Mogelijk BKR-registratie door telefoonabonnement

Vanaf 1 mei  2017 wordt een lening voor een mobiele telefoon, hoger dan € 250,-, geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit geldt voor consumenten én ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap. Deze registratie kan gevolgen hebben voor je zakelijke leenmogelijkheden.

BKR-registratie door afbetaling mobiele telefoon

Sluit je een telefoonabonnement af waarbij je een mobiele telefoon op afbetaling koopt, dan ga je een lening aan. Per 1 mei 2017 wordt een lening voor een mobiele telefoon BKR-geregistreerd als deze hoger is dan € 250,-. Voor jouw telefoon op afbetaling krijgt je een positieve BKR-registratie. De maandelijkse kosten voor het gebruik van mobiel internet, bellen en sms’en tellen voor deze registratie niet mee.

Voorheen was de afbetaling van de mobiele telefoon verwerkt in de maandelijkse abonnementskosten. Dit mag per 1 januari 2017 niet meer. Sindsdien worden telefoons op afbetaling gezien als aflopend krediet.

Registratie bij krediet hoger dan € 250,-

Het BKR registreert sinds 1 december 2016 alle kredieten hoger dan € 250,- als je die langer dan 1 maand gebruikt. Dit geldt voor alle overeenkomsten, conform de Wet financieel toezicht (Wft). Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij het BKR. Dit is wettelijk verplicht. Per 1 mei geldt dit ook voor de afbetaling van een mobiele telefoon.

Het registreren betreft ook winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en de mogelijkheid om rood te staan op een betaalrekening. Ook een zakelijk krediet, hypotheek, lease en een schuldenregeling worden geregistreerd.

Gevolgen BKR-registratie

De BKR-registratie is in het leven geroepen om te voorkomen dat consumenten én ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap, leningen aangaan die zij eigenlijk niet kunnen betalen. Een BKR-registratie voor jouw mobiele telefoon kan er (mede) de reden voor zijn dat je minder kunt lenen voor bijvoorbeeld jouw bedrijf of voor de financiering van een woning. Kredietaanbieders zoals hypotheekverstrekkers, hebben via het BKR inzicht in jouw leningen.

BKR-registratie voorkomen

Je voorkomt een registratie door het bedrag van de telefoon in 1 keer te betalen. Een andere optie is het bedrag boven € 250,- direct te betalen en het resterende bedrag in termijnen. Deze mogelijkheid biedt niet elke telecomprovider.

Meer over BKR-registratie, telefoonkrediet en financiën

Bureau Krediet Registratie over telefoonkrediet
Geldboek voor ondernemers
Interview, onder meer over wat een BKR-registratie betekent voor een bedrijf

Heeft deze informatie je geholpen?