ondernemerschap in plaats van 3, kan een zzp’er hier gebruik van maken.Toch maakten in 2017 maar 350 zzp’ers hier gebruik van bleek volgens Trouw uit het jaarverslag van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningbezit (WEW).

Dat er minder gebruik wordt gemaakt van de NHG komt volgens Kitty de Heiden, hypotheekexpert bij ABN Amro door twee redenen: De regeling is nog erg onbekend. En de huizenmarkt is verhit waardoor de gemiddelde verkoopprijs van een huis nu rond de 300.000 euro ligt. Bij NHG mag de hypotheek niet hoger zijn dan 265.000 euro.

Zzp'ers ervaren nog altijd drempels bij het krijgen van een hypotheek zegt de WEW. Volgens André de la Porte van Vereniging Eigen Huis wijzen hypotheekadviseurs nog te vaak onterecht naar strenge regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Terwijl er allerlei uitzonderingen zijn waarvoor zzp’ers in aanmerking komen, ook onder die strenge regels.

3. Compensatieregeling voor zzp’ers met Bbz

Zzp’ers die in de periode van 2014 tot en met 2016 een lening kregen via de regeling Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz), krijgen compensatie. In de periode 2014 – 2016 moesten de verstrekte leningen bij het loon worden opgeteld, waardoor ontvangen toeslagen terugbetaald moesten worden. Dit bracht ondernemers in de problemen. Met ingang van 2017 wordt de Bbz-lening niet langer tot het inkomen gerekend. Voor de compensatieregeling is 17 miljoen euro beschikbaar, volgens staatssecretaris Snel van Financiën.

Financiële problemen?

Oplossingen voor mindere tijden
Wie komt in aanmerking voor de Bbz?

4. Onderuit, maar nu succesvol!

Zzp’er Dorothée is trainer in personal branding. Dat doet ze het liefst, mensen laten ontdekken wie ze zijn, waar ze in geloven en waar ze naartoe willen. Zo graag, dat ze desnoods gratis helpt. Tot die gedrevenheid in de zomer van 2016 een keerzijde had: er stond nog maar 3,97 op de rekening. Ze was blut. ‘Ik was alleen nog maar aan het overleven,’vertelt ze aan Indebuurt. ‘Toen pas begon ik de noodzaak in te zien dat je ook goed geld moet verdienen. Ik was totaal mislukt als ondernemer.’

Die situatie bracht haar ook het grootste succes. Het was de start van haar initiatief ‘Het Geldproject’, want dit mocht nooit meer gebeuren. Ze plaatste een video op Facebook waarin ze aangaf van 0 euro een fortuin te maken. De crowdfunding-actie ‘Het Geldproject’, waarmee ze ondernemers laat zien hoe ze van niets een fortuin maakt, was geboren. Alles wat ze op dit vlak leert legt ze vast in een boek. Die eerste dag in 2016 hoopte ze 4 boeken te verkopen, het werden er 60. Het boek komt dit jaar uit én er komt een training.

Financiële problemen (voorkomen)

Je financiën op orde, gebruik het Geldboek voor OndernemersLees wat je kunt doen bij financiële problemen

5. Veilig openbaar wifi? Tips van een hacker

De zzp’er die veel vanuit huis werkt, werkt ook wel eens vanuit een koffiebar of dat leuke lunchtentje op de hoek. En gebruikt dan de laptop waar het hele zakelijke leven op staat. Dat is niet zonder gevaar. RTLZ vroeg hacker Rickey Gevers hoe je je veilig met deze netwerken verbindt. Ook handig om te weten als je op je vakantieadres gebruik maakt van openbaar wifi.

Allereerst stelt Gevers gerust. De kans dat een hacker jou met een gevaarlijk wifi-netwerk wil aanvallen is volgens hem heel klein. 'Hele gerichte aanvallen komen voor bij risicogroepen, zoals advocaten, journalisten of politici. Criminele hackers schieten vaak met hagel in de hoop wat te raken. Zoals met phishing-mails. Denk dus niet bij elk openbaar netwerk dat je direct kan worden gehackt.'

Zijn 4 tips:

  1. Updates installeren: Zorg dat je op al je apparaten (laptop, tablet, telefoon) op tijd updates installeert. Deze dichten beveiligingslekken.
  2. Eigen hotspot maken: Het veiligst ga je buiten huis online met je eigen wifi-hotspot. Deze kun je zelf maken voor Android of iOS.
  3. Vraag de naam van het openbare wifi-netwerk: Wil je ergens online gaan, vraag dan om de naam van het netwerk. Zo weet je dat je je met het juiste netwerk verbindt en niet het wifi-netwerk van een hacker die bijvoorbeeld zijn netwerk aanbiedt met de naam Free Starbucks WiFi. Kijk uit bij de vraag om een app, software of Facebook-account te installeren. En onthoud dat zowel openbare als met een wachtwoord beveiligde wifi-netwerken gevaarlijk kunnen zijn.
  4. Gebruik een VPN: Verbind je je met een vreemd wifi-netwerk, schakel dan een VPN-verbinding in. Deze bouwt een digitale muur om je internetverbinding heen. Je misleiden met bijvoorbeeld een nep-website wordt dan heel moeilijk. Betaalde vpn-diensten zijn de gemakkelijkste en veiligste opties. Gebruik geen gratis dienst.

Gespot in....

Hoe kwam de zzp'er de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?