‘Werk nooit gratis, je maakt de markt kapot’

Je geld verdienen met taartjes bakken. Soms staat Saakje Visser (32) er zelf ook van te kijken. Als cum laude afgestudeerd productontwerpster heeft ze met haar oog voor schoonheid en plezier in bakken het goedlopende bedrijf Bakbar opgebouwd en uitgerold. Inclusief fysieke winkel, een bakboek en een wekelijks optreden in Koffietijd. Een vliegende ondernemersstart zonder missers? Nee. Ook Visser maakte fouten en schroomt niet om ze te delen. ‘Werk nooit gratis, je maakt de markt kapot.’

Foto's: Ronald Zijlstra Fotografie

Foto's: Ronald Zijlstra Fotografie

Omringd door ovens, een grote werkbank en stellages vol bakblikken zit Saakje Visser aan een piepkleine werktafel in Groningen. Met heldere ogen en vol enthousiasme vertelt ze over haar vak. ‘Ik houd van verfijning, geen hompen suiker. Kijk naar de Franse patisserie, die mensen hebben complete boeken geschreven over hoe je suiker kunt spinnen. Prachtig.’ Visser voelt zich thuis op haar nieuwe werkplek.

Bakbar

Begin dit jaar verkocht ze haar fysieke Bakbarwinkel aan haar zakenpartner (‘Maar ik ben nog steeds de moeder, hoor!’). Al eerder verruilde ze Arnhem voor Groningen. De verhuizing naar het hoge Noorden betekende een nieuwe fase in haar ondernemerschap. Onder de noemer Bakbar bakt ze taart op evenementen, geeft ze workshops en verzorgt ze de catering. ‘Mijn mobiele barretje spreekt het meest tot de verbeelding’, vertelt ze. ‘Ik bak ter plekke taart en cake. Mensen zijn nieuwsgierig en vinden dat het er magnifiek uitziet. De Bakbar is in feite de basis van mijn bedrijf.’

Van keramiek naar taart

Visser studeerde in 2008 cum laude af aan de ArtEZ hogeschool voor de Kunsten. Voor haar was de overstap van productdesign naar bakken een logische. ‘Mijn afstudeerwerk was een collectie keramiek waarmee je ook kunt bakken. Keramiek en taart bakken zie ik als een vergelijkbare techniek. Je roert zuivere ingrediënten door elkaar, stopt het in de oven en er komt iets prachtigs uit.’
De taartenbakster stond met haar collectie op beurzen en bedacht dat het servies een karretje nodig had om het te presenteren, aangekleed met verleidelijk banket. Het servies verdween langzaam naar de achtergrond en de kar werd omgedoopt tot Bakbar.

Terugbetalen

Voordat de Bakbar echt goed begon te lopen deed Visser een hoop andere dingen. ‘Ik pakte alles aan wat voorbij kwam. Na mijn afstuderen werkte ik eerst drie avonden in een restaurant. Ik heb vrij snel de WWIK aangevraagd, een uitkering voor kunstenaars, zodat ik me volledig kon focussen op m’n werk. Het eerste jaar had ik meteen aardig wat opdrachten en verdiende ik al snel teveel voor de uitkering. Die heb ik dus weer terug moeten betalen.’

Oven nodig

Met de komst van de Bakbar kwamen ook de opdrachten. ‘Ik stond op beurzen en feesten en werd steeds vaker benaderd. Ik had een oven nodig. Ik heb Atag benaderd, ging hun oven gebruiken en kreeg via hen veel cateringopdrachten. Mensen vroegen ook steeds vaker naar mijn materiaal of naar recepten. Dat was aanleiding om de Bakbarwinkel te openen. In de winkel verkopen we alles voor de thuisbakker. Vooral de Do it yourself-pakketten waarvoor alle benodigde ingrediënten al bij elkaar gezocht zijn, lopen goed. Mensen kunnen dan thuis ‘onze’ taart bakken, dat is de clou.’

Saakje’s Zoete Bakboek

‘Ik kreeg de kans een boek te maken’, vertelt ze stralend. ‘Saakje’s Zoete Bakboek was echt een droom die uitkwam.’ Lachend: ‘Mijn Friese roots gebruik ik natuurlijk graag, ook in het boek (Visser werd geboren in Harlingen, red.) Mem’s kruidkoek, Fryske dumkes, Oranjekoek; ik heb er natuurlijk wel Friese dingen in gezet.’ Het boek won zilver bij de verkiezing van de Gourmand Award in de categorie pastry. Vliegt het boek nu de winkels uit? ‘Het verkoopt redelijk, niet enorm hoor’, bekent ze. ‘Ik lig natuurlijk ook niet op de tafel bij de foodbloggers en ik ben geen bekende Nederlander. Ik sta gewoon in het schap.’

Bakmeisje

Ondertussen was Visser wekelijks als ‘bakmeisje’ te zien in Koffietijd op RTL4. Een prachtige kans, hoewel ze toch even aarzelde. ‘Ik bakte live in de studio. Ik heb daar wel even over moeten nadenken- het was een gesponsord item en mijn eerste keuze zou niet bakmix zijn, maar was ontzettend leuk om variatierecepten te verzinnen en andere mensen aan het bakken te krijgen.’

Een gat

Eind 2016 kwam er een eind aan haar optredens bij Koffietijd. ‘De sponsor stopte ermee, dus toen hield het voor mij ook op. Dat was jammer, het was erg leuk om te doen. En het was natuurlijk een vaste bron van inkomsten. Ik viel wel even in een gat. Nu is het oké, ik verzorg deze zomermaanden ‘zoete tafels’ bij 25 bruiloften. Het gaat heel goed.’

Werk nooit gratis

Is dan echt alles koek en ei? Nee. Ook Visser heeft de nodige missers begaan. 'Zoals iedere creatieve ondernemer werkte ik in het begin soms voor niks’, zegt ze. ‘Mensen gaan er regelmatig vanuit dat je wel ‘even iets voor ze kan doen’. Werk nooit voor gratis, neem jezelf serieus. Als je voor niks werkt, schat je je eigen werk niet op waarde met als gevolg dat anderen dat ook niet doen. Je verpest het voor jezelf en voor anderen. Je maakt echt de markt kapot.’

Pijnlijke les

‘Mocht je met iemand gaan samenwerken: zet alles goed op papier’, benadrukt ze. ‘Hoe goed je ook met elkaar overweg kunt, hoezeer je ook denkt: dit gaat nooit verkeerd.’ Visser ondervond het aan den lijve. ‘Ik had er geen moment bij stilgestaan dat mijn voormalig zakenpartner en ik in onmin konden raken. Toch gebeurde het. Het duurde een jaar om alles uit elkaar te trekken. Om mijn eigen toko weer terug te krijgen en om weer een beetje te kunnen functioneren. Het heeft veel geld en energie gekost, ik heb zelfs persoonlijke begeleiding gehad. Het was echt een zwarte bladzijde, een pijnlijke les. Ik hoop dat dat anderen bespaard blijft.’

Ook adviseert ze dicht bij jezelf te blijven. ‘Zo merkte ook ik natuurlijk de ‘gezondheidshype’ van de afgelopen jaren. Suiker was ineens uit den boze. Ik moest heel geforceerd op zoek: kon ik dan misschien gedroogd fruit gebruiken in een recept? Er was geen klap aan. Ik ben er niet in meegegaan. Gelukkig is dat voorbij en willen mensen weer gewoon taart.’

Visser proeft iedere dag van haar creaties, maar heeft nog steeds een slank postuur. ‘Ik denk dat ik goede genen heb’, lacht ze. ‘Al ben ik wel dikker geworden sinds ik zoveel aan het bakken ben, hoor. Het liefst eet ik elke dag taart. Taart is echt mijn leven.’


Lees ook de verhalen van andere ondernemers


'Een goedlopend bedrijf is als een gokmachine die maar blijft geven'
De mannen van HoosJeBootje over succes, concurrentie en een dure fout


Handige links

Bepaal je uurtarief

Alles over succesvol ondernemen


Altijd op de hoogte

Blijf als zzp’er altijd op de hoogte: meld u aan voor de nieuwsbrief