Altijd op de hoogte

Zzp-nieuwsbrief

Mis niets en blijf op de hoogte van alles wat je als zzp’er moet weten. Ontvang elke maand zzp-nieuws én een interview in je mailbox.

Aanmelden nieuwsbrief

Zzp’er blijven of groeien met personeel

Vers van de universiteit startte Sascha Mulder in 2014 haar bedrijf SCIO Positieve Psychologie. Al snel behandelde ze haar eerste cliënt en volgden er meer. Door oplopende wachtlijsten stond Mulder voor een lastige keuze. Personeel aannemen of toch zzp’er blijven? Er alleen al over nadenken gaf haar gevoelens van angst en onzekerheid. Uiteindelijk koos ze voor het aannemen van personeel. En voor een vaste samenwerking met een HR-professional.

Lees het interview met Sascha Mulder

‘Zo blijf ik klein en word ik groot’

De van oorsprong Britse David Beckett is pitchcoach. Met zijn bedrijf Best3Minutes won hij de Freelancer of the Year Award 2019. Hij mag zich hierdoor beste zzp‘er van Nederland noemen. Beckett is helder over zijn ambitieniveau. Hij wil honderdduizenden mensen leren pitchen: “Ik krijg een kick zodra ik mensen uit hun comfortzone haal. Ze zien veranderen in een persoon die zelfbewust op het podium zijn publiek boeit. Dat lukt niet zomaar.”

Lees het interview met David Beckett

Het roer om, adviseur wordt instructeur

Overgaan naar een nieuwe branche. Dat is eigenlijk helemaal opnieuw starten. Hoe pak je dit aan? Duco Scholtanus maakte een nieuwe keuze na een lange carrière als zelfstandig commercieel adviseur en trainer. Hij werd rijinstructeur en begon zijn eigen rijschool. Scholtanus gebruikt zijn marketingervaring: “Maak als ondernemer duidelijke keuzes. Dus kies ook wat je niet gaat doen. Om in autotermen te blijven, als je linksaf gaat, ga je niet rechtsaf.”

Lees het interview met Duco Scholtanus

Van aannemer naar digitale bouwinspectie

Voor Kimball Vollebregt van het gelijknamige timmer- en aannemersbedrijf in Berkel en Rodenrijs is houtskeletbouw zijn dagelijks werk. Hij koos recent voor iets nieuws. Het uitvoeren van bouwinspecties onder de naam Lansingerbouw. Vollebregt ontdekte handige software waarmee je met een druk op de knop een professioneel verslag maakt van het inspectieproces. "Zonder deze software zou ik dit werk niet kunnen doen”, benadrukt Vollebregt.

Lees het interview met Kimball Vollebregt

Laat je nabestaanden niet onverzekerd achter

“Als zzp'er kun je prima zelf je pensioen regelen. Neem er wel even de tijd voor, want het gaat te vaak fout.” Aan het woord is Harold Herbert, directeur van het Verbond van Verzekeraars. Hij vervolgt: “Ga na hoe de financiële situatie voor jouw partner en kinderen is als jij er niet meer bent. Maak actief keuzes en regel dat er geld is voor je nabestaanden als jij overlijdt. Doe een check op Mijnpensioenoverzicht.nl en schakel een adviseur in.”

Lees het interview met Harold Herbert

'Regel het voordat je dood gaat'

"Neem het zekere voor het onzekere en regel het voordat je dood gaat." Zo vertelt Aniel Autar, notaris en ondernemersadviseur bij Kooijman Autar Notarissen. "Voordat je aan bv’s of huwelijkse voorwaarden denkt, kijk je eerst naar je risico’s. Een risicoprofiel, met een inschatting van persoonlijke risico’s en van je bedrijf, maakt duidelijker op welke manier jij jezelf het beste kunt beschermen. Maak gelijk bij de start van je bedrijf een testament."

Lees het interview met Aniel Autar

'Haal de haastfactor eruit'

De Fraudehelpdesk is het nationale meldpunt voor fraude, zoals cybercrime, acquisitiefraude, spookfacturen of zakelijke identiteitsfraude. We spraken Tjerk Notten, van de Fraudehelpdesk, over de meest voorkomende fraudevormen en wat zij voor ondernemers doen. ‘Fraude met domeinnamen is een linke vorm van oplichting waar veel startende ondernemers mee te maken krijgen.’

Lees het interview met Tjerk Notten

'Klant is koning? Behandel zijn data dan ook zo'

De Autoriteit Persoonsgegevens kun je bellen met vragen over de AVG, de nieuwe privacywet die op 25 mei 2018 is ingegaan. Voorafgaand spraken we Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens over de AVG. 'Met de AVG hebben we straks in de hele Europese Unie dezelfde wetgeving. Burgers krijgen met deze nieuwe wet meer privacyrechten. Het recht op inzage en het recht op correctie en verwijdering wordt uitgebreid.'

Lees het interview met Aleid Wolfsen over de AVG

Zzp'en vanuit het buitenland

Als zzp’er is het tegenwoordig makkelijk om overal ter wereld te werken. Vaak is alleen een goede internetverbinding nodig. Maar, waar moet je op letten als het gaat om de registratie van uw bedrijf? Dédé van Es, teamleider backoffice bij de Kamer van Koophandel geeft antwoord. Zijn belangrijkste advies: ‘Neem tijdig contact op met de KvK als je naar het buitenland gaat verhuizen.’

Lees het interview met Dédé van Es

'Even het pensioen checken. Wel zo gemakkelijk'

Het onderwerp pensioen heeft bij ondernemers vaak pas als laatste de aandacht. Dat moet veranderen, vindt Josine Westerbeek-Huitink, onafhankelijk voorzitter van de Stichting Pensioenregister. ‘Met Mijnpensioenoverzicht.nl geven we iedereen overzicht en inzicht in zijn of haar eigen pensioensituatie.’

Lees het interview met Josine Westerbeek-Huitink