Subsidie geeft boost aan je bedrijf

Er zijn duizenden subsidiepotjes voor ondernemers. Maar je moet ze wel weten te vinden. Willem Maas van Maas & Kleiberg Subsidieadvies helpt ondernemers bij het aanvragen van die subsidies: “We zien dat sommige bedrijven veel geld laten liggen.”
Willem Maas
Willem Maas

Wie twijfelt om een bedrijfje te beginnen, moet eerst maar eens kijken of hij daar subsidie voor krijgt?

“Niet iedere zzp’er komt in aanmerking voor subsidie. Het moet wel aansluiten op het programma van de subsidieregeling. Ik denk ook niet dat een subsidie de doorslaggevende factor is tussen wel of niet een bedrijf beginnen, maar het kan wel een groot verschil maken in de investeringskosten. Het is een stukje risicoverlaging en geeft een boost om een idee aan te pakken. Maar het gaat er natuurlijk allereerst om dat je iets in de markt zet waar vraag naar is.”

Want hoge investeringskosten kunnen ondernemers afschrikken om voor zichzelf te beginnen.

“Ik zie veel zzp’ers die al lang een idee in hun hoofd hebben maar koudwatervrees hebben. Want waar begin je aan en gaat het uiteindelijk wel geld opleveren? Waarschijnlijk moet je je baan opzeggen maar de kosten lopen natuurlijk gewoon door. Wij adviseerden eens een ondernemer die een vaste baan had als technisch engineer. Hij wilde een bedrijf starten voor mobiele pijpleidingen voor de water-, olie- en gasindustrie maar liep tegen de kosten aan. Een subsidie om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken was nét dat duwtje in de rug.”

Niet elk bedrijfje krijgt subsidie, de overheid heeft vast voorwaarden waar je aan moet voldoen.

“Klopt. Er zijn vooral mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, innovatie, internationale ontwikkelingen of maatschappelijke doelen. Misschien wil je een zuinige, milieuvriendelijke auto aanschaffen. Of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt helpen. Of een game ontwikkelen die jongeren met overgewicht of obesitas helpt om gedragspatronen te doorbreken. En soms moet je een beetje creatief zijn. Stel, je bent adviseur en je begeleidt bedrijven bij duurzame inzetbaarheid: mensen gezond, veilig en fit op het werk houden. Het bedrijf dat advies bij jou afneemt kan daarvoor subsidie krijgen.”

Een bedrijf dat aan duurzaamheid doet kan daar natuurlijk ook mooi mee adverteren.

“Bedrijven die subsidie ontvangen, kunnen dat inzetten als promotie. Om te laten zien: de overheid heeft ook vertrouwen in ons. Er was een bedrijf met een redelijk goed idee, maar de investeringen waren hoog. Er moest namelijk een hele fabriekshal gebouwd worden. Door allerlei duurzaamheidsaanpassingen zoals zonnepanelen, elektrische heftrucks, isolatie en ledverlichting konden ze veel geld terugkrijgen.”

Er zijn duizenden subsidieregelingen in Europa, waar begin je?

“Er zijn subsidies van enkele tot honderdduizenden euro’s. Dan kun je googelen op subsidies maar dan beland je bij uitgebreide beleidsstukken. Subsidieadviseurs en gespecialiseerde accountants kunnen vaak in een uur bepalen of je idee binnen een bepaalde regeling valt. We zien bedrijven die veel geld hebben laten liggen. En achteraf subsidie aanvragen is doorgaans te laat.”

Of er een subsidie is verschilt ook per gemeente of provincie. Loont het om daarvoor je bedrijf te verhuizen?

“Er zijn zeker bedrijven die op basis van subsidie bepalen waar ze zich vestigen. De speerpunten verschillen per provincie. Veel bedrijven vestigen zich in de randstad. Maar het kan best schelen of je je in Limburg of Noord-Holland vestigt. Juist de provincies die dunner bevolkt zijn, proberen ondernemingen te stimuleren. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dáár te zitten waar je klanten zich bevinden.”

Er zijn ook subsidies voor wie plannen in het buitenland heeft. Moet je als ondernemer ook over de Nederlandse grenzen heenkijken?

“Als een idee goed werkt in Nederland, loont het zeker om te onderzoeken of het in het buitenland kans van slagen heeft. We bevinden ons in een tijd waarin het exporteren van je dienst of product doorgaans niet heel moeilijk meer is. Maar je moet wel rekening houden met een andere markt, cultuur of zelfs het klimaat. Wij adviseerden iemand die een betonkoelsysteem had uitgevonden. In Saoedi-Arabië waren er een paar geïnteresseerde bedrijven. Alleen een filmpje van het product opsturen heeft dan weinig effect. Met subsidie kon hij het product daar goed demonstreren.”

Ontbreekt er een subsidie die volgens jou waardevol zou kunnen zijn?

“Eenmanszaken en starters, ook als ze een goed draaiend bedrijf hebben, vinden het vaak lastig om de eerste werknemers aan te nemen. Wat goed is om te onderzoeken: zou je subsidie op de eerste drie werknemers kunnen krijgen om de werkgeverslasten te verlagen? Het is een lastige, want dat zou een heel brede investeringsmaatregel zijn. Maar soms zit er zo veel potentie in een bedrijf dat het zonde is als het niet kan groeien doordat ze het niet aandurven om personeel aan te nemen.”

Als je nou geen aanspraak kan maken op een subsidie, zijn er dan nog mogelijkheden?

“Steeds meer mensen krijgen het geld bij elkaar via alternatieve manieren van financieren, zoals crowdfunding. En met een goed plan kun je natuurlijk ook nog steeds bij de bank aankloppen.”

Meer informatie over subsidie voor uw bedrijf

Geld vinden met subsidies en regelingen
Hulp bij financiering en geldzaken: KVK Financieringsdesk
Tips bij aanvragen subsidie

Heeft deze informatie je geholpen?