Zzp'er of freelancer

Van aannemer naar digitale bouwinspectie

Voor Kimball Vollebregt van Timmer- en Aannemersbedrijf K. Vollebregt is houtskeletbouw zijn dagelijks werk. Toch koos hij recent voor iets nieuws. Bouwinspecties uitvoeren voor particulieren en makelaars onder de naam Lansingerbouw. Vollebregt ziet in dit werk zijn toekomst: "Je moet met je tijd meegaan en de ontwikkelingen blijven volgen."

Vollebregt begon zijn bedrijf in Berkel en Rodenrijs in 2004. In de crisisjaren liet hij zich inhuren als bouwkundig opzichter van grote bouwprojecten. Hierbij kwam hij in aanraking met bedrijven die bouwinspecties uitvoerden. Dat smaakte naar meer: “Ik wilde dat ook gaan doen. Zelf had ik hiervoor nog niet de tijd en kennis, dus schakelde ik hier op basis van payroll iemand voor in.”

Stap naar digitalisering

Vanuit zijn ervaringen als aannemer kan Vollebregt snel inschattingen maken van kosten. Zoals achterstallig onderhoud en benodigde moderniseringen. De stap naar digitalisering zette hij niet zomaar. Hij moest hiervoor specifieke keuringssoftware aanschaffen. Vollebregt legt uit: “Ik had ervaring als aannemer maar geen kennis van deze software. Daarvoor volgde ik een cursus en dan is het gewoon beginnen."

Speciale software

Vollebregt ontdekte handige software waarmee je met een druk op de knop een professioneel verslag maakt van het inspectieproces. "Zonder deze software zou ik dit werk niet kunnen doen”, benadrukt Vollebregt.

Kimball VollebregtKimball Vollebregt: "Zonder deze software zou ik dit werk niet kunnen doen" (IXI Bedrijfsfotografie)

"De eerste inspecties met behulp van een iPad deden we samen. Inmiddels gaat ieder van ons zelfstandig op pad. Met het programma maken we rapportages inclusief foto’s. Elk bouwonderdeel krijgt een conditie-score."

Alleen bouwtechnische keuringen

Hij maakt een keuze: “Ik verwacht dat ik me in de toekomst alleen nog richt op bouwkundige inspectie. Ik heb niet de ambitie om met het aannemersbedrijf te groeien. En om dat werk altijd in je eentje te blijven doen hou je ook niet vol tot je 67e.”

Alles in 40 uur

Vollebregt vervolgt: “Je bent nooit klaar met timmerwerk. 40 uur per week op de werkvloer en ’s avonds de administratie. En in de bouw zeg je op donderdagavond niet tegen een klant ‘tot maandag!’. Ik heb een gezin en een privéleven. Als het met mijn bouwtechnische keuringen op stoom komt hoop ik straks meer vrije tijd te hebben. Alles in 40 uur in plaats van 60 à 70.”

In de bouw zeg je op donderdagavond niet tegen een klant: ‘tot maandag!’

Online marketing

Voor de marketing van zijn bouwtechnische keuringen focust Vollebregt zich vooral op online: “Voor mijn nieuwe website schakelde ik een websitebouwer in. Ik investeer veel tijd in contact leggen met potentiële opdrachtgevers zoals makelaars en hypotheekverstrekkers in de regio. En ik adverteer heel gericht op Funda. Ik startte een Facebookcampagne met hulp van mijn zoon. Hij leert me de trucjes.”

Risico's durven nemen

Voor kleine zelfstandigen die ook een stap willen zetten met digitalisering heeft Vollebregt een tip: “Blijf met je tijd meegaan en volg de ontwikkelingen. Soms moet je risico’s durven nemen. Zorg dat deze aanvaardbaar blijven en je niet de kop kosten. Het is juist leuk om ondernemer te zijn en dingen te proberen.”

Vollebregt heeft voor zichzelf bepaald dat deze stap de financiën voor zijn gezin niet in gevaar mag brengen: “Ik heb een bedrag gereserveerd dat ik er in wilde steken. Voor software, bedrijfskleding, een website, reclame. Hierbij heb ik mezelf de vraag gesteld: ‘wat is het me waard?’”.

Maak optimaal gebruik van de kansen die digitalisering biedt. Wil je ook stappen zetten met digitalisering? Wij helpen je op weg.
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.

InspiratiePage