Zzp'er of freelancer

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland kregen eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moest komen.

Btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van jouw eenmanszaak vermeld je vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers.

Heb je jouw nieuwe btw-identificatienummer niet ontvangen of ben je deze kwijt? Een kopie van de brief met het nieuwe nummer vraag je aan via de Belastingtelefoon (0800-0543).

Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude, op je BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet nu het omzetbelastingnummer.

To do met je nieuwe btw-id

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

  • Het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het (weer) vermelden van je btw-id op je website of webshop.
  • Het informeren van je boekhouder of accountant.

Maak je gebruik van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel met het buitenland?

  • Neem gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in jouw administratie op.
  • Geef jouw btw-id door aan (buitenlandse) leveranciers.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage