Wet DBA en modelovereenkomsten

Vanaf 1 mei 2016 vervangt de wet DBA (wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar omdat in de praktijk blijkt dat echte zzp’ers door de onrust die de wet DBA bracht minder opdrachten krijgen, is er een nieuwe wet op komst.  Handhaving van de wet DBA door de Belastingdienst is opgeschort tot 1 januari 2020. Wel wordt er opgetreden tegen ‘kwaadwillenden’.

Status veranderende wetgeving wet DBA

Veranderende wetgeving wet DBA

Wet DBA

Deze wet is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Sinds 1 mei 2016 zijn zowel zzp’ers als opdrachtgevers verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Samen bepaal je of er sprake is van inhuur van een zzp’er of dat iemand (tijdelijk) in loondienst komt, waarbij de opdrachtgever werkgever en de zzp’er werknemer is. Voor de inhuur van een zzp’er kun je een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruiken.

Gevolgen loondienst

Loondienst betekent voor de opdrachtgever het moeten inhouden van loonheffingen. Voor de zzp’er kan het werken in loondienst gevolgen hebben voor de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek of startersaftrek).

Bepaling loondienst

In veel gevallen zal het duidelijk zijn dat er in de werksituatie geen sprake is van loondienst. Om te bepalen of er sprake is van loondienst spelen de antwoorden op 3 vragen een rol:

  • Is er een verplichting tot persoonlijke arbeid? (de zzp’er moet het werk zelf doen).
  • Is er een gezagsverhouding? (de opdrachtgever bepaalt hoe het werk moet worden uitgevoerd).
  • Krijgt de zzp’er loon? (er wordt meer betaald dan de kosten die de zzp’er maakt).

1. Geen loondienst

Is het antwoord op 1 of meer vragen ‘nee’? Dan is er geen sprake van loondienst. Een modelovereenkomst is niet nodig.

2. Wel loondienst

Is het antwoord op de 3 vragen ‘ja’? Dan is er sprake van loondienst. De zzp’er gaat de opdracht in loondienst uitvoeren. Je kunt natuurlijk ook samen de voorwaarden aanpassen en daar naar werken.

Modelovereenkomst gebruiken

Twijfel je over de antwoorden op de vragen? Gebruik dan een modelovereenkomst. Op de site van de Belastingdienst vind je goedgekeurde modelovereenkomsten. Je weet dan zeker dat er geen sprake is van loondienst. Werken zzp’er en de opdrachtgever volgens de modelovereenkomst? Dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Er is ook geen gevaar voor boetes of naheffingen.

Niet verplicht

Het is niet verplicht gebruik te maken van een modelovereenkomst.

Meer informatie over de wet DBA voor zzp’ers, intermediairs en opdrachtgevers:

Heeft deze informatie je geholpen?