Private lease voor zzp'ers

Heb je als ondernemer een auto nodig? Je kunt een auto kopen en deze deels zakelijk gebruiken of helemaal ‘op de zaak’ zetten. Een andere optie is private lease; het privé leasen van een auto.

Het privé leasen van een auto is de laatste jaren in opmars. 2017 telt volgens de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) 97.000 private leasecontracten bij hun leden. De schatting is dat de totale markt in Nederland 103.000 leasecontracten bedraagt. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van 2015. Ook voor ondernemers kan private lease interessant zijn in plaats van zakelijk gebruik van een privéauto.

Waarom is private lease interessant?

Geld blijft beschikbaar voor bedrijf

Spaargeld dat je voor de aanschaf van een auto reserveert, kun je voor iets anders gebruiken als je kiest voor private lease. Bijvoorbeeld voor jouw bedrijf of voor privé-uitgaven. Bij private lease schaft het leasebedrijf de auto aan. Daarvoor betaal je een vast maandbedrag.

Zekerheid van uitgaven

Met een private leasecontract weet je wat je maandelijks kwijt bent. Je hebt geen zorgen over garagekosten. Kosten die je naast het maandtarief hebt zijn brandstof, eventuele verkeersboetes of eigen risico bij schade.

Geen hoge rente voor een lening

Heb je geen spaargeld voor de aanschaf van een auto? Dan kan private lease een betere optie zijn dan een lening afsluiten. Dit soort kredieten hebben vaak hoge rentes.

Fiscaal voordeel ondernemers

Gebruik je de auto ook zakelijk? Met private lease kun je bijtelling voorkomen. Het contract sluit je namelijk privé af, buiten de onderneming om. Per zakelijk gereden kilometer kun je 19 eurocent als kosten aftrekken van de winst.

Je mag btw aftrekken over gebruiks- en onderhoudskosten als je de auto gebruikt voor je zakelijke opdrachten. Je kunt dit aantonen met een rittenadministratie. Deze kosten mogen dan niet in de leasekosten en pakketkeuze zijn meegenomen.

Lease van een occasion

Vind je een nieuwe auto niet belangrijk of te duur? Dan kun je ook een gebruikte auto leasen. Daarmee ben je goedkoper uit.

Aandachtspunten

Lease heeft invloed op maximale hypotheek

Ben je van plan een huis te kopen? Leaseverplichtingen verlagen, net als overige aflossingsverplichtingen, je maximale hypotheekbedrag. Bij een maandelijkse leaseverplichting van 400 euro kun je enkele tienduizenden euro’s minder lenen.

BKR-registratie

Ga je een private leasecontract aan, dan wordt dit geregistreerd bij Stichting BKR. Registratie hoeft niet nadelig te zijn. Kom je je financiële verplichtingen elke maand na? Dan trekken toekomstige kredietverstrekkers de conclusie dat je prima in staat bent om met jouw financiële verantwoordelijkheden om te gaan.

Kilometerbundel

Schat vooraf in hoeveel kilometers je totaal gaat rijden. Stem de kilometerbundel daar op af. Kilometers die buiten de overeengekomen bundel vallen zijn duurder dan kilometers die binnen de bundel vallen. Bij weinig zakelijke kilometers kun je fiscaal minder verrekenen.

Maandelijkse termijnen

De leasetermijn moet maandelijks worden betaald. Bij sterke maandelijkse inkomensschommelingen is private lease niet aan te raden. Biedt de nabije toekomst geen stabiliteit in de persoonlijke levenssfeer of inkomen? Bedenk dan dat de leasevoorwaarden in het contract zeer strikt zijn. Een ‘shortlease’ product biedt mogelijk uitkomst omdat dit per maand opzegbaar is.

Contractbreuk

Een leasecontract kun je niet zomaar verbreken. De kosten van een contractbreuk bij private lease zijn hoog. Verhuizing, scheiding of weinig opdrachten leiden vaak naar ontbinding van het private leasecontract. Tip: kosteloos ontbinden kan met een vooraf gemaakte beschermconstructie, waarvoor je extra betaalt.


Klimaatakkoord en private lease

Het Klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan. Het doel is om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen. Het kabinet wil onderzoeken of private lease van elektrische auto's in dat kader een fiscaal voordeel kan krijgen. KVK houdt de ontwikkelingen in de gaten en past de pagina aan zodra hier meer over bekend is.


Meer informatie

Leasing als financieringsvormConsumentenbond: private lease of kopen, de voor- en nadelenBelastingdienst over autokostenKeurmerk private leasePrivate lease en Stichting BKR
InfoPage