Zzp'er of freelancer

‘Zo blijf ik klein en word ik groot’

David Beckett helpt ondernemers te pitchen. En met zijn methodische aanpak kwam ook het succes. De van oorsprong Britse Beckett won de Freelancer of the Year Award 2019 met zijn bedrijf Best3Minutes. De jury was eenstemmig in haar besluit en prees zijn bereik en ambitie.

Beckett is helder over zijn ambitieniveau. In plaats van het benadrukken van zijn passie vertelt hij over de honderdduizenden mensen die hij wil leren pitchen: “Ik krijg een kick zodra ik mensen uit hun comfortzone haal. Ze zien veranderen in een persoon die zelfbewust op het podium zijn publiek boeit. Dat lukt niet zomaar.”

Bewuste keuze

“Voor het eerst pitchen is best een uitdaging. Je wilt dat je nieuwe product of dienst goed aanslaat bij een financier of het publiek”, legt Beckett uit. Inmiddels coachte hij 850 startups en 13.000 professionals in 27 verschillende landen. Naast thema’s als verkoop, innovatie of investering, komt ook het mondig maken van een buurtcomité in een gemeente voorbij.

In Amsterdam voelt hij zich thuis: “Dit is een goede plek voor een zzp’er. Ik heb veel contacten met bedrijven en via hen krijg ik opdrachten in de hele wereld. In Nederland kun je al snel een netwerk vinden. De sfeer is open.” Beckett was directeur bij de Nederlandse vestiging van elektronicaconcern Canon. Nadat dit bedrijf naar Engeland verhuisde besloot hij zijn toekomst op Nederland te richten. Met zijn managementervaring uit het grootbedrijf koos hij bewust voor het kleinschalige coachen. En startte Best3Minutes.

Geef weg

Beckett legt zijn manier van werken uit: “Met mijn bedrijf ondersteun ik mijn klanten. Ik heb veel onderzoek gedaan naar de wensen van investeerders en bestuursleden. Welke behoeften hebben zij? Wat willen ze horen in een pitch? Vervolgens bied ik mijn klanten hierop afgestemde praktische pitchtools aan, zoals een pitch canvas, app, boek en filmpjes.”

Hij ziet voordelen in gratis delen: "In een open online wereld houd je moeilijk alles voor jezelf. Ik geef tools, inspiratievideo’s en informatie weg en krijg er opdrachten voor terug. 10 procent van mijn tijd steek ik in scholings- en milieuprojecten, op vrijwillige basis. Zo help ik finalisten van TEDx en onderzoekers van VUMC met het voorbereiden van hun pitch.”

Partnerships

Beckett wil het liefst honderdduizenden mensen bereiken met leren pitchen. Via zijn online academie en gratis tools. Hij werkt voornamelijk alleen. En heeft daarnaast partnerships met andere zzp’ers. Meer bedrijven wil hij niet, want: "Zo blijf ik klein en word ik groot." Zijn methode van pitchen overbrengen op andere coaches, daar staat hij voor.

Ik denk groot, mijn ambitieniveau is hoog

Zijn vrouw, die ook zzp’er is, moedigt hem vol overtuiging aan. Ze steunde hem in de verandering van werknemer naar ondernemer. Haar support geeft hem veerkracht in zijn ontwikkeling. “Zij is een rustpunt op wie ik altijd mag terugvallen, onmisbaar in een druk bestaan”, zegt David met een twinkel in zijn ogen.

Toets tussendoor

Beckett ging te groot van start: “Ik werkte een jaar lang aan het maken van meer dan 30 video’s van elk een uur. Dat bleek geen succes. Wat ik daarvan leerde? Begin klein en toets tussendoor. En ga pas verder na een positieve uitkomst. Luister naar je klanten. Vraag referenties en gebruik de feedback van je klanten om jezelf te verbeteren."

FOTY Award 2019

Over de Freelancer of the Year Award (FOTY Award) vertelt Beckett: “De sfeer op zo’n dag is zo positief en stimulerend. Ik voelde mezelf echt onderdeel van een community. Deelname aan deze wedstrijd geeft je inzicht in je werk. Het is goed om te horen wat je goed doet. Ik moest overigens hard werken aan mijn 1 minuut-pitch.” Hij lacht: “En natuurlijk heb ik daarvoor mijn eigen tools gebruikt.”

David Beckett
  • CoachCoach
  • AmsterdamAmsterdam
  • 20132013

David Beckett

Coach

De Britse David Beckett maakte van Amsterdam zijn thuisbasis. Om vanuit hier duizenden professionals wereldwijd te leren pitchen. Dit leverde hem de FOTY Award 2019 op. Hij wil klein blijven en groot worden. Hiervoor gaat hij partnerships aan met andere zzp’ers.

“Begin klein en toets tussendoor. Ga pas verder na een positieve uitkomst.”

Ontwikkeltips

Beckett blijft zichzelf ontwikkelen. Hij wil graag beter worden in growth hacking en online marketing. Hiervoor kan hij best wat extra vaardigheden gebruiken: “Je moet je blijven ontwikkelen om bij te blijven.” Beckett geeft 3 tips.

  • Gebruik je digitale vaardigheden. Zet ze in voor e-mailmarketing of het ontwikkelen van een app.
  • Maak van je dienst een product. In plaats van dat je uren verkoopt, verkoop je een product. Zoals een boek dat je schrijft of een online cursus die je produceert.
  • Creëer gratis online content. Maak korte pagina’s en korte video’s.
Hoe staat het met jouw ondernemersvaardigheden? Kijk eens kritisch naar wat jij nog kunt leren en doe de ZZP Check.
Paul van Eijck

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ken ik het financieringslandschap voor ondernemers. Ik volg trends en de mogelijkheden van financiële technologie. Ik deel mijn kennis vooral met zpp’ers en mkb’ers die graag hun groeiambitie verder invullen.

InspiratiePage