Subsidie geeft boost aan je bedrijf

Er zijn duizenden subsidiepotjes voor ondernemers. Maar je moet ze wel weten te vinden. Willem Maas van Maas & Kleiberg Subsidieadvies helpt ondernemers bij het aanvragen van subsidies: “We zien dat sommige bedrijven veel geld laten liggen.”
Willem Maas
Willem Maas

Volgens Maas krijgt niet iedere zzp'er subsidie: “Of je in aanmerking komt voor subsidie moet aansluiten op het programma van de subsidieregeling. Een subsidie is geen doorslaggevende factor tussen wel of niet een bedrijf beginnen. Het kan wel een groot verschil maken in de investeringskosten. Het is een stukje risicoverlaging en geeft een boost om een idee aan te pakken. Het gaat er natuurlijk allereerst om dat je iets in de markt zet waar vraag naar is.”

Hoge investeringskosten kunnen afschrikken

“Veel zzp’ers hebben al lang een idee in hun hoofd maar lijden aan koudwatervrees. Want waar begin je aan en gaat het uiteindelijk wel geld opleveren? Waarschijnlijk moet je je baan opzeggen maar de kosten lopen gewoon door. Wij adviseerden eens een ondernemer die een vaste baan had als technisch engineer. Hij wilde een bedrijf starten voor mobiele pijpleidingen voor de water-, olie- en gasindustrie en liep tegen de kosten aan. Een subsidie om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken was nét dat duwtje in de rug.”

Stelt de overheid voorwaarden?

“Klopt. Er zijn vooral mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, innovatie, internationale ontwikkelingen of maatschappelijke doelen. Misschien wil je een zuinige, milieuvriendelijke auto aanschaffen. Of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen. Of een game ontwikkelen die jongeren met overgewicht of obesitas helpt om gedragspatronen te doorbreken. En soms moet je een beetje creatief zijn. Stel, je bent adviseur en je begeleidt bedrijven bij duurzame inzetbaarheid: mensen gezond, veilig en fit op het werk houden. Het bedrijf dat advies bij jou afneemt kan daarvoor subsidie krijgen.”

Adverteren met duurzaamheid

“Bedrijven die subsidie ontvangen, kunnen dat inzetten als promotie. Om te laten zien dat de overheid vertrouwen in hen heeft. Een bedrijf had een redelijk goed idee, met hoge investeringen. Er moest een hele fabriekshal gebouwd worden. Door allerlei duurzaamheidsaanpassingen zoals zonnepanelen, elektrische heftrucks, isolatie en ledverlichting konden ze veel geld terugkrijgen.”

Waar begin je?

“Er zijn subsidies van enkele tot honderdduizenden euro’s. Je kunt googelen op subsidies maar dan beland je bij uitgebreide beleidsstukken. Subsidieadviseurs en gespecialiseerde accountants bepalen vaak in een uur of je idee binnen een bepaalde regeling valt. We zien bedrijven die veel geld hebben laten liggen. En achteraf subsidie aanvragen is doorgaans te laat.”

Het verschilt per gemeente of provincie

“Er zijn bedrijven die op basis van subsidie bepalen waar ze zich vestigen. De speerpunten verschillen per provincie. Veel bedrijven vestigen zich in de randstad. Het kan best schelen of je je in Limburg of Noord-Holland vestigt. Juist de provincies die dunner bevolkt zijn proberen ondernemingen te stimuleren. Uiteindelijk gaat het er om dáár te zitten waar je klanten zich bevinden.”

En over de Nederlandse grens?

“Als een idee goed werkt in Nederland, loont het zeker om te onderzoeken of het in het buitenland kans van slagen heeft. Je moet wel rekening houden met een andere markt, cultuur of zelfs het klimaat. Wij adviseerden iemand die een betonkoelsysteem had uitgevonden. In Saoedi-Arabië waren er een paar geïnteresseerde bedrijven. Alleen een filmpje van het product opsturen heeft dan weinig effect. Met subsidie kon hij het product daar goed demonstreren.”

Ontbreekt er een subsidie?

“Eenmanszaken en starters, ook als ze een goed draaiend bedrijf hebben, vinden het vaak lastig om de eerste werknemers aan te nemen. Wat goed is om te onderzoeken: zou je subsidie op de eerste 3 werknemers kunnen krijgen om de werkgeverslasten te verlagen? Het is een lastige, want dat zou een heel brede investeringsmaatregel zijn. Maar soms zit er zo veel potentie in een bedrijf dat het zonde is als het niet kan groeien doordat ze het niet aandurven om personeel aan te nemen.”

Zijn er mogelijkheden naast subsidie?

“Steeds meer mensen krijgen het geld bij elkaar via alternatieve manieren van financieren, zoals crowdfunding. En met een goed plan kun je nog steeds bij een bank aankloppen.”

Meer lezen

Geld vinden met subsidies en regelingenHulp bij financiering en geldzaken: KVK FinancieringsdeskTips bij aanvragen subsidie
InfoPage