'Bockbiertips en echte liefde'

Ook al staat u er misschien niet zo bij stil, elke dag heeft u te maken met de fiscaliteit of, zo u wilt, belastingen. Op vrijwel alles wat u koopt of verkoopt zit bijvoorbeeld btw. En ook keuzes die u maakt voor uw onderneming of voor privé, hebben vaak fiscale gevolgen. We spraken er over met Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van de beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB).
Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB)
Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs (RB)

Een ultieme eindejaarstip voor de ondernemer?

"Eerlijk gezegd gruwel ik van de eindejaars- of oliebollentips. Ze zijn vaak elk jaar hetzelfde en niet zo spannend. Haal het maar naar voren. Als het herfst begint te worden, de wind om het huis giert en een extra blok hout op het vuur wordt gegooid. Schenk je dan een glaasje van het één of ander in. Je bent dan vroeg genoeg om na te denken wat je het lopende jaar nog moet doen. Ik pleit dus voor de Bockbiertips."

En waar gaan ondernemers dan vroeg over nadenken wat u betreft?

"Denk eens na over investeringsbeslissingen. Investeer nooit enkel om fiscale overwegingen, maar maak er wel gebruik van als het past. De elektrische auto is interessant. Met een emissieloze auto betaal je geen BPM, geen motorrijtuigenbelasting. Zakelijke rijders betalen maar 4% bijtelling en kunnen gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek. Zoals op de markt altijd wordt gezegd: 'Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!' Of schaf een gebruikt bedrijfsmiddel aan in plaats van nieuw. 'Ansje-tweedehandsje', fiscaal reuze interessant."

Wat verdient zeker aandacht?

"Kennis veroudert en je opdrachtenstroom kan zomaar opdrogen. De schoolverlaters van nu doen wat jij deed voor een veel lager tarief, op modernere basis. Investeer in jezelf, houd jezelf up-to-date. Wacht niet met veranderen tot je moet. Juist als het goed gaat, moet je nadenken hoe het beter zou kunnen gaan. Investeer in scholing. Daarvoor is overigens ook fiscale ondersteuning mogelijk."

"Kijk ook eens naar je contracten. De overeenkomsten geven aan wat je toen wilde, maar dat hoeft niet te zijn wat je nu voor ogen staat. Denk aan samenwerkingsovereenkomsten, maar ook maatschaps- en vof-contracten. Zijn ze ouder dan 5 jaar? Dan is aanpassen wijs. Kijk ook naar je testament, zeker wanneer anderen van jou afhankelijk zijn. Zorg voor hen, je partner en eventuele kinderen. Denk aan de toekomst van jou en je gezin."

"En als je nog gaat trouwen: Nederland was één van de weinige landen in de wereld waar je, als je niets regelde, trouwde in algehele gemeenschap van goederen. Dat is echte liefde… Voor nieuwe huwelijken wordt dat vanaf 2018 anders. Er ontstaat wel een vorm van gemeenschap van goederen, maar zaken die je al had voor het huwelijk vallen daar niet meer in."

Valkuilen?

"Op afstand de grootste valkuil is de administratie. Boekhouden heeft nu eenmaal geen spannende uitstraling. Administreren is net zo sexy als een natte krant. Maar er gaan meer ondernemers ten onder aan gebrekkige administratie dan aan gebrekkige kwaliteit van hun werkzaamheden. Zorg voor inzicht en reserveer voor belastingen. Zeker voor de omzetbelasting luistert dat nauw. Je moet aangifte doen over wat er in je aangifteperiode daadwerkelijk is gebeurd. Het is geen voorschotnota, zoals bij je energiebedrijf. Doe je aangifte en betaling ook op tijd: te laat is echt te laat en gaat je extra geld kosten."

Nog een laatste uitsmijter?

"Zzp'ers moeten nadenken over bedrijfsoverdracht in de toekomst. Creëer waarde in je onderneming. Met vaste klanten, een goede opdrachtenportefeuille of abonnementen is ook een zzp-onderneming over te dragen."

Het RB is een beroepsvereniging voor belastingadviseurs. De leden van het RB zijn werkzaam als fiscaal adviseur voor ondernemers in het MKB en de agrarische sector.

Meer informatie

Geldboek voor ondernemers

Financiering en geldzaken

InfoPage